Verejné zákazky - rady

maxxim
7. máj 2023

Dobrý deň žienky.
Nemá niektorá z vás skusenosti/ pripadne nejaké rady ohladom verejnych zákazkách?
Nechcem rady zadarmo, cením si kazdý príspevok a financne sa urcite dohodneme. potreboval by som poradiť ako sa pohybovať, registrovať ... Ako to vlastne funguje, co treba spĺnať... Ďakujem

prunee
7. máj 2023

Zaklad je mat firmu zapisanu v zozname hospodarskych subjektov a potom sa zaregistrovat v informacnom systeme EVO, kde su verejni obstaravatelia povinni vyhlasovat svoje zakazky na dodavanie tovarov, sluzieb a stavebnych prac.

muchotrafka298
7. máj 2023

Pokial sa neorientujes v danej problematike verejnych obstaravani, tak by som Ti doporucila skolenie. Robia to viacere firmy, aj online. Tam Ti v jednoduchosti vysvetlia, ako funguje zakon o verejnom obstaravani, elektronicke trhovisko, ako sa delia zakazky na podlimitne a nadlimitne a aj ako sa o ne uchadzat. Nasledne si dostudujes problematiku uz samostatne,pripadne pojdes na dalsie skolenie uz podla toho, comu sa budes primarne venovat. Ci podlimitnym alebo nadlimitnym zakazkam. Tiez zvaz zapisy v registroch pre verejne obstaravanie - Register Partnerov Verejneho Sektora a tiez Register hospodarskych subjektov (spada pod Urad pre verejne obstaravanie).

maxxim
autor
7. máj 2023

@prunee môžte mi napisať sukromnú správu? Ďakujem

maxxim
autor
7. máj 2023

@muchotrafka298 ďakujem, takze kde zacať ? Mám s.r.o., zalozenu cca 14 mesiacov

prunee
7. máj 2023

Na web stranke Uradu pre verejne obstaravanie najdete zakladne info aj pre uchadzacov, cize hospodarske subjekty uchadzajuce sa o verejne zakazky.

maxxim
autor
7. máj 2023

@prunee ja viem ze to tam je...ale chcel by som si nechať poradiť od niekoho , kto stím má skusenosť.

prunee
7. máj 2023

@maxxim Ja mam skusenosti z tej druhej strany, ako verejny obstaravatel, neviem ti zo strany uchadzaca zial viac poradit.

muchotrafka298
7. máj 2023

V prvom rade musis splnit statom zadane veci, oni tvoju firmu prelustruju a nasledne Ti udelia zapis v registri hospodarskych subjektov. Je to na 3 roky a potom uz nemusis predkladat dokumenty pri kazdom jednom obstaravani. Plati sa tam kolok 60 EUR za zapis alebo ak to spravis online cez portal slovensko.sk je to 30 EUR. Tam vyplnis len prihlasku a vyhlasenie, ze nemas zastavenu moznost zucastnovat sa verejnych obstaravani. Vsetky ostatne institucie si preklepnu oni.

https://www.uvo.gov.sk/zaujemca-uchadzac/regist...

Na zapis do Registra partnerov verejneho sektora je potrebne si najst sprostredkovatela, ktory tam tam zapise a nasledne bude kontrolovat podla informacii od teba, ci je zapis aktualny. Robia to vacsinou pravnicke kancelarie.

https://www.justice.gov.sk/sluzby/register-part...

Zakazky budes sledovat vo Vesniku Uradu pre verejne obstaravanie, pripadne na strankach roznych institucii. Nie je to nic zlozite. Su podlimitne zakazky do urcitej sumy, ktore sa vo vestniku zverejnovat nemusia.

Vzdy mas pri kazdej verejnej zakazke uvedene, co musis splnit, ako doklady predlozit, dokedy, ci je otvaranie ponuk verejne a podobne.

andreakotesova
8. máj 2023

@prunee pokiaľ nechce obchodovať v EKS, tak v zozname hosp. subjektov byť nemusí. Akurát pri dokazovani osobného postavenia (hlavne nadlimit) bude musieť predložiť požadované doklady v ponuke.

prunee
8. máj 2023

@andreakotesova To uz je na nom, kde bude chciet obchodovat. Neviem, aky je predmet jeho podnikania.

mamina7070
8. máj 2023

tak ako pisu kocky napis predmet svojho podnikania aby sa dalo presnejsie poradittakto mozeme len hadat co je vhodnejsie pre teba

maxxim
autor
8. máj 2023

@muchotrafka298 ďakujem ti🙂

maxxim
autor
8. máj 2023

@mamina7070 Výroba ocelových konstrukcí, pristresky, pergoly, zasklievacie systemy, ploty, zabradlia, mreže...priemyselné rampy, zariadenia..
Kovoobrabanie a servis /- vyroba ozubenia, brusenie nozov, brusenie potravinarskych rezných častí.... Zvaranie, ...pripadne môzem skopírovať celý predmet..

maxxim
autor
8. máj 2023

@maxxim kovoobrábanie
zámočníctvo

výroba a opracovanie jednoduchých výrobkov z kovu
výroba strojov a zariadení pre všeobecné účely
výroba elektrických zariadení a elektrických súčiastok
výroba motorových vozidiel, motorov, dopravných prostriedkov, dielov a príslušenstva pre motorové vozidlá a iné dopravné prostriedky
prenájom hnuteľných vecí
prípravné práce k realizácii stavieb
uskutočňovanie stavieb a ich zmien
dokončovacie stavebné pri realizácii exteriérov a interiérov
sťahovacie služby
kúpa tovaru na účely jeho predaja konečnému spotrebiteľovi (maloobchod) alebo iným prevádzkovateľom živností (veľkoobchod)
čistiace a upratovacie služby
poskytovanie služieb v poľnohospodárstve a záhradníctve
sprostredkovateľská činnosť v oblasti obchodu, služieb, výroby
počítačové služby a služby súvisiace s počítačovým spracovaním údajov
nákladná cestná doprava vykonávaná vozidlami s celkovou hmotnosťou do 3,5 t vrátane prípojného vozidla
opracovanie drevnej hmoty a výroba komponentov z dreva
reklamné a marketingové služby, prieskum trhu a verejnej mienky
administratívne služby
činnosť podnikateľských, organizačných a ekonomických poradcov
fotografické služby
oprava osobných potrieb a potrieb pre domácnosť
inžinierska činnosť, stavebné cenárstvo, projektovanie a konštruovanie elektrických zariadení

mamina7070
8. máj 2023

@maxxim takze u teba pojde o bezne tovary a sluzby prestuduj si postup registruj sa najprv
https://www.eks.sk//Stranka/OtazkyAOdpovede

maxxim
autor
8. máj 2023

@maxxim práce máme dosţ, len casto robievame i pre verejný sektor akurát ze vzdy cez inu osobu. Co znamená ze cena je podriadená ...a chceli by sme vyskusať nejake zakazky na priamo.

andreakotesova
8. máj 2023

@maxxim inak ty si môžeš vo Vestníku na UVO pozerať aj veľké zákazky (podlimity, nadlimity), ak ich budeš vedieť zrealizovať.

mamina7070
8. máj 2023

@maxxim kludne mozete aj cez trhovisko zacnes alebo teda podlimitky a uvidis (nadlimit tam zavisi od zakazky uz sa vyzaduju podmie ky zvacsa na hod otu obdobnych zakaziek a expertov ale postupne

maxxim
autor
8. máj 2023

@andreakotesova chcel by som sa zamerať najmä na mensie zo zaciatku/ resp. Co budeme schopný dodať/ vyrobiť

muchotrafka298
8. máj 2023

@maxxim tebe je ale jasne, že to keď sa prihlásis neznamená, že zákazku dostaneš? Veľakrát sa stane, že nakoniec verejné obstarávanie ani nie je realizované, že sa zákazka proste zruší. Štátne inštitúcie napríklad nejdú na predplatby. Zaplatia až po vyhotovení zákazky väčšinou sú splatnosti 60 a viac dní. Keď sú elektronické aukcie, tam sa ide výlučne iba na cenu.

maxxim
autor
8. máj 2023

@muchotrafka298 ja tomu rozumiem.
I teraz ked robime pre tích, ktorí nam ju posunú tak dostaneme peniaze za 5 az 9 tyzdnov...
A su to sumy do 5000...

maxxim
autor
8. máj 2023

@muchotrafka298 ďakujem za vysvetlenie🙂

muchotrafka298
8. máj 2023

@maxxim uvadza Ta dotycny ako oficialneho subdodavatela? Lebo pri vyberovych konaniach ak mas subdodavatela, musis to tam uvadzat a tiez on musi mat vybavene vsetky nalezitosti pre verejne obstaravania. Ty mozes ist do akehokolvek verejneho obstaravania, ked si prevezmes podklady do sutaze. Otazne je, ze ci budes mat stastie a budes vybrany. Ten,kto Ti posuva zakazky vie o tom, ze chces ist samostatne to vyberiek?

maxxim
autor
8. máj 2023

@muchotrafka298 inak to napísem. On dostane napr. Rekonstrukciu a on zadava pracu mensim firmam. Ako nikdy sa nestalo ze by nezaplatil a pod. A ani nechcem pre neho prestať robiť, akurat si zabezpeciť i svoje. Aj v tej mensej hodnote. Moje pôsobisko sú dva kraje a nie len vo vodach, v ktorych operuje on ..

muchotrafka298
8. máj 2023

@maxxim ty sa mozes uchadzat o akukolvek zakazku, ked sa o nej dozvies.Lebo podlimitne nemusia byt zverejnovane vo Vestniku. To si vie ta statna instutucia aj sama poriesit, ze napise 10 vybranym firmam trebars, ze vypisuju vyberove konanie na tovary, sluzby a uz je na tebe, ci sa prihlasis. Firma, v ktorej pracujem uz od statnych zakaziek upustila, ze neideme ani to vyberoveho konania, nakolko je vysledok neisty a pracu, ktora je odvedena na jej priprave nam nikto nezaplati.

maxxim
autor
8. máj 2023

@muchotrafka298 a v akom obore sa pohybujete?
My nemame zatial nudzu o robotu no kedze chcem zamestnať viac ludi, musim mat stabilnejsie prace....robime pre 4 firmy pravidelne no na viacere je tazke sa napojit. Kapacity firma ma, ale aby sme môhli zamestnať dalsich potrebujeme viac roboty...

muchotrafka298
8. máj 2023

@maxxim odbor nebudem specifikovat, jedna sa o poskytovanie isteho druhu sluzby. Vseobecne je tazke uspiet vo verejnych obstaravaniach, lebo nikdy nevies, co presne rozhoduje. Velakrat je to len cena. Vo velkych instituciach su na verejne obstaravania cele oddelenia, ktore ich vypisuju, koordinuju, vyhodnocuju a pracuju celkovo s verejnymi zakazkami. Urcite by som si na tvojom mieste nenaberala dalsich ludi, pokial nemas vysutazene zakazky. Tak to proste je. Poznam firmu, ktora vysutazila velku zakazku a nakoniec bolo verejne obstaravanie zrusene. Oni zobrali ludi, nakupili material a mali velky problem co dalej.

maxxim
autor
8. máj 2023

@muchotrafka298 jasne, toto je ta nevyhoda neistoty. Ale dajme si za pravdu, ze ak nieco vysutazis a nemáš kapacitu, nieje problem skooperovat to s druhou firmou....
My nieco robime uz teraz pre verejne institucie no to je o vzajomnej dohode a väcsinou mensie sumy, ale kedze to je pravidelne je to urcita istota.
Nadväzovanie novych vztahov s firmami je zase beh na dlhu trať...

muchotrafka298
8. máj 2023

@maxxim podmienkou je, aby si tie zakazky vobec dostal. Lebo to nie je samozrejmost. Neviem co myslis tym, ze pracujes pre institucie na zaklade dohody a otazku si polozil na verejne obstaravania. Lebo to nie je to iste. Niektore urady, statne institucie robia aj verejne obstaravania za 100 EUR obrazne povedane a tam nepotrebuju ziadne sutaze vo Vesniku. Tam to zadaju par firmam, ktore splnaju ich poziadavky a vyberu si. Pre zakazky s nizsou hodnotou od februara 2023 pouzivas iba elektronicky system EVO, kde mas ako firma profil a vsetky dokumenty a ponuky vkladas priamo cez toto.

Najlepsie bude, ked si najdes na internete skolenia, prihlasis sa, zaplatis nejakych 100 EUR, absolvujes zakladne skolenie a budes vediet, ako to cele vlastne funguje.