Ahojte. Vie mi niekto poradiť ohľadom vybavenia pasu pre dieťa ? Žijem s priateľom v Rakúsku mame tam aj trvalý pobyt a po pôrode chcem samozrejme čo najskôr vycestovať za rodinou. Čítala som o tom už veľa a mam z toho dosť chaos. Preto prosim o stručný a zrozumiteľný popis toho čo všetko ma po pôrode čaká 😏 Ďakujem Vám 😁
To zavisi od toho, ci je priatel Rakusan alebo Slovak. Ak Slovak, tak rataj hodne dlhy cas na vybavenie papierov, ak Rakusan, zoberies rodny list, potvrdenie o obcianstve (vydaju automaticky s rodnym listom), fotku dietata a dieta samotne (ano, fakt ho musis tahat so sebou) a das si ziafost o pas. Trva asi tyzden a je to zadarmo. Slovensky mozes vybavovat popri tom, moze ti byt jedno, kolko to bude trvat....
Ďakujem
To je jedno , kde mas pobyt- dolezita je otazka , na ake obcianstvo ma dieta narok....
Slovenske obcianstvo a teda pas+rl vybavis nasledovne: rakusky rodny list das apostilovat v rakusku a na sk uradnym prekladatelom prelozis, potom pojdes bud na matriku na sk (alebo niekto z rodiny so splnomocnenenim) alebo na ambasadu a poziadas o sk rodny list. Sk rodny list vybavuje osobna matrika v ba a ta ma cakacie lehoty cca.od 2-6 mesiacov. Ked vyda rl, mozes na ambasade poziadat o 1dnovy nahradny cestovny doklad a vycestovat na sk a dat spravit pas do 24h , alebo poziadat na sk ambasade o vystavenie pasu (znova 3-6mesacna lehota...)
Drzim palce a pevne nervy..
Teraz som si vsimla, ze je to priatel a nie manzel. Pokial chces, aby dieta malo jeho priezvisko, potrebujes papier o uznani otcovstva, ci ako sa to vola. Ak je Slovak. Inak mu bude automaticky pridelene tvoje priezvisko.
Ak ste zobrati, tak pri vybaveni rakuskeho rodneho musis dolozit svadobny list, myslim.
A myslim, ze na vybavenie slovenskeho RL bolo treba aj kopie RL rodicov a myslim, ze museli sme ist osobne obaja, alebo chceli nejaky otcov doklad? Pamatam si len, ze ma za nieco otocili domov, nieco ako nejaky doklad otca, lebo som isla sama s dietatom....
@haepinka mne slovensky RL vybavovala mama ... na matriku obecneho uradu zaniesla ziadost o vyztavenie RL a taliansky RL s uradnym prekladom do slovenciny to bolo vsetko ... z obecnej matriky zaslali ziadost do BA a potom som cakala ako debil do uplne posledneho dna tej ich lehoty na vystavenie RL ... nech sa na mna nikto nehneva ale je to riadna kravina cakat tak dlho a neviem si predstavit to vybavovat osobne ... cely ten system je chory!
@bluka2, hm, co ja viem... Fakt si myslis, ze pri pardnovych babatkach rozlisi uradnik crty tvare, resp. identitu dietata? Ja keby som bola priviezla uplne ine dieta, tak by to asi bolo fuk, lebo babe stacilo, ze dieta zamrncalo a teda neveziem babiku... Ale asi mi chyba nejaky zlocinecky potencial, ja si fakt neviem predstavit, co by niekto mohol vystrajat s pasmi babatiek 😉
Neviem ... ja si myslim, ze pri detoch do nejakych 3. alebo 5. rokov by uplne stacilo ako niekedy aby boli zapisane v pase rodicov ... tie deti sa uplne menia ... pas je platny na 2 roky a to male babatko uz za par mesiacov budw uplne ine
Ďakujem Vám veľmi pekne 😊
@marta1315 ziadost sa zvacsa podava bud na ambasade, alebo v mieste tvojho sucasneho/byvaleho bydliska resp. da sa v mieste bydliska rodicov/surodencov - potom to dana matrika posuva na osobitnu matriku do ba. Priamo na osobitnu matriku sa neda dostat (je to zatvorene pracovisko s 2 pracovnikmi...)
Jednodnovy doklad sa vystavuje len pre dieta (kedze ono potrebuje" doklad cez hranice" ) a je iba jednosmerny, cize na sk a potom uz musi mat vlastny pas na cestovanie
Mas trvaly pobyt aj na SK, alebo si tam odhlasena?
Ak ano, potrebujes mat uradne prelozeny rodny list do slovenciny. Potom pojdes na matriku v mieste trvaleho bydliska na SK a poziadas o slovensky rodny list. Ked ti to vybavia (1mesiac), tak pojdes k policajtom vybavit pas.
Ak nemas trvaly pobyt na SK a len v Rakusku, tak si najdi stranku slovenskej ambasady v Rakusku a zavolaj si tam. Pravdepodobne ta potom cakaju rovnake vybavovacky vo Viedni, s vynimkou prekladu - nie som si ista, kde to budu potrebovat prelozit. Dovtedy ak sa rozhodnes cestovat, tak na vlastne riziko.