Nevedela som aký názov tomu dať. Zaujíma ma ako prebieha všetko vybavovať po smrti rodičov. Keď zomrú doma alebo v nemocnici, personál či ten kto nájde mŕtveho zavolá deťom že zomrel a nech vybavujú veci na pohreb či ako to je? A potom dedenie po rodičoch automaticky skontaktuje advokát pozostalých alebo deti majú sa hlásiť niekde ohľadom zdedenia? Otec mi zomrel minulý rok, ani mi nedali vedieť. Po pol roku mi došol papier od advokáta, že nezdedim po ňom nič keďže žiadny majetok nemal. Rodičia boli rozvedený a žili zvlášť, otec býval u mamy(mojej babky). Mám už len mamu. Nech žije ešte aj 30 rokov, no zaujala ma táto otázka čo a ako vybavovať po smrti rodičov? Máte niekto skúsenosti?
@slovenka753 Otec čo mi zomrel dozvedela som sa to po pol roku. Dobre nevyrastala som s ním, no aj tak mohli by dať vedieť hneď išla by som aj na pohreb. Alebo do nemocnice vidieť ho posledný krát. Mama býva 50 km odo mňa. Keby nedajbože niečo sa jej stane, neviem kto by mi dal vedieť. Odkiaľ by našli policajti alebo nemocnica na mňa kontakt?
niekoho kontaktovať museli. takže tipujem babku. tá asi vybavovala aj pohreb. tebe nemali prečo volať, ani ťa kontaktovať.
keby sa stalo niečo mame, tak polícia má všetky tvoje kontakty. nájdu si ťa. možno nie do hodiny ale tak hádam by ti mamka chýbala a ozveš sa aj sama. vtedy zistíš. potom nasleduje vybavovací kolotoč. dedenie trvá aj pol roka, nič nezvyčajné.
Preco Ta rodičia zaujimaju po smrti, keď ta nezaujímajú počas zivota?
@zuzanka.zuzu Voláme si raz týždenne s mamou. Dúfam že sa jej nič nestane a keby áno že ma skontaktuje niekto.
@zdenka11081983 Mňa zaujímali aj počas života. S mamou som normálne v kontakte. Otec ma opustil keď som bola ešte babetko. X krát som sa snažila ho skontaktovať, písala som mu pohľadnice na sviatky keď som bola dieťa. Keď som bola dospelá som ho vyhľadala aj osobne neraz, no nemal záujem o mňa.
Tym padom by ma nezaujímal ani po smrti...
Mala ti dat vedieť babka. Predpokladám ze ona všetko riešila. Ak nájdu niekoho kto všetko dorieši nemá žiadny úrad povinnosť ta hľadať. Predpokladá sa ze ľudia čo majú blízky vzťah su v kontakte.
Ak by sa niečo stalo tvojej mame, nejakou cestou by si sa to dozvedela. Bud by ti zavolal nejaký sused alebo ako som písala hľadala by ta polícia. Ak máš niekde hlasený pobyt bez problémov ta nájdu.
polícia má dostupnosť a vedia si zistiť kde čo...
mne zabudla polícia pri cestnej kontrole vrátiť VP - tak zavolali synovi do práce.... som z MT, kontrolovali ma v okrese Žiar nad Hronom a synovi volali do ZA.... volali mu ešte skôr ako som došla domov...
Existujú predsa zoznamy ľudí kto s kým žije v domácnosti, kde pracuje,....
ak by sa niečo stalo tvojej mame tak ako prvej by mali volať tebe - si predsa dcéra...polícia si to vie dohľadať....
mňa normálne vyzvali aj ďalších súrodencov, kde nám povedali aký je majetok po otcovi
No ak na vás majú kontakt tak vás niekto kontaktuje - nemocnica, polícia. Väčšinou je pri zomrelo nejaká blízka osoba co všetko vybavuje. Nekontaktuju napríklad všetkých príbuzných. Následne vás na smerujú na pohrebu službu. Tam vám už povedia co a ako na úradoch, vedia veľmi presne nasmerovať. Co sa týka dedičstva tak notár najskôr kontaktuje toho co vybavoval pohreb, pozistuj si základné veci a ak je nejaký majetok tak zavolá všetkých dedičov na prejednanie dedičstva.
Ono to ide cele akoby samo, vybavovala som všetko po smrti otca, ale podrobnosti si veľmi nepamätám. Človek je vtedy akoby pod vodou, cele to obdobie od smrti do pohrebu išlo celé mimo mňa.