Pekný večer,idem k vám po radu. Maminka mi zomiera na rakovinu pankreasu, už je v deliriu, takže čakáme koniec dnes-zajtra. Toto mám už v sebe vysporiadané. Len som nikdy nevybavovala pohreb. Viem, že najskôr po úmrtí treba volať obhliadajúceho doktora. Potom volať pohrebnu službu? Zariadia všetko? Maminka si platila pohrebné, predpokladám, že banka ho vyplatí uvedenej osobe po predložení úmrtného listu. Myslím si správne? Ako je to aj s nejakými zvyklostami na dedine? Niečo ako modlenie pred pohrebom? A podobne? A ešte niečo. So sestrami sme sa rozhodli,že kar robiť nebudeme. Nie z finančných dôvodov, skôr v ňom nevidíme zmysel. Čo si o tom myslíte? Ďakujem za každú odpoveď.
@siska1313 v pohrebnictve ti vysvetlia všetko. Takže postup je ako píšeš. Zvykne sa dávať parte niekde na viditeľné miesto, v malých dedinách hlási aj obecný rozhlas úmrtia. Modliť sa tiež chodí, zvykne sa chodiť po omši, to sa dohodneš so správcom kostola. Ešte sa zvykne aj zvoniť v malých dedinách. Prajem veľa síl.
@marsmykkok veľmi pekne ďakujem
@siska1313 co viem od mojej mamy ( vybavovala babke) , tak treba ten umrtny List ku vsetkemu. Ano najprv je to obhliadajuci lekar z rzp. Potom pohrebna sluzba. Mojej mame zariadili vsetko , babku sme nevystavovali ( nechcela by to). Tiez sme volali na faru a zabezpecili knaza na pohreb, zadusnu omsu. Dobre je dat jej posledne pomazanie knazom. Modlenie je uz na Vas, ale vacsinou ide o blizke osoby a kamaratky. To sa robi u vas doma, ze sa modli spolocne. Kar , ale nechcete je na Vas. My sme robili, ja som piekla babkine naj recepty. A tiez myslim bola Mama na matrike a obecnom urade. Vybavit papierovacky. Potom na poistovnu isiel ten umrtny list a neskor sa zacne to dedicske konanie. My sme to mali viac menej vyriesene s notarom, tu pozostalost myslim.
niekde vsetky formality vybavi pohrebna sluzba (matrika a tak) niekde si to clovek musi sam, zavisi od pohrebnej sluzby, ale to by mali dat vediet.
do banky umrtny list, na zaklade toho potom vyplacaju opravnenej osobe.
drz sa
@siska1313 u nás sme prvé kontaktovali 112, dr.konštatoval úmrtie. Oni volali obhliadajúcemu dr, a ten keď prišiel, napísal správu a na lístok postupnosť čo ďalej. Pohrebná služba, matrika,ktorá vydá umrtný list, a až ked máš úmrtný list môžeš vybavovať pohreb. Veľa síl prajem na zvládnutie všetkého.
Je to na tebe, ale ja by som knaza zavolala, nikdy nevies, ci to mama neolutovala, ze ho nechcela a ked bola pobozna, tak by sa jej isto lahsie odchadzalo s Bozim pozehnanim. Vela sil +
@siska1313 ak je mama veriaca zavolaj kňaza na posledné pomazanie...a ako ti už písali kočky najskôr voláš 112 a pošlú obhliadajúceho lekára, potom voláš pohrebníctvo aby odniesli telo a ostatné vybavíš cez nich...všetko ti povedia a vedia aj všetko zabezpečiť - záleží od daného pohrebníctva....čo sa týka modlenia pred omšou, neviem či sa niečo také ešte aj teraz robí - hlavne kvôli covidu....my sme maminu pochovávali v apríly , vtedy ešte nemohlo byť viac ak 6 ľudí ale aj keby mohlo byť viac, nechceli sme tam veľa ľudí a ani robiť kar....rodina sme si posedeli doma a pospomínali.....za mamu daj hneď slúžiť zádušnú omšu, lebo sa dlhšie čaká...ak chceš daj odslúžiť gregoriánske omše za ňu.....ja som dala ale čaká sa dlhšie, preto som za ňu dala zatiaľ slúžiť pár omší v kláštore...
V prvom rade veľa síl. 112 sa nevola ale 155. 112 sa volá ak by bolo treba volať aj ďalšie záchranné zložky no v tomto prípade netreba. Oni už zavolajú obhliadajúceho lekára. Do jeho príchodu sa nehýbe s telom! Po úmrtí je vhodné otvoriť okno dokorán,ak máte ventilátor tak aj ten zapnúť,aby sa ochladila miestnosť. Ventilátor nesmerovat na telo. Najlepšie ho otočiť do kúta. Ďalej zapáliť sviečku. Ak ste veriaci,tak sa môžete aj modliť,kým príde dr. prip.pohrebáci. Pohrebnu službu môžete volať kedykoľvek aj v noci. Kľudne aj pred príchodom lekára no je potrebné im povedať,že ešte lekár nebol na obhliadke. Môžete sa s nimi dohodnúť,že im zavoláte,keď odíde lekára. Ide o to,aby boli pripraveni. Niektorá pohrebná služba berie s telom aj oblečenie. Neviem či chcete vy doma obliekať alebo to už necháte na pohrebnu službu. Ak by ste chceli vy obliekať,tak až po odchode obhliadajúceho lekára. Pred obliekaním umyť (stačí s dobre vyzmykanim uteračikom). Ďalej sa dá dohodnúť s pohrebnou službou napr. či vy máte ísť na matriku alebo to oni vybavia za vás.
A kňaza kľudne zavolajte aj teraz. Informujte ho aj to,že mamka bola znížená no odmietla,ale vám záleží na jej spase.
Všetkým vám veľmi pekne ďakujem 😓
@siska1313 mama zomrela minuky pondelok. bola u nej zachranka, tak ju este zobrali a dokonala v nemocnici do hodiny. obvolali sme pol slovenska, lekarov, aro, sestricky, nikto nevedel co treba robit. dokonca v nemocnici odporucali volat dohlad nad zdrav. starostlivostou. do stredy sme len cakali a cakali. ze bez umrtneho listu nevieme nic vybavit. v stredu poobede sme sli do pohrebnej sluzby a oni, ze co ideme tak neskoro. vedia za poplatok vybavit uplne vsetko. obvolat lekarov, vybavit prevozy, papiere. dokonca zariadia aj matriku. poradia, postaraju sa o vsetko. vypocitaju predbeznu cenu. staci doniest obciansky preukaz zomreleho a saty do truhly. este s knazom sa dohodla rozlucka. povedali, kedy mame prist do domu smutku. nemuseli sme nic organizovat. na konci doslo auto a odviezlo ju do krematoria. jedine, co sme mali spravit, bolo odniest kvety. cakame na urnu s popolom. cele to stalo 1000e.
V prvom rade veľa síl prajem. Je to ťažké a aj bude, to nebudem klamať. Tiež som čakala u tatina na smrť. Ale on zomrel v nemocnici. Tam mi vydali správu o úmrtí a s tou som šla aj OP na matriku, kde mi vydali úmrtný list. S tým som šla do pohrebnej služby a zariadila pohreb. Odniesla som veci do truhly a išla vybaviť kňaza. Zdá sa že aj do sociálky kvôli rušeniu dôchodku som išla. Ale to sa mi len tak matne marí. Potom ešte do banky kvôli účtu. Aj moji rodičia si platili pohrebné, takže treba aj do poisťovne zbehnúť. Kar sme tiež nerobili, lebo sme sa na to s mamou necítili. Išli sme iba v trojici môj ešte vtedy manžel, mamina a ja na obed do reštaurácie a keď o 2 mesiace zomrela aj mamina tak sme išli iba sami s manželom. Nikto vám to nemôže vyčítať. Držte sa
@potvorka88 ďakujem ❤️
Maminka včera v noci zomrela, už ju nič nebolí a má pokoj. Všetkým vám veľmi pekne ďakujem za rady.
@siska1313 Zavolať 112 oni dôjdu skonštatujú smrť, výpisu papiere zdá sa mi ze oni kontaktuju obhliadajuceho lekára on dôjde a až tak volať pohrebnu službu..zvykne sa chodiť modliť ale tak to treba kontaktovať kostol..