Vie dedič dopredu či zdedí majetok alebo dlhy?

5. máj 2023

Ahojte, zaujíma ma, že keď sa dedí, vie dedič vopred čo zdedí? Či sú to dlhy alebo majetok? Alebo to mu vopred notár nepovie?
V prípade, že dedič dedičstvo odmietne, dedia potom ďalší v poradí najbližšia rodina?
Ďakujem vopred za odpovede.

adka3321
5. máj 2023

notar by vam mal dat supis majetku pred pojednavanim, aby ste sa vedeli oboznamit co bude predmetom dedicstva. pripadne si tento supis majetku vyziadajte. ak dedic odmietne dedicstvo, a jeho miesto nastupuju jeho pravni nastupcovia, t.z. ak ma deti, tak jeho deti. ak deti nema, tak rodicia, surodenci, spoluzijuce osoby...

autor
5. máj 2023

@adka3321 tak hlavne to som chcela vedieť, či sa vie vopred čo sa dedí, ide o to, že ujo mal deti, ktoré skončili v detskom domove, a nikto nevie čo je s nimi, tak sa nad tým len zamýšľam.

alenah31
5. máj 2023

keďže jeho deti boli umiestnené v "systéme" po smrti ich otca - poručiteľa nebude pre notára problém ich dohľadať. Pokiaľ sa s otcom nestýkali ťažko budú pred dedičským konaním oboznámení s majetkom (aktívami aj pasívami). Je to v podstate jedno nie? Na pojednávaní sa všetko dozvedia, dedičstvo môžu odmietnuť - hlavne ak pasíva prevyšujú aktíva a vybavené. Potom sa dedí v druhom rade - rodičia a súrodenci poručiteľa. Ak mal ujo závet - bude to jednoduchšie - akurát, že deti sú neopomenuteľnými dedičmi a vydediť ich môže len z troch dôvodov. Je tam síce aj nezáujem a neposkytnutie pomoci - ale tu treba preukázať, že ujo ich o to požiadal a oni odmietli - až potom viete použiť toto ako dôvod na vydedenie.

autor
5. máj 2023

@alenah31 tak my ich vydedovat určite nechceme. Len som nevedela ako to funguje, pri dedeni, či to náhodou nie je prekvapko, že sa dozviem že som zdedil dlhy, až keď to podpisem.

dilino
5. máj 2023

Ak ma zomrelý dlhý tak môžeš do mesiaca písomne odmietnuť dedičstvo ale ak aj by mal dlhý a majetok tak majetok nedostaneš ked odmietneš dlhý.Notár dá supis majetku predbežne dedičske konanie tam sa chodi tiež a dá čo má majetok a čo dlhý a podľa toho sa zariadiš.Môžeš dedičstvo odmientnuť ale tým pádom nedediš nič ani dlhý ale ani ak ma nejaký majetok trebars dom nedostaneš ani ten.

yanni
5. máj 2023

ty ako dedic budes oboznamena o dedicstve v dedicskom konani , na które budes predvolana. Ododna oboznamenia mas mesiac cas na prevzatie alebo domietnutie dedicstva bud ustne alebo pisomnou formou.

basska_b
5. máj 2023

No, notar vie vyhladavat v katastri plosne cele Slovensko, takisto register exekucii, dlznikov... ked je exekucia, automaticky sa siahne na nehnutelnost a je tam tarcha. Ale zaujima ma realne, ako to u notara ide, lebo moja mamina musela notarke pripomenut, ze babka vlastnila aj chalupu v inom katastralnom uzemi a notarka ofucana ze "co ste mi to nepovedali skor" a chcela aj fotografie 🤷‍♀️ tak ja neviem...