Dobry den, chcem sa spytat ci moze exekutor vstupit do domacnosti kde ma dotycny dozivotne byvanie ale samotnu nehnutelnost nevlastni. Dakujem velmi pekne
Vlastne áno, už si spomínam. Keď tam má trvalý pobyt, tak áno. Toto je riziko napr. keď niekto ma trvalý pobyt vo vašej nehnuteľnosti (napríklad niekto z bývalých majiteľov). Nám raz prišla poštárka, že má výzvu zo súdu na adresu syna bývalej majiteľky, hneď sme utekali mu trvalý pobyt rušiť, ešte keď mi suseda povedala, čo to bolo za vtáčika
Trvalý pobyt nie je podmienkou.
A to akoze ked nebudem mat od nejakej veci blocek alebo fakturu tak ju moze vziat alebo musi exekutor dokazat ze je to dlznikove?
A dozivotne byvanie a trvaly pobyt je to iste? A musi exekutor pockat na mna ako majitela nez mu otvorim alebo moze vyrazit dvere? Inak dlznik byva dlhodobo v zahranici a na Slovensku nebol poslednych 10 rokov, exekutor tu zatial nebol kvoli supisu iba sa tu boli na neho pytat, mam sa teda bat kedby sa dlznik vrati ze budem muset riesit tento supis veci?
@janka_23
Odporúčam naštudovať si to poriadne, najmä, ak s tým robíte (§119 ods. 1 EP). Patrí to k základným znalostiam.
@dominik2795
Je veľmi málo pravdepodobné, že za daných okolností by exekútor prišiel spisovať hnuteľné veci, stačí s nim komunikovať.
@janka_23
Prosím, naštudujte si základy (inak by ste nenapísali ani poslednú vetu v poslednom príspevku). Ak by navyše platila Vaša domnienka, tak by každému povinnému stačilo sa zaregistrovať na obci na miesto klasického TP, nebolo by možné spísať hnuteľné veci napríklad v byte, ktorý si povinný iba prenajíma, v inej nehnuteľnosti, kde ani nemožno mať TP (nehnuteľnosti nie na bývanie), nehovoriac o veciach len uložených pozemkoch.
Predpokladám, že ovládate, akí sú povinní vynaliezaví a tiež to, že súpis hnuteľných vecí nie je zrovna vo všeobecnosti najvhodnejším spôsobom vykonania exekúcie (aj keď v prípade otázky zadávateľa je postup exekútora pochopiteľný).
P.S. Keď ale tvrdíte, že to ovládate, tak nepochybne budete vedieť uviesť ustanovenie, na základe ktorého možno spisovať veci len v mieste TP povinného.
A akou formou upocedomi? Lebo ak nepreberie dlznik doporuceny list tak fakt nebudem vediet a otvoria mi chalupu... alebo kamery si mam namontovat?
no dobre ale je majitel nehnutelnosti nejako chraneny? moze exekutor prist a zobrat vec bez pritomnosti majitela nehnutelnosti alebo tu vec tam musi nechat az kym sa supis majteku nevystavi? co nasleduje po supise majetku?
@dominik2795
Exekútor Vás zjavne oslovil preto, že sa nevie dopátrať k povinnému a jeho majetku, ale zistil jeho právo k Vašej nehnuteľnosti. Stačí mu odpovedať, že sa tam povinný nezdržiava x rokov, je v cudzine, nemá v nehnuteľnosti žiaden majetok a pod.
Majetok povinného sa spisuje na mieste za účasti nestrannej osoby (zástupca obce), exekútor môže vec tiež napríklad uschovať. Následne je dražba. Ak by bola spísaná vec nepatriaca povinnému, musel by jej vlastník podať na súd návrh na vylúčenie veci z exekúcie.
Môže, a to kvôli súpisu vecí.