Ahoj, chcem sa informovat.
Dcérke skončila platnosť cestovného pasu. Ako je to teraz ? Je lepšie jej vystaviť občiansky preukaz alebo cestovný pas ? Keď sme jej vystavovali pas ešte občianske pre deti neexistovali, ako je to teraz ? Môže sa cestovať aj ked ma len obciansky alebo musí mať aj cestovný pas alebo naopak?
( veľa cestujeme po zahraničí, samozrejme momentálne počas pandemie nie -len pre prípad aby nedošlo k nedorozumeniu )
@tenerifka ale ako dospelá ho potrebuješ aj na iné veci ako na cestovanie. Pri dieťati do 15r je to v podstate len cestovný doklad. Preto ak plánujú ísť aj mimo EU tak zbytočne dávať robiť občiansky, lebo aj tak budú musieť dať spraviť nakoniec aj pas a zbytočne vyhodia € a zabijú čas.
@tenerifka
@sissy27
@kikuska872 dievčatá, ani som nevedela, že je taká možnosť, až vďaka tejto téme. môžem sa opýtať, ak má dcéra 11 a ja jej ho vybavím (lebo pas má už aj tak po platnosti), a platí jej 5 rokov, tak keď dovŕši 15, má si ho obnoviť? alebo jej bude platný do 16? Ďakujem!
My sme dali len op, mimo úniu sa nechystáme, takze nám to stačí
@panelacikova v 15-tich nemusíš vybavovať novy OP. Synovi som dávala robiť keď mal 12 a platí mu do 17-tich.
@vejapa76 Ďakujem!
dakujem vam za odpovede 😉
Len doplnim, ze ten op plati vo viacerych krajinach, nielen eu.
@kikuska872 detský občiansky platí len v rámci EU, tak si zváž, čo sa ti oplatí viac.