Ahojte, mám pár otázok (áno určite by som to tu už pod nejakým hastgom našla) ale rada by som si všetko zhrnula na jednom mieste tak prosím o rady. Po surfovani na nete totiž už neviem čo je povinné a čo nie, všade píšu inak 🙂
Ide o toto: čakám prvé bábätko, teraz 30 tt. Začínam mať trošku mindráky zo všetkých vybavovačiek pred a po pôrode tak si to chcem ujasniť už vopred.
S priateľom sme 7 rokov, svadbu zatiaľ neplánujeme. V každom prípade priezvisko bude mať malý po ňom a tu začína kolotoč mojich otázok 🙂
Ak som správne pochopila - priznanie otcovstva vybavíme spolu podpisom na matrike a potrebujeme k tomu len naše OP a rodné listy?
Do pôrodnice potrebujem: priznanie otcovstva, oba rodné listy a OP oboch? Alebo je to blbosť? Dokonca som niekde čítala, že treba aj nejaký pôrodopis (je to povinné?) + rodinná anamneza, vyhlasenie o meno atď.
Proste potrebujem ujasniť, aké doklady treba vybaviť a priniesť do pôrodnice + čo bude treba ešte vypísať tam po príchode 🙂
Ďalej ma zaujíma kolotoč vybavovačiek po narodení - doktorku máme dohodnutú, vraj si mám v pôrodnici nahlásiť jej meno - pôrodnica jej pošle nejakú prvú kartu malého automaticky alebo ako je to?? Potom vyzdvihnúť RL dieťaťa na matrike - žiadosť na vystavenie listu im pošle pôrodnica alebo vybavíme my???
Potom treba poriešiť zdravotku a sociálku.. Je ešte niečo, čo treba bezprostredne po narodení dieťaťa zariadiť?
Nemám jasno ani v príspevkoch od štátu - na materskú mám nárok lebo pracujem nepretržite niekoľko rokov u jedného zamestnávateľa, to mi je jasné.. Potom je tam ten jednorazový príspevok pri narodení dieťaťa - máme prosím nárok aj na nejaké ďalšie prispevky/prídavky na dieťa? Priateľ pracuje na živnosť...
Nie sme zobratí ale priezvisko uzná, malý bude mať trvalý pobyt pravdepodobne tak ako ja v mojom rodnom dome aj keď bývame už 3 roky u priateľa- nemám tu ale ani len prechodné bydlisko... Mám nárok na nejaký príspevok ako slobodná matka alebo to zaniká tým, že uzná otcovstvo a odlišný trvalý pobyt nehrá rolu?
Ďakujem vopred za pomoc 🙂
Ďakujem
Na priznanie otcovstva treba aj vaše rodné listy -otca aj matky ak nieste svoji.
Ďakujem za info aj upozornenie - tie zvyšné 2 som už zmazala. Je to moja prvá diskusia tak som si nebola istá či to prešlo lebo som ich nemohla nájsť.. Inak k tej poznámke, že čo naviac by som este chcela - som toho názoru, že ak určité menšiny, ktoré neodrobili ani prd majú nárok na milión druhov príspevkov od štátu tak prečo nie ja?? Od maturity chodím do roboty so vzornou dochádzkou, nikdy som nebola ani na PN a keďže tu odvádzame nekresťanské dane tak využijem každú možnosť, kedy mi štát moje odrobené peniaze môže vrátiť späť namiesto toho aby sa rozdelili medzi tie menšiny čo som vyššie spomínala. Niekto celý život nerobí a má sa ako prasa v žite..
@zajacik85 No ved za tie odvody budes mat aj MD, co ti čo nepracujú nemaju. Dalej ak už tak moc chces vyuzit peniaze co si dala tomuto štátu tak pokial ti bude PP naďalej trvať mozes ist po MD do 7dni na PN-budes dostávať aj PN aj RP. Po RD ak sa nebudes chcieť vrátiť do prace tak si mozes zariadit max.podporu.
@zajacik85 pozri, ale ty mas chlapa a zijete spolu, co s tym ma to, ze ste sa nevzali? ako potom k tomu pridu vydate, ktore nemozu takto system "ogebat"? ak by si bola osamela matka, alebo napr vdova, mala by si narok na dlhsiu matersku, inac na teba platia uplne rovnake pravidla, ako na spominane mensiny - ak splnas podmienky, dostanes hmotnu nudzu, prispevky na byvanie, .... ale to nema nic spolocne s tym, ci si slobodna/neslobodna/pracovala si, alebo nie ... spominane mensiny, co cely zivot nerobia, sa ako prasce v zite nemaju, alebo by si za par stoviek na pridavkoch a hmotnej nudzi sla byvat do osady? davky dostavaju tak cierni, ako bieli. chyba je, ze tuto skupinu ludi sme si vychovali tak, ze natrcaju ruky - a teraz ich musime prevychovat. ale to sme mimo temy, sorry, len ma nastartovala tvoja poznamka, tiez som "slobodna matka"- ale napr nepocitujem potrebu nejako klamat uradom, ze som osamela. necitila by som sa dobre.
@nela6 preco by mala prist o matersku? ja som o nic neprisla - pri odchode mi vraveli, aby som doniesla po porode rodny list, ze vyplacaju kazdemu dietatu 200 €. to nie je vyplata zo zarobkovej cinnosti predsa. sme velka firma, 1500 zamestnancov, keby s tym bol nejaky problem, tak sa to hadam ukaze ...
@ukulela Pekne si to napisala....😉
Ja som pred prvou MD odvádzala nemale odvody a dane 10rokov a len preto lebo ma zivotna situacia prinútila zalozit zivnost som nakoniec nedostala ani prd a nie MD, len RP a nesťažujem sa na systém a mensiny....Toto by mali trošku prehodnotit pri nároku na MD. Ale co uz. My sme si deti nerobili kvoli príspevkom.
Priznanie otcovstva my sme vybavili na obecnom úrade, potrebovali iba občianske oboch rodičov, rodný list nepotrebovali, pred pôrodom treba ísť za vybraným pediatrom ktorého ste si vybrali pre dieťa a oznámiť mu ze chcete mať dieťa v jeho starostlivosti, mňa sa doktor pýtal aj dátum
pôrodu,
Po pôrode-dôjde za vami matrikarka na izbu, vypýta si papier kde je priznané otcovstvo, bude sa vás pýtať aké máte najvyššie vzdelanie a tiež aj váš priateľ... Potom keď bude mať spísané všetky bábätká vám prinesie papier ci údaje dobre napisala/zapisala, ten papier sa myslím aj podpisuje no už si to nepamätám, potom vám donesie papier kedy si môžete ísť pre rodný list dieťaťa a co k tomu potrebujete, zvyčajne sa chodí po rodný list najskôr až keď vás prepustia ale nepamätám koľko dní, keďže nieste zobraty budú na matrike potrebovať vaše občianske a tiez k nahliadnutiu aj list o otcovstve(aspoň od môjho chlapa pýtali)
Pôrodnica-do pôrodnice potrebujete svoju kartu poistenca tu vám sestrička potom zoberie spolu s tehu knizkou teda aspoň mne ju hneď zobrala
List o priznaní otcovstva, rodné listy oboch sú vám na nič v nemocnici, tam ich nepotrebujete a nikto to od vás žiadať nebude
Na prijme sa vás sestrička bude pýtať na rodinnú anamneziu, pripadne ak mate alergie musíte to za hlásiť koli strave,potom musíte zahlasit meno pediatra ku ktorému chcete s dieťaťom chodiť, detský lekár v nemocnici mu potom odošle potrebné papiere o vyšetrení vášho dietata
Keď prídete domov s pôrodnice zavoláte pediatrovi že ste už doma a spýtate sa kedy môžete prísť (lekári už domov nechodia co som počula), keď už budete u neho myslím ze musíte zahlasit trvalý pobyt dieťaťa, zvyčajne sa dieťa prihlasuje na trvalý pobyt automaticky matke ale kľudne môžete dat adresu vašeho priatelia (aj my sme tak spravili) a potom dostanete od lekára papier ze sa mate dostaviť na vyšetrenie bedrových kĺboch v 4 týždňoch dieťaťa, a ďalší papier dostanete na zdravotnú poisťovňu aby vaše dieťa mohli oficiálne zahlasit na zdravotnú, keď budete mat zdravotnú vybavenú tak pôjdete hneď pediatrovy a on už urobí potrebné kroky.
Na Jednorazový príspevok mate nárok až keď sa vám dieťa dožije 28 dní, žiadosť musíte vypísať, podpísať ju musí gynekológ a detský pediater potom to odnesiete na úrad práce, keď vám materská vyprší budete dostávať rodičak, aj o ten si musíte žiadať na úrade práce, tiež si žiadajte aj o rodinné prídavky, no a to ze nieste zobraty nikoho bohužiaľ nezaujíma, tiež nikoho nezaujíma že máte odlišné adresy s priateľom nemáte nárok na žiadne iné prispevky, takto to bolo mne povedané na sociálke ešte keď sa dcéra narodila....
No a tiež keď pôjdete s pôrodnice záleží od toho ci ste boli na nadštandarte alebo nie, ak áno musíte zaplatiť za izbu a stravu keďže nieste zobraty musíte vypísať splnomocnenie že v prípade vrátenia peňazí ich môžu dat vášmu priateľovi (môjho v tedy priateľa stym otravovali teraz sme už manželia) ako slobodná matka nedostanete nič navyše aj to mi bolo povedané, ale skúste sa popýtať na sociálke možno vám povedia niečo iné než mne ak som niečo zabudla, tak sa ospravedlňujem ale nepamätám si to už všetko 🙂
Dievčatá ďakujem za rady, máme na vec iné názory tak nejdem pichať do osieho hniezda.. Dieťa rozhodne nenosím pod ❤ kvôli príspevkom ale nefandím súčasnej ,,politike,, ktorá je naozaj nastavená tak, že kto pracuje a necicia štát je pomaly viac diskriminovaný ako ten, čo nikdy nerobil a väčšinu dávok mu vypočítavajú z globálneho priemeru (resp. z daní pracujúcich..)
Ja naozaj nepotrebujem silou mocou každú almužnu, normálne som sa chcela informovať aké su možnosti ale akosi ste to tu zobrali útokom tak sa radšej stiahnem ;)
Podobných príspevkov aký som pridala ja sú tu ale hromady a nechápem prečo má hneď niekto potrebu sa za toto po mne voziť.. Neuznávala som podobné fóra a nedávno som začala aktívnejšie chodiť na MK práve preto, že tu vždy ženy ochotne poradili ale takéto reakcie moc nemusím a je to pre mňa nepochopiteľné..
Ďakujem
Kiežby, hovorím ale z vlastnej skúsenosti a nie podľa internetu. Česť výnimkám samozrejme!!! U nás v dedine sú ale 2 osady a každý druhý statný chlap čo sa vláči so železom do zberu ma vybavený invalidny dôchodok a chudák robiť nemôže lebo nevládze.. To neserie lebo priateľovi v 2014 vybrali semennik kvôli zhubnemu nádoru, dlhé mesiace bol odpisany počas chemoterapii fyzicky aj psychicky a ledva mu schválili čiastočný invalidný a po 3 rokoch mu ho zobrali lebo také su vraj na to tabuľky.. To naštve asi každého...
@zajacik85 matrikarka nechodi na izbu v kazdej porodnici (tak, ako nechodi kazda pediatricka osobne na kontrolu 🙂 ak budes mat vybratu porodnicu, informuj sa tam. a tam by ti mali dat aj zoznam veci a dokladov, co mas doniest.
ja som napr to priznanie o otcovsve odovzdavala v porodnici rovno, lebo oni si to pytali kvoli zapisu do zdravotnej karty mozno? a teda tiez ako som pisala, matrikarka nechodila .... bolo to aj v zozname veci potrebnych do porodnice napisane (mala som do porodnice samozrejme kopiu, nie original, resp nam mozno pri potvrdzovani na obecnom dali rovno viac kopii ? mozne je aj to ...) ako neboj, budu ta postupne instruovat ...
a teda este - nepotvrdia to na kazdom obecnom urade - ale len na tom, dke je matrika. u nas v dedine matrika nie je, potvrdzovali sme vo vedlajsej ...
kedze rodny list vybavujes v meste, dke si rodila, tak my sme ho vybavili cestou z porodnice. ja som cakala v aute, chlap doniesol. ale teda moze tam zbehnut aj sam s dokladmi, ked uz ty budes doma. s rodnym listom potom ist prihlasit ten trvaly pobyt, dalej urad prace ...
tiez neviem ci baby uz spominali - treba do urciteho casu prihlasit aj v zdravotnej poistovni.
.. k nasej debate, nevozim sa, len mam iny nazor. vsetci mozme pocitovat krivdu, ale to nie je chyba toho chudaka, co zbiera na invalidnom zelezo, aby mal na cuco, ale chyba systemu a toho, ze je zle nastaveny. urcite ten osadnik nema viac penazi, ako ty. vacsina informacii (ako ciganka vyberala na poste 1500 € na davkach a pod) su ciste fejky. len sa na ne lubivo reaguje.
k tvojmu problemu - neboj, vsetko zvladnes.
Hej ten som zmazal bo som sa sekol.tak nebudem to tu zbytocne spamovat aj ten prispevok tebe idem zmazat
... a este k tomu trvalemu pobytu - som prekvapena, lebo ja som chcela maleho nahlasit k otcovi a teda na OcU mi tvrdili, ze sa to neda a pytala som sa preto aj na ministerstve vnutra cez info a tiez mi tvrdili, ze automaticky s matkou v takomto pripade ... tak sa cudujem, ze u vas to slo. mozno preto, ze my sme cez 2 okresy oficialne od seba vzdialeni, neviem ... skusim pohladat ten mail z ministerstva ...
My sme boli na matrike tento tyzden ohladom priznania otcovstva a mne netrebalo rodny list, kedze som narodena v meste kde zijeme. Matrikarka si moj rodny list nasla v pocitaci. Ale muz potreboval aj RL, lebo sa narodil v inom meste.
priznanie otcovstva vybavite na matrike - s vasimi obcianskymi. (nepamatam sa, ze by sme tam mali aj rodne listy, ale teda ruku do ohna za to nedam ... ale podla mna staci obciansky)
do porodnice beries SVOJE doklady, tehotensku knizku a to vyhlasenie z matriky, jeho doklady nepotrebujes vobec. v porodnici na prijme vypisujes papiere (anamneza, alergie, ... ak budes mat rychly porod,pred porodom to ani nestihnes vypisat ... )
na matriku ides s papierami, ktore ti daju v porodnici. ak mate podpisane vyhlasenie o otcovstve, moze ist na matriku po papere aj sam otec, ak nie, tak tam musite obaja.
trvaly pobyt dietata je tam, kde ma TP matka. takze u vas, tam ho pojdes po narodeni prihlasit a tam ti vyrubia aj dan za smeti hned ...
dostanes matersku - zo socialky, pridavky na dieta a porodne(ten jednorazovy prispevok) - vybavujes ty na upsvare v miete trvaleho bydliska. o jednorazovy prispevok mozes poziadat az potom, ako sa babo dozije 28 dni, ziadost je aj na nete, potvrdzuje ju pediater a gynekolog. potom ides na uspvar. tam rovno poziadas aj o rodinne pridavky.
over si, ci nedava nieco aj zamestnavatel, nas pri narodeni dietata prispieva jednorazovou odmenou.
ako slobodna matka nemas narok na nic viac, ako vydata. ine by bolo, keby si bola osamela matka - teda by si preukazala, ze sa o dieta staras sama vo vlastnej domacnosti a nema ti kto pomoct, vtedy mas narok na dlhsiu matersku. ale takto, ked byvas s priatelom, navyse mas TP u rodicov je to pase. kamoska to mala - ale ona mala vlastny byt a byvala sama, co by si chcela naviac?
doktorke zavolas po navrate z porodnice - mala by ta prist navstivit domov, no niektore to nerobia, zavolaju ta s babom do ambulancie.
a teda museli byt tri rovnake otazky vo fore?
inac su presne tieto postupy v clankoch, ja som sla podla nich, vela si uz nepamatam ...