Ahojte. Hľadala som medzi diskusiami ale našla som všetko len staré príspevky.
Ako je to v súčasnosti,má otec právo na nejaké voľno, platenu dovolenku, PN pri narodení dieťaťa?
Jedno už máme, keď budem v pôrodnici vedia sa o neho starať aj starí rodičia, ale ja som chcela že keď sa vrátime z pôrodnice aby sme boli spolu niekolko dni.
Máte s tým nejaku skusenost?
oficialne zatial v ucinnosti ziadna otcovska dovolenka, extra volno atd. nie je (je nejaka smernica EU ale zatial nie je v platnosti), cize otec ma pravo na standardnu dovolenku alebo ak si vie vybavit PNku, OCRku na starsie dieta (ak ma lekara, ktory mu ju da), moj manzel napr. v praci vopred avizoval, ze termin mame xy jul a bude cerpat dva tyzdne dovolenky
Nam ked sa narodilo babo tak parner mal 5dni platene volno a zvyšok dovolenku. U nich vo firme to maju,ze pri narodeny dietata maju volno 5 dni.
@anastazia93 my sme to riešili vo februári. Pred pôrodom som volala pediatričke, či môže manželovi vystaviť očr na staršie dieťa, lebo budem v nemocnici, nemala s tým problém. V deň keď som porodila, som jej volala a manžel bol po papier. Bol doma 10 dní.
Nevadí že sa o dieťa môžu postarať starí rodičia, doktorka to nemusí vedieť, veď je to otec, čiže samozrejme, že sa bude oň starať on.
No ak mu zamestnavatel da, moze si zobrat dovolenku, nam sa nemal kto starat o starsie deti tak mal muz aj ocr. Bez problemov mu ju vypisal moj porodnik.