Vdovské

19mejko
10. apr 2023

Dobrý deň, vedel by mi niekto poradiť? Moja mamina je vdova a poberá vdovské, zatiaľ je riadne zamestnaná, ale keďže robí nočné aj 3x za sebou po 11 hodín, a ma už 59 rokov neviem dokedy vydrží takéto tempo vôbec pracovať, lebo je už chuda zodrata chcela by som vedieť, keby dala výpoveď z prace a otala by trebars na podpore a potom by nemala už prácu, vdovske by jej ostalo vyplácané zo socialnej poistovne? Viem len o tom, že dôchodok ma až o 3 roky a až potom jej ho skrešu na polovicu (to vdovské). Neviem ale ci je to podmienene ci ma alebo nemá prácu to vdovské. Kto má skúsenosť a poradí mi info vopred ďakujem

bibina32
10. apr 2023

@19mejko Vdovské bude dostávať, aj keď bude na podpore. Tvoja mama by mohla ísť aj na maródku, aspoň na dva mesiace si oddýchnuť. U nás, niektoré ženy, čo majú pred dôchodkom a majú problémy z chrbticou a sú pred dôchodkom, idú na marodku.( rehabilitácia) Po dvoch, troch mesiacoch sa vrátia, odrobia pár mesiacov a zase idú na marodku.Robia sa tiež u nás dvanástky, tiež nevládzu to tempo.

palicka
10. apr 2023

@19mejko tiež si myslím, že radšej PN, trosku sa pozviecha. Nemôže si požiadať o predčasný dôchodok?

19mejko
autor
10. apr 2023

@palicka tým predčasným dôchodkom by jej siahli na polovicu vdovskeho a dokonca aj polovicu normálneho dôchodku. A to zatiaľ nemáme šajnu koľko by to bolo. Na marotke bola prvý krát na mesiac v decembri a veru jej to dobre padlo ale viete ako to chodí, vedúci vyvolavaju ako sa ma a im nemá kto robiť tak len človeka zodrat a psychicky deptat ze není v robote, to je des

19mejko
autor
10. apr 2023

@bibina32 ďakujem za info , aspoň niečo pozitívne, že aspoň na podpore by mala to vdovske len neviem ci aj po tej podpore keby bola už nezamestmana neviem ci by mala plnú sumu vdovskeho neviete ? Marotku mala raz v decembri na mesiac , oddychla si nabrala sily ale vidím ze ju to ničí a trápi ma to,

kornelies
10. apr 2023

@19mejko Vobec by jej nestiahli polovicu starobneho. To ti kto povedal? Staci si precitat na webe info od Socialnej poistovne, krati sa to o 0,3%za kazdy mesiac ak odpracovala 40 rokov.

19mejko
autor
10. apr 2023

@kornelies možno nie polovicu ale v sociálnej poisťovni povedali, že keby šla na predčasný dochodok šiel by jej nižšie ,doteraz som si myslela ze je to polovica cca tak mi to zhruba povedala, ale možno som si to zle vysvetlila, kor to bol asi ten vdovský dochodok ze pojde na polovicu nevyznám sa vtom.

19mejko
autor
10. apr 2023

Napadla ma aj taka vec, že by mohla skončiť s nočnými a vykonávať len denne smeny, neviete aké sú kritériá u lekára, ktorý takéto veci schvaľuje? Možno by to spĺňala len neviem ako sa to vybavuje a kedy to lekári schvaľujú ten zákaz vykonavania nočných smien

oli18
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
luccija
10. apr 2023

@19mejko S kratenim neviem ako to je, ale s chrbticou by mohla marodovať dlho málokto v takom veku ju má v poriadku aspoň by si oddýchla.A môže vedúci vyvolávať koľko chce.
Nočné smeny jej môže napísať obvodný, že nedoporucuje, ale najprv by bolo dobré mať PN a potom, až take odporúčanie migrény, nevyspatie treba si to premyslieť čo a ako.vela ľudí sa dá na ročnú PN a potom už do predčasného len si treba zistiť koľko stratí.

oli18
10. apr 2023

@19mejko uz mi klipkaju oci a vymazala som svoj prspevok. Ze do predzasneho sa oplati ist,. Tym, ktorym nevyjde vysoky dochodok, ani vela im nestiahnu. Oficialne sa da 1x do roka poziadat si. o prepocitanie dochodku, ktory ale zobrat nemusi a ostane nadalej pracovat.

krkavcia_mater
10. apr 2023

@19mejko Nedostava sa vdovsky len dva roky po smrti manzela a potom az ked zena dosiahne dochodkovy vek

slavomira236
10. apr 2023

@krkavcia_mater tiez tak viem..

mogaa
11. apr 2023

@krkavcia_mater nie tento rok tam bola zmena.....ak dosiahla vek 57 rokov a vychovala aspom 1dieťa tak môže opätovne požiadať o uvolnenie vdovského

bibina32
11. apr 2023

@19mejko Ak by bola na podpore to je 6 mesiacov, vdovský jej celý ostáva . Keď pôjde na svoj dôchodok, vtedy sa jej bude krátiť vdovský dôchodok zhruba o polovicu. Určite nech najprv skúsi ísť znovu na maródku, a nech sa v práci opýta, že či by jej vôbec dovolili len dennú smenu.

amelie2017
11. apr 2023

Ja by som ju tiez prehovarala na ten predcasny. Ak uz ma odpracovane roky a narok na podporu, nech ostane na podpore a po jej vycerpani poziada o dochodok. A namiesto plneho uvazku nech si najde potom nejaku brigadu na par hodin. Kludne aj v tej istej firme, ak beru aj ciastocne uvazky. Vela ludi to tak robi.

dusankomoj
11. apr 2023

@mogaa nie 1,ale 2deti musí mať.

dusankomoj
11. apr 2023

@19mejko mamine zostane vdovský v každom prípade(aj na PN,aj nezamestnanej...) a po dovŕšení dôchodkového veku sa jej skráti na polovicu ten dôchodok,ktorý je menší. Tj. ak bude mať vyšší starobný dôchodok,tak jej vezmú polovicu vdovského,ale ak by jej vyšiel menší starobný,tak krátia ten a vdovský má celý. A tak jej to zostane už navždy.

dusankomoj
11. apr 2023

@mogaa opravujem sa,máš pravdu! Pri 2 deťoch vyplácajú vdovský už od 52 r.🤨

19mejko
autor
11. apr 2023

@dusankomoj ďakujem veľmi pekne za naozaj úžasnú odpoveď🙂 stručná a k veci a hlavne pochopiteľná 🙏
@oli18 aha ďakujem tiež veľmi pekne , to by sme mohli ísť využiť a prepočítať to 🙂 nič tým nestratime🙂

19mejko
autor
11. apr 2023

Ďakujem baby, skusim to prepocitanie dochodku, a maminu prehovárať najskôr na tie denne smeny a ak by bola aj naďalej zrobena ako otrok, iná možnosť nebude len to nechať, viete ona je jedna z tých žien ze pre dobro firmy robiť do zodratia, mávajú s nou ako sa im páči ona sa prisposobuje dookola a bojí sa im dačo povedať a mňa ide poraziť a hlavne vtedy keď jej nadrbu 3 nočné za sebou co je aj na koňa dosť 😖😖

dusankomoj
11. apr 2023

@19mejko čo sa týka nočných,stačí mať vyšsí tlak a nočné lekár zatrhne.

19mejko
autor
11. apr 2023

@dusankomoj ja vás zbožňujem, ani neviete ako ste ma potešil, tlak ma vysoký, musím to riešiť lebo mamina si sama neporadi, zo srdca vám ďakujem veľmi ste ma potešil

dusankomoj
11. apr 2023

Rado sa stalo.Mamina by mala pochopiť,že vo vačšine firiem je zamestnanec iba číslo a nedať sa uštvať. Treba myslieť aj na seba.

kaktusik007
13. apr 2023

@19mejko
@kornelies ak pobera vdovsky a zacala by poberat starobny --- a je jedno ci predcasny ci normalny, dochadzalo by k subehu dochodkov ---- v tom pripade sa ten nizsi krati, vyplacaju iba polovicu.
nemozes poberat dva plnohodnotne dochodky

kornelies
13. apr 2023

@kaktusik007 Ja o tom viem. Snazila som sa jej vysvetlit, ze predcasny sa nekrati o polovicu.

rikarika
13. apr 2023

@krkavcia_mater mam 44, 3 deti a vdovske dostavam dozivotne. I ked v kombinacii vdovskeho a sirotskych je to aj tak ponizene.