Vybavovanie cestovného pasu

sisaka
27. máj 2024

Ten, kto pripravil stránky s informáciami o vybavovaní pasov očividne nerátal s tým, že niekto si ide vybavovať niečo po prvý krat, alebo si naposledy vybavoval pred “100” rokmi.
Skúšam si zarezervovať termín, nie je tam vôbec jasné, či každá osoba si musí rezervovať svoj vlastný, alebo ako rodina môžme mať jeden termín. Taktiež nie je jasné, aký doklad totožnosti treba udať, ani či telefónne číslo musí byť slovenské.
Na žiadnych stránkach som nenašla tlačivo, ktoré treba vypísať. Nič sa nevypisuje?
Dá sa vybaviť pas aj bez rezervácie termínu? Tiež nie je jasné.
Dokáže mi niekto vysvetliť cely proces? Nerada by som stráviť dovolenku behaním po úradoch len preto, lebo niekto nie je schopný podať kompletné informácie na web stránke.
Taktiež ma zaujima, ako sa platí za vydanie pasu.

vyrovnanaosoba
27. máj 2024

@sisaka no, napríklad ja keď sa niekde niečo nedocitam, tak si tam zavolám a veľmi radi odpovedia.

chrobak7
27. máj 2024

@sisaka Všetky informácie sú na nete, len treba hľadať, nie nariekať a nadávať. Tiež som išiel prvý krát prepísať auto a to, čo si si nenašiel, mi povedali na zákazníckej linke.

Ale dnes sa ľuďom nechce ani hľadať ani volať a pýtať sa.

https://www.minv.sk/?tlacove-spravy&sprava=reze...

https://www.minv.sk/?okresne-urady-klientske-ce...

sisa_s
27. máj 2024

@sisaka na kedy potrebujes ten pas? Daj pozor, lebo momentalne cakacky su aj 60dni

annm81
27. máj 2024

Ja som nedávno vybavovala pasy aj občiansky a nebol žiadny problém dopátrať sa informácií online.

Rezervácia je pre jedného konkrétneho človeka. Číslo som zadala zahraničné a SMS mi naň normálne prišli. Nepotrebuješ nevyhnutne rezervovať termín vopred, ale bez neho je dosť dobrá šanca, že sa na teba nedostane rad (záleží od mesta v ktorom budeš podávať žiadosť ).

Nič sa nevypĺňa vopred. Na miesto donesieš potrebné doklady podľa svojej situácie https://www.minv.sk/?podavanie-ziadosti. Tam vypíšeš so zamestnancom jednoduchý formulár, spravia fotku, vezmú odtlačky prstov (nepamätám, či tie brali pre pas alebo OP), správny poplatok zaplatíš priamo na mieste. Príde ti SMS, kedy bude pas hotový na vyzdvihnutie.

Spomínaš rodinu a dovolenku. Pozor, čakacie doby sú dlhšie, ako uvádzané. A kým tvoj pas môže prevziať splnomocnená osoba, za deti ho musi prevziať len zákonný zástupca.

maranco
27. máj 2024

@sisaka Pre rodinu ak idete naraz stačí jedna rezervácia

V prípade potreby podania viacerých žiadostí o vydanie nových dokladov pre jednu osobu alebo doklady pre viac členov rodiny je možné vytvoriť jednu rezerváciu pre podanie viacerých žiadostí. Vytvoriť rezerváciu pre podanie viacerých žiadostí o vydanie nových dokladov je dostupná pri výbere služby (krok 1) v kategórii oddelenie dokladov - viac dokladov.
https://portal.minv.sk/wps/wcm/connect/sk/site/...

sisaka
autor
27. máj 2024

@annm81 ďakujem, presne toto som potrebovala vedieť

sisaka
autor
27. máj 2024

@beata_k nie, nie je tam všetko popísané. Mňa nezaujímala výška poplatku, ale spôsob platby. Kedysi sa napríklad kupovali kolky. Nechcem niekde prísť, kde budem čakať 2 hodiny a potom sa ma spýtajú, kde mám kolky.
Taktiež nikde nepíšu, že žiadna žiadosť neexistuje, všade píšu, žiadosť sa podáva…
Ale je to v podstate jedno, osoba, ktorá žije v zahraničí presne pochopila, na čo sa pýtam

sisaka
autor
27. máj 2024

@sisa_s pas si idem vybavovať ten do 2 dní, dúfam, že tam sa lehoty dodržujú, na Slovensku som len 2 týždne

maranco
27. máj 2024

@sisaka áno kolok si musíš vopred kúpiť, majú tam na to "automat". Hoci nerozumiem prečo v dnešnej dobe nemajú pri okienku platbu kartou alebo na potvrdenie o prijatí žiadosti nevytlačia QR kód/bankový účet a zaplatím cestou domov mobilom.
Ale človek stojí v rade pred kolkomatom a ľudia tam lúštia displej čo majú postláčať.

annm81
27. máj 2024

@maranco Pred pár rokmi som kolky kupovala z automatu priamo na mieste. Pred pár mesiacmi ma pani za okienkom poslala k druhému okienku, kde som zaplatila, dostala bloček a tým sa preukázala pri prvom okienku, kde na mňa úradníčka čakala - bola to záležitosť dvoch minút.

sisaka
autor
27. máj 2024

@maranco fiha! Dobré vedieť. Presne takéto info hľadám. Ďakujem

maranco
27. máj 2024

@annm81 niekde som čítal, že chcú rušiť kolkomaty, lebo platia veľa za ich nájom a provízie za platby tak kde bude možné otvoria hotovostné pokladne a kde nie tak budú mať terminály na karty
to mi pripadá ako výber diaľničného poplatku že polovica platby ide súkromníkovi kto vyberá poplatky a zvyšok sa dostane štátu

sisaka
autor
27. máj 2024

@chrobak7 všetko som si prečítala, žiaľ info som nikde nenašla, pól hodiny som hľadala žiadosť, aby som si ju mohla vytlačiť na všetkých možných stránkach, vrátane ambasády. Tak som asi blbá, keď si myslím, že keď niekto napíše, že žiadosť sa podáva neviem sa dovtípiť, že žiadna žiadosť neexistuje.

A ďakujem za radu volať zákaznícku linku, ale naozaj nemienim míňať “majetok” za medzinárodný hovor, ak mi to tu niekto zadarmo vysvetlí.

Chcem ušetrit na letenkách, keby som nešla na Slovensko pasy vybavujem na amabasade a tam napríklad žiadne kolky nie sú, platí sa v hotovosti…

maranco
27. máj 2024

@sisaka keď žiješ v zahraničí asi už nemáš ani platný občiansky preukaz a trvalý pobyt na slovensku?

sisaka
autor
27. máj 2024

@maranco nie, nemám ani OP, ani trvalý pobyt. Mám osvedčenie o občianstve

maranco
27. máj 2024

@sisaka ak by si mala OP tak vieš vybavovať úrady na diaľku, vieš mať na ňom bezplatný elektronický podpis a je to rovnocenné akoby si poslala doporučený list s notárky overeným podpisom
ale to je vhodné pre tých čo dočasne pracujú v zahraničí tak nemusia cestovať domov vyzdvihnúť si úradný list

sisaka
autor
27. máj 2024

@maranco ahá, to je +, ale pas je asi jediné, čo potrebujem .. ale dobre vedieť 👍

judit47
27. máj 2024

@sisaka ak si budes robit doklady v Ba tak na kazdeho cloveka jeden termin,skusenost cca mesiac stara(dve deti jeden termin na pas) a odmietli urobit.

maranco
27. máj 2024

@judit47 a mala si správnu rezerváciu s názvom viac dokladov?

maranco
27. máj 2024

@sisaka teraz som si všimol, môžeš si dať urobiť aj občiansky a pri žiadosti určíš osobu ktorá ho prevezme (a potom ti pošle cenný list do zahraničia), alebo si ho vybaviť na ambasáde. Ak by si niekedy riešila slovenské úrady so zahraničia. Minimálne overovať podpis na listoch nemusíš chodiť na ambasádu.
---
Ďalšiu významnú zmenu privítajú najmä naši občania dlhodobo žijúci a pracujúci v zahraničí, ktorí nemajú trvalý pobyt na Slovensku. Títo už môžu požiadať na ktoromkoľvek oddelení dokladov a aj priamo na našich zastupiteľských úradoch o občiansky preukaz. V doklade budú mať uvedené miesto ich pobytu v zahraničí a tiež skratku štátu, v ktorom žijú, a to na základe predloženého potvrdenia o evidovanom pobyte vydané úradom v zahraničí.

Vo všetkých prípadoch pôjde, samozrejme, o elektronické doklady, aktivované bezpečnostným osobným kódom /BOK/, ktoré bude možné využiť v elektronickej komunikácii.
https://www.minv.sk/?tlacove-spravy&sprava=nova...

aliziana
28. máj 2024

@judit47 ja som mala na seba OP + na syna OP aj pas, všetko na 1 rezervaciu - "viac dokladov" (pred 2 mesiacmi, BA)

sisaka
autor
1. jún 2024

Tak nakoniec z online rezervácie nič. Najprv mi neposielalo kód na kanadské telefónne číslo, tak som musela dať slovenské mojej mamy a nakoniec mi aj tak systém odmietol urobiť rezerváciu, lebo nemám žiaden slovensky doklad totožnosti a očividne zadanie čísla kanadského pasu neprešlo.
Takže si to tam nakoniec aj tak pôjdeme odstáť. 😅