Vybavenie dôchodku

chrobacik41
30. okt 2020

Ahojte dievčatá, potrebovala by som sa poradiť. Moja mamina by si mala teda vybaviť dôchodok. Je rok narodenia 1958. Má z toho obavy tak by som jej chcela pomôcť. Viete mi niektorá poradiť ake bude potrebovať doklady, viem ze rodné listy detí a ešte neviem či som správne čítala aj maturitné vysvedčenie? Žiadosť sa vypisuje na pobočke sociálnej poisťovne? Len teraz je tam že nejaký rezervacny systém či čo. Budem vám povdacná za všetky informácie. Mama je z toho na nervy a chcem jej pomôcť. Ďakujem veľmi pekne. 😊

oli18
30. okt 2020

Neviem, z coho ma mama nervy. Zavolat na pobocku SP hoci aj anonymne a opytat sa. Povedia ti vsetko a podla toho sa mama zariadi. Alebo na stranke SP by mohli tie informacie byt. Jednoduche😉

chrobacik41
autor
30. okt 2020

@oli18 čítala som si tie informácie ale chcela som hlavne vedieť či treba to maturitné vysvedčenie alebo nie. Lebo ked si pred 5 rokmi vybavoval dôchodok ocino tak maturitné nepotreboval. A na stránke som pozerala že asi áno. Preto sa pýtam aby sme ho našli lebo mama nevie kde ho má. 😶

nika82
30. okt 2020

treba ist na urad a vsetko jej povedia co vsetko potrebuje, kludne tam chod snou

janka2501
30. okt 2020

@chrobacik41 Moja mama potrebovala maturitnr vysvedcenie, a rodne listy deti. Len jej maturitu neuznali, lebo ju robila popri praci vecerne, tak ma len ucnovku uznanu. Ostatne maju v SP....mija mamina este podnikala, a platila odvody, tak jej dochodok preratavali. Ale ak nieco chyba ,SP upozornia, a musi sa objednat ma cas, levo to jieje vybavene za par minut.

birika
30. okt 2020

u nas na urade si telefonicky dohodne termin, pani jej povie co si ma priniest a ostatne riesia spolu...nie je to nic narocnr, vacsinu udajov uz maju on line 🙂

mogaa
30. okt 2020

@chrobacik41 maturitné vysvedčenie kvôli tomu aby jej do dôchodku zarátali aj roky štúdia...ak nedoloží, nezarátajú jej roky štúdia...detto rodné listy detí.....ostatné by mali mať všetko v systéme, ak by im niečo hýbali za to obdobie môžu žiadať zápočty....dalo sa vyžiadať aby jej poslali výpis započítaných rokov do dôchodku, mohla si to skontrolovať a čo tam chýbalo doložiť zápočtové listy....

hyta
30. okt 2020

Maminka potrebuje platný OP, rodné listy detí, maturitné vysvedčenie. Zápočtové listy od zamestnávateľov by tam mali mať. Ak by dačo chýbalo povedia jej čo má doložiť. Spíšu s ňou na sociálnej poisťovni žiadosť, po asi cca mesiaci jej príde odpoveď.

aniele
30. okt 2020

Ak má 2. pilier, nech požiada, aby jej potom vypísali žiadosť o ponuky aj na ten. U nás sa úradníčke veľmi nechcelo, chcela ma posielať kade - tade, ale keď požiadaš, musia. Majú tam občas zmätky, padal im systém, pýtajú veci, ktoré už majú, ale to je na našich úradoch bežné. Tak len úsmev, trpezlivosť, nedať sa odbiť.

chrobacik41
autor
30. okt 2020

@hyta veľmi pekne ďakujem 😊

marsmykkok
30. okt 2020

Votriem sa. Takže stačia rodné listy a výučný list? Zápočtový netreba? lebo v poslednom zamestnaní jej ho nedali. Inak výpis z účtu jej prišiel a roky zamestnania sedia, takže v tom by nemali byť nezrovnalosti.

chrobacik41
autor
30. okt 2020

@aniele teraz som trošku nerozumela s tým 2 pilierom, tzn keď ma druhý pilier tak jej majú aj z toho teda vyplácať? Chcem byť pripravená radšej a všetko mamine vysvetliť lebo je to s ňou ťažké.

alexk12
30. okt 2020

@chrobacik41 treba to všetko co kde kedy robila, lebo oni aj keď by to tam mali mat majú tam bordel

basska_b
30. okt 2020

@chrobacik41 Ak ma druhý pilier, ten sa rieši ešte osobitne v súkromnej poisťovni, ktorá peniaze spravuje. Tam má možnosť dohodnúť sa buď na doživotnom dôchodku, ktorý bude ale kus nižší (vypláca sa ale až do smrti), alebo na dôchodku len na nejakých 5-10 rokov.
Študovala som poistnú matematiku, tak v podstate hovorím len teóriu. Prax je taká že ísť osobne na pobočku a žiadať.

aniele
30. okt 2020

@chrobacik41 No jasné. Jednoducho. Ak ho teda má. V SP sa dohodne, kedy vypíšu žiadosť o ponuku. Zhruba do mesiaca ju dostane (Allianz, Union a pod.). A tí jej ponúknu rôzne možnosti. To bude tabuľka, nad ktorou budete hodinu maturovať. Doživotný dôchodok, dočasný dôchodok, programový dôchodok... Každá firma iné sumy. Vlani ešte bolo (možno aj je, neviem, dúfam, že to nechali), že ak mesačný dôchodok z 1. piliera dosahoval určitú sumu, mohla si si dať celú sumu vyplatiť.

chrobacik41
autor
30. okt 2020

@aniele jejda ďakujem za podrobné info. No to budeme musieť preštudovať lebo mamina sa tomu teda nerozumie a ja tiež nie. Tak som zvedavá čo vybavime 🙈

aniele
30. okt 2020

@chrobacik41 Ja som to riešila cca pred rokom, teda som asi vo veku tvojej mamy. Neboj, dá sa to zvládnuť.