zdravim vas
s priatelkou sme sa bavili ake mena by sme dali nasim detom a ona by velmi chcela aby boli napr david silvester, alebo lilly alexandra. a rad by som vedel ci je s tymto problem na matrike, resp problemy pri vybavovackych na uradoch?
nejake skusenosti by bodli
vdaka vsetkym..
Ziaden problem pri tom nie je.
Moj syn je John Max a ziaden problem nebol
@instrukcion14 Problém na úradoch s tým nie je, ale mne osobne sa to nepáči, viackrát som sa s tým stretla na ihrisku, ked otec volal na dieťa raz jedným raz druhým menom a ostatné deti potom nevedeli ako sa vlastne ten chlapec volá, boli z toho trochu zmatené. A najma ak máte nejaké dlhé priezvisko, potom ked vypisuješ nejaké dokumenty, tak je to o život, lebo sa napíšeš ako somár. Niekde sú aj krátke kolonky a meno sa nezmestí. No ale je to vaša vec, aké meno dáte pre svoje dieťatko, len to podľa mna treba dobre zvážiť aj z praktického hľadiska.
Dcera ma dve mena + dlhe priezvisko, problemy nemame, pouziva hlavne prve, ale pocuje aj na druhe, skor ako taky mily doplnok, na ihrisku sme ju volali len prvym aj deti ju len prvym, obe mena pouziva len pri vyznamnych prilezitostiach, bezne potvrdenia a formulare vobec netreba vypisovat s obomi, staci uplne prve. Tych vyznamych ako prihlaska do skoly (na rozdiel od prihlasky na kruzok kde to vobec netreba), na vysvedceni, neskor obcanak, svadba, bankove ucty, pas a tym to konci. Je to uplne v pohode, nema s tym problem, paci sa jej to, aj nam. Vacsina ludi o jej druhom mene ani nevie, predstavuje sa tym hlavnym, aj na zosity pise, a to druhe je take tajna ale energeticky pekne posobiaca vec. 😉
@instrukcion14 moje obe deti maju dve mena, problem nebol. mame univerzalne tak, aby sa k sebe hodili a zaroven aby boli aj na slovensku zrozumitelne a pouzivane 🙂 a nie prilis exoticke. deti maju zahranicne priezvisko, dcerka dokonca bez -ová. ja ich oslovujem druhym menom - slovenskym a to prve maju v podstate aby nezabudli na svoje korene. ked ma nastvu, tak ich oslovim obomi menami a vedia, ze je zle 😀 ale vobec nebol problem na matrike. pretoze aj to ich prve meno neslovenske je vlastne v ramci EU, takze sme nemuseli ani prikladat nejake potvrdenie, ze sa take meno niekde nachadza. a oficialne to maju v dokladoch, maly na vysvedcku a vo formalitach, ale normalne ich vsade volaju len jednym menom. sranda je u niektorych lekarov, ked sa im v pocitaci do kolonky nevojdu obe mena 😀 ale tak neriesim to. hlavne, ze rodne cislo sedi. ja mam teraz skor opacny problem, po rozvode som si vzala svoje priezvisko spat a obe deti sa chcu volat priezviskom ako ja. lenze to by ex nepredychal a hlavne nevidim dovod, ved maju s nim krasny vztah. neviem, co vymyslaju. maly ten vidi v dedovi Boha a chce byt uplne ako on aj s priezviskom a mala zase chce byt vo vsetkom po mne. nuz, musia pockat do dospelosti a az potom budu chciet, tak si zmenia.
zakon o mene a priezvisku umoznuje dat dokonca 3 mena + priezvisko