Ahojte, je tu niekto, kto vybavoval opatrovanie dietata? Da sa to robit aj bez vzdelania a nejakych specialnych priestorov?
@heleninamama prosim ta, kde pisem, ze to ma byt hocijaka cudzia zena a ze nema pedagogicke vzdelanie? Netreba hned utocit, ked nepoznas podrobnosti. Chcela som realne skusenosti, nastudovane z internetu to mam, ale zakon nie je jasne dany. Presne pre tieto dovody by som svoje dieta nikdy nedala do jasiel, pretoze to su pre mna hocijake cudzie zeny...
@heleninamama nerozumiem, ako si si vobec vylozila moju otazku.. ak to teda mas nastudovane, tak vies, ze sa pise o pedagogickom vzdelani alebo kurze, prero sa pytam na to vzdelanie, ci je kurz postacujuci. Priestory by boli normalne domace prostredie, zaujimalo ma, ci sa tam nevyzaduje nejake specialne vybavenie ako je napr.detska postielka a pod. Ale dakujem za tvoju reakciu, ktora mi nic blizsie neobjasnila, len sa zo mna snazila urobit krkavciu mater, pritom opak je pravdou. Ale budis, reaguj ako srsen, ked to tak mas rada...
@lindusss2016 Pozri si svoj úvodny príspevok, sama píšeš, že bez vzdelania a bez špeciálnych priestorov. A jediný, kto útočí, si ty.
A neviem, čo si študovala na internete, ale práve štátne jasle a škôlka garantujú, že to nebudú hocijaké ženy (aspoň po stránke vzdelania).
K veci, kamarátka, ktorá takúto instituciu rozbehla má VŠ ekonomickú, kurz jej nestačil,ako garanta pri rozbehnuti mala inú kamošku, vyštudovanú učiteľku MŠ. Ona mohla robiť len papiere a celú agendu okolo detí. To jej bohato stačilo a ani nemala chuť, študovať pedagogiku.
Priestory: vo svojom rodinnom dome nechcela robiť úpravy a aj kvôli lokalite si prenajala bývalú štátnu škôlku a celú ju s mužom prerobila podľa súčasných noriem (určujú napr. počet WC a umývadiel na počet detí, výšku umývadiel, výšku kachličiek - kvôli údržbe, označenie schodov, bezpečné zábradlia, výdajné okienko v kuchyni, kde nemohla ani variť a zohrievať jedlo....Stravu musela dovážať z miesta, ktoré na to malo povolenie od hygieny. Z každého jedla povinne 2 dni odkladala vzorky, mala na to zvlášť chladničku a v nej vždy 30 flašticiek od výživy.....
Postieľky a celý nábytok objednávala z katalógu, boli to výrobky určené priamo pre škôlky a teda spĺňali normy. A mala aj postieľky, viem, že kupovala 3 nové pre najmenšie deti.
Treba rátať s neustálou kontrolou a tvrdými podmienkami na všetko: dvor, vnútorné priestory, jedlo, pranie, plán práce s deťmi na mesiac, na týždeň, aktivity.... A to nepíšem o problémoch s ľuďmi: učiteľkami aj rodičmi .
Tato škôlka dodnes v ZA funguje, hoci sú v nej najmä deti do 3 rokov, ale kamoška ju odstúpila.
Ak chceš vedieť detaily, oslov niekoho, kto celým procesom prešiel, lebo to nie je len tak, že hurá, idem do toho. Ale kamoška to neľutuje, vďaka tomu prvému roku schudla 15 kíl nadváhy.
@heleninamama ani som to nedocitala, ty pises o niecom uplne inom. Ja o opatrovani deti v domacom prostredi. Nvm, ci tebe doma niekto meral vysku kachliciek, mne nie a predsa tam vychovavam dve deti. Ucitelka v jasliach je pre mna cudzia osoba a moze mat studovsne, co chce, ja ju nepoznam a nezverim jej dieta. Osoba, ktorej ho chcem dat ucila vo walfdorskej sukromnej skolke a tieto jej skusenosti su pre mna omnoho cennejsie ako pedagogicka skola. Navyse to je mne velmi blizka osoba a moje deti pozna. Ale myslim, ze sa nemusim pred tebou obhajovat.
@lindusss2016 No svoje dieťa si daj, kde chceš a komuchceš. Kľudne aj na čierno. Na to sa nemusíš pýtať ľudí na fóre, prípadné riziká si znášaš sama.
Pýtaš sa vo fóre, či by sme tam dali dieťa a ja Ti odpovedám na otázku, že nie a hovorím aj prečo. A každá matka si to dobre rozmyslí.
Okrem toho, že nevieš sformulovať, čo sa vlastne pýtaš a čo chceš vedieť, si aj útočná, arogantná a urážaš ľudí, ktorých nepoznáš. Neviem, čo tým sleduješ a čo od tejto diskusie čakáš, ale ak takto komunikuješ bežne, je to veľmi zlá prezentácia Tvojej osoby.
@heleninamama prosim ta a kde sa pytam, ci by ste tam zverili dieta? Preco by som mala davat dieta niekam na cierno? Ja neviem, mozno si to este nepocula, ale najhorsia rada je nevyziadana rada. Ja som naozaj nepotrebovala vediet, ci by si dala dieta do domacej opatery. Nezaujima ma, co si o tom myslia ostatni, ja mam v sebe jasno.
@heleninamama ja som svoju otazku sformulovala jasne, pytala som sa, ci to niekto vybavoval. Ty zjavne nie, cize si vobec nemusela reagovat, napriek tomu si sa na mna hned osopila, ze chcem zverit dieta cudzej osobe bez vzdelania do akychkolvek priestorov 🙂 sama si si vytvorila nejaku domienku, ktora je uplne vzdialena od reality, ale to nie je moja vina. Prajem ti pekny vecer a o moju komunikaviu nemusis mat vobec obavy...
@mimka795 pisala som to uz vyssie, chcem dat svoje dieta svojej blzikej kamaratke, ktora nema pedagogicke vzdelanie, ale ma ten opatrovatelsky alebo aky to je kurz a pracovala vo walfdorskej skolke, na internete som nasla len starsi clanok, kde sa trosku nejasne pise, ci staci len ten kurz. Preto je to opatrovanie v domacom prostredi, ze za priestory sa povazuje bydlisko opatrovnika. Potrebujem vediet, ci tie priestory musia splnat nejake specialne kriteria (detska postielka, detske wc a a pod.netusim, co vsetko si mozu vymysliet). Toto opatrovanie mam na mysli. Mas s tym skusenosti?
@mimka795 a nevies, ci dostava ten prispevok 280€ na dieta od statu? Alebo jej to platia rodicia?
@lindusss2016 ja mam skúsenosť s oboma svojimi deťmi s takýmto opatrovaním - doma u pani, ktorá sa tomu venuje cez živnosť.
opatrovať môžu takto 4 deti.
ohľadom vzdelania - musia mať niečo splnené, presne neviem aké sú kritériá, ale jedna z tým ,,mojich" je minimálne zdravotná sestra + opatrovanie kurz a druhá má zase naopak - bývalá učiteľka MŠ + jaslí a nejaký zdravotný kurz. Neviem, či je podmienkou mať obe formy alebo nie, ja som bola rada, že obe vedia pracovať s deťmi a aj ich v prípade potreby ošetriť.
príspevok 280€ sa už teraz neoplatí, keďže RP je vyšší (do min. roka som to využila - namiesto RP som dostala príspevok na ,,jasle")
priestory majú svoje - rodinný dom s veľkou záhradou. v záhrade je časť vyhradená pre tieto deti, ostatné majú súkromné. vnútorný priestor mali obe v podstate rovnako riešený - jedno podlažie bolo zariadené na toto - hracia miestnosť, miestnosť na spanie (klasické postieľky + malé postele, u druhej cestovné postieľky), wc+kúpeľňa - klasika ako máš doma, len pridané nočníky pre každé dieťa, komoda na náhrdné veci, pri vstupe polička na topánky, vešiak na bundy, kuchyňa bola u oboch tá, v ktorej varili aj sebe a svojej rodine, jedine v nej mali pridané v čase jedenia detské stoličky na jedenie.
režim mali daný - okrem jedenia a spania mali klasika vychádzky von / hranie v záhrade, cvičenie dnu, kreslenie, spievanie, tancovanie - ako v škôlke len prispôsobené veku detí. neviem či to musí byť alebo nie, pre mňa to je veľké plus - syn sa naučil veľa piesní, tančekov, básní, veľa tvorili, kreslili, strihali...
@linduss2016 A Ty by si zverila svoje dieťa hocijakej cudzej žene bez pedagogického vzdelania a do akýchkoľvek priestorov?
A zrejme očakávaš za to aj platbu na úrovni súkromnej škôlky.
Naštuduj si, čo všetko musí človek splniť, ak chce napr. súkromné jasle, škôlku, opatrovateľské centrum... A padne Ti sánka ako aj mne, keď to riešila kamarátka.