Voľno pre otca po narodení dieťaťa - 2021

anastazia93
5. apr 2021

Ahojte. Hľadala som medzi diskusiami ale našla som všetko len staré príspevky.
Ako je to v súčasnosti,má otec právo na nejaké voľno, platenu dovolenku, PN pri narodení dieťaťa?
Jedno už máme, keď budem v pôrodnici vedia sa o neho starať aj starí rodičia, ale ja som chcela že keď sa vrátime z pôrodnice aby sme boli spolu niekolko dni.
Máte s tým nejaku skusenost?

pininka1
5. apr 2021

No ak mu zamestnavatel da, moze si zobrat dovolenku, nam sa nemal kto starat o starsie deti tak mal muz aj ocr. Bez problemov mu ju vypisal moj porodnik.

petamich
5. apr 2021

oficialne zatial v ucinnosti ziadna otcovska dovolenka, extra volno atd. nie je (je nejaka smernica EU ale zatial nie je v platnosti), cize otec ma pravo na standardnu dovolenku alebo ak si vie vybavit PNku, OCRku na starsie dieta (ak ma lekara, ktory mu ju da), moj manzel napr. v praci vopred avizoval, ze termin mame xy jul a bude cerpat dva tyzdne dovolenky

paciko9
6. apr 2021

Nam ked sa narodilo babo tak parner mal 5dni platene volno a zvyšok dovolenku. U nich vo firme to maju,ze pri narodeny dietata maju volno 5 dni.

katie253
6. apr 2021

@anastazia93 my sme to riešili vo februári. Pred pôrodom som volala pediatričke, či môže manželovi vystaviť očr na staršie dieťa, lebo budem v nemocnici, nemala s tým problém. V deň keď som porodila, som jej volala a manžel bol po papier. Bol doma 10 dní.
Nevadí že sa o dieťa môžu postarať starí rodičia, doktorka to nemusí vedieť, veď je to otec, čiže samozrejme, že sa bude oň starať on.