Valorizácia mzdy

anele22
9. dec 2021

Dobrý deň, rada by som sa opýtala ako je to s valorizaciou mzdy pre zamestnanca, ktorý je na Md/RD, keďže v PKZ mame, že sa to netýka osôb v mimovidencnom stave, ale v ZP §157 sa píše niečo v tom zmysle, že zamestnanec má právo na prospech z kazdeho zlepšenia pracovných podmienok, na ktoré by mal právo ak by nenastúpil na MD/RD... Nie je náhodou ZP nadriadený PKZ?...

alenah31
9. dec 2021

@anele22 v súkromnom sektore valorizácia nie je povinná vôbec. Čiže ak máte v KZ uvedené, že mzda sa bude valorizovať len zamestnancom, ktorí nie sú v mimoevidenčnom stave - je to na rozhodnutí zamestnávateľa. Ty akurát nesmieš klesnúť platovo nižšie ako v dobe keď si na MD nastupovala a tvoja mzda pri nástupe nesmie byť nižšia ako minimálna mzda v danom roku, v ktorom nastupuješ podľa toho v akej si zaradená prac. kategórii. Spracovávam mzdy pre firmy, ktoré nezvyšovali mzdu niektorým zamestnancom aj 2-3 roky, niektorým aj 2x do roka.

anele22
autor
9. dec 2021

@alenah31 len nechápem, prečo je v ZP napísané to co je, bo potom je to protichodné... A môžem sa ešte niečo opýtať?... Keď som na MD tak mi nabieha dovolenka, prečo mi v tom období není priznaná valorizacia (v období MD)

alenah31
9. dec 2021

@anele22 lebo nemusí. Opakujem - valorizácia mzdy nie je povinná. Ty si vo svojej PZ podpísala mzdu, za ktorú budeš vykonávať svoju prácu. Ak v čase nástupu po MD a RD táto mzda nie je pod úrovňou minimálnej mzdy v tvojej kategórii prác - nie nemusí s tebou zvýšenie mzdy riešiť. Ako chceš donútiť majiteľa firmy, aby ti pridal ak nemusí a nemá to v úmysle? Nijako - ak nie si spokojná so svojou mzdou - a odmieta ti pridať - treba hľadať inú prácu. Iné je to v štátnej sfére - tam sú tabuľky. Tu máš odpoveď profíka na ZP:

https://www.profesia.sk/forum-prace/na-co-mate-...

ivkazba
9. dec 2021

@anele22 áno, to čo je v ZP platí. Ale v súkromnom sektore nie je povinnosť valorizovať mzdy každému zamestnancovi. Takže bez ohľadu na to, že si na RD, ak by si pracovala a zamestnávateľ by valorizoval mzdy, neznamená to, že by tak urobil aj v tvojom prípade. Môže sa rozhodnúť, komu mzdu upraví a komu nie.