Vrátenie daňového preplatku

janittta1
4. mar 2022

Viete mi niekto prosím povedať ci mi vratia dane z PNky aj keď som uz bola nezamestnaná ale v ochrannej lehote som išla hned po ukončení pracovného pomeru na PN.
Rok 2021- zamestnaná od januára až do 8.9.21 ukončili mi pracovny pomer.
9.9.21 Nastupila na PN (tehotenstvo)

katarinaba
4. mar 2022

z PN ti nemaju co vratit, to je nezdanitelny prijem
Ak dobre rozumiem napisanemu, tak si mala prijem od 1.1. do 8.9.2021. Cize este minimalne za tri mesiace ti nebola uplatnena nezdanitelna cast. Z toho usudzujem, ze by ti nejake dane vratit mohli. No zalezi aj od inych faktorov - ci ti vobec nejaka dan zrazana bola.
Predpokladam, ze si si nepoziadala o rocne zuctovanie, musis si podat danove priznanie - ak celkovy prijem bol nad 2.255,72 EUR. No aj ked nebol, mohlo by sa ti to oplatit.

janittta1
autor
4. mar 2022

@katarinaba ano prijem bol nad 5600e, daňové som podala, vratia mi aj danovy bonus na deti to som si uz zistila, len som chcela vedieť ci teda aj za tie mesiace co som bola pn mi niečo vrátia. Viem ze keď sa marodi dlhšie vracajú pekne peniaze.len som nevedela ci sa to týka aj mňa ked som uz bola ako nezamestnaná....

janittta1
autor
4. mar 2022

@katarinaba kolko eur by to tak mohlo byt za tie 3 mesiace pn?

katarinaba
4. mar 2022

@janittta1 za urcitych okolnosti vracaju "pekne" peniaze - ale len za predpokladu, ze si tie "pekne" peniaze statu aj zaplatila. Nikdy ti nevratia viac, ako si zaplatila.
Este mozu mat peniaze z danoveho bonusu. Za splnenia podmienok a tiez urcitych okolnosti.
To co plati u jedneho neplati u ineho. Dane su velmi individualna zalezitost.

janittta1
autor
4. mar 2022

@katarinaba pracovala som na normálnu zmluvu s klasickými odvodmi.

katarinaba
4. mar 2022

@janittta1 ved mas danove priznanie, tam ta suma je napisana. Prepac, ale naozaj chces odo mna sumu? Netusim aky prijem si mala, ci si si uplatnovala nezdanitelnu cast, ci si mala narok na danovy bonus, ci ti bol vyplateny, v akej vyske. Ci ti strhavali preddavky a kolko.

janittta1
autor
4. mar 2022

Prepáč nevedela som ze to závisí od toľkých vecí...oki dakujem ti. Na papier ešte len čakám, ekonómka ma čas 😃😃

katarinaba
4. mar 2022

@janittta1 asi mas trosku aj gulas v pojmoch (nemyslim to v zlom). Pises, ze si danove podala, tak nerozumiem, aky papier cakas.
Kazdy clovek, ak dosiahne urcity prijem, musi podat danove priznanie. Ak vsak mal prijmy len zo zamestnania, moze tuto povinnost preniest na zamestnavatela, ktory mu urobi rocne zuctovanie. Ale o to musi zamtela poziadat do 15.2.
Ak si podala ziadost o rocne zuctovanie, tak ekonomka ma na to este naozaj cas (do konca aprila ti musi dorucit doklad o vykonanom RZD). Ak ti vznikne preplatok, resp. DB na vyplatenie, zamtel Ti ho vyplati vo vyplatnom termine, najneskor v mzde za april - cize do konca maja.
Ak si si naozaj podala danove priznanie, tak ekonomka ti uz nema dat ziadny papier. Lebo s tvojimi danami uz nema nic spolocne. Tvojim papierom je danove priznanie. To je povinnost podat do 31.3. resp. do 30.6. v pripade odkladu. A preplatok vyplati danovy urad do 10.5. resp. 10.8. pri odklade DP.
Ano, dane nie su take jednoduche ako si kazdy predstavuje 😀 Tlacivo vyplni aj cvicena opica, ale ci tie udaje v nom su spravne, ci je na ne narok, alebo ci si si nieco nezabudla uplatnit, to uz ani najspickovejsi program nevie. Preto to treba radsej nechat na odbornika.

janittta1
autor
4. mar 2022

@katarinaba 😃😃😃 ano čakám na ročné zuctovanie od ekonomky u bývalého zamestnávateľa. Ďakujem za vysvetlenie, veru dane sú pekný guláš pre nás neznalych 😆