Uznanie otcovstva, priezvisko bábätka po matke

rony7
7. máj 2020

Ahojte, prosím poraďte: s priateľom čakáme dieťa avšak nie sme zobratí, no chcem aby figuroval v rodnom liste ako otec dieťaťa, s tým, že by malo dieťa zatiaľ priezvisko po mne a až potom keby sme sa časom zobrali, že by sa zmenilo aj dieťaťu, avšak neviem ako to presne je, či sa po svadbe automaticky zmení aj dieťaťu alebo to treba vybavovať za nejaký poplatok a kde všade (zdravotka,pas a kde ešte treba a koľko to stojí)

ayanamirei
7. máj 2020

@rony7 v prvom rade mi dovol vyjadrit obdiv, ze ako jedna z mala chces dietatu dat priezvisko po sebe a az po svadbe sa premenovat. Po svadbe sa meno meni bezplatne na vsetkych dokladoch ktore mas ty aj dieta (v Tvojom pripade je to OP, VP, pas, zdravotny preukaz; v pripade dietate je to pas, zdravotny preukaz a zaroven musis zmenu nahlasit aj zamestnavatelovi, doktorom a skolskym zariadeniam) . Uznanie Tvojho priezviska je vsak trosku komplikovane - na to, aby dieta dostalo tvoje priezvisko Ti musi partner podpisat papier, ze s tym suhlasi, na matrike pri uznani otcovstva a teda to musi urobit dobrovolne.

extempore
7. máj 2020

A čo tym akože dosiahneš? Chceš prinútiť chlapa aby si ta zobral? Nechapem to - ak je partner otcom dieťaťa, daj mu jeho priezvisko. V opačnom pripade si si mala urobit dieťa až po svadbe.

denden77
7. máj 2020

@ayanamirei este som nepocula, ze by sa sobasom rodicov automaticky zmenilo priezvisko dietatu 🤔 btw. za zmenu priezviska na dokladoch sa plati.. resp. za vydanie novych dokladov, nakolko stare su automaticky neplatne 😊

ayanamirei
7. máj 2020

@denden77 v ramci ziadosti o sobas je taka kolonka - spolocne deti a ich priezviska, tam sa to vpisuje a preto sa to sobasom automaticky zmeni ako snubencom tak aj detom.

ayanamirei
7. máj 2020

@denden77 a neplati sa vymenu dokladov nic - pozri si cennik , pri zmene priezviska z dovodu sobasa sa do 30 dni neplatia ziadne poplatky

denden77
7. máj 2020

@ayanamirei to som netusila 😊 4.50 za OP, 33 za novy CP a 6.50 za VP pre mamicku 😊 detsky pas lacnejsi 😊 ale to je fuk, to nebola podstata otazky 😊

sashabb
7. máj 2020

@extempore toto čo je za kravinu? aké prinútiť chlapa aby si ju zobral? ona je matka, či má dať chlapove meno aby mu dokázala, že dieťa je jeho?
@rony7 palec hore, že dávaš meno po sebe 👍 si jedna z mála, ktoré normálno premýšlajú.

ayanamirei
7. máj 2020

@denden77 vazne ma ides presviedcat o niecom co kamaratka robila vcera ? 😂 pas (musi byt platny), OP, VP a poplatok 0 eur

denden77
7. máj 2020

@ayanamirei to nie.. ale ja som tam robila, tak som ostala kusok prekvapena, kukla stranku a tam je to ako si pamatam 😁 hadat sa ale nejdem 😊

nelca84
7. máj 2020

@ayanamirei nič čo píšeš nie je pravda. Dieťa narodené pred manželstvom dostáva automaticky priezvisko matky a ak chce matka pre dieťa meno otca, vtedy to musí otec podpísať, nie opačne. Za ďalšie, kolonka pre priezvisko spoločných detí sa vzťahuje na deti narodené po uzavretí manželstva, tie, ktoré sa narodili predtým a matka chce zmeniť meno, tak to musí vybavovať, nie že automaticky sa zmení sobášom dieťaťu priezvisko. A do tretice, samozrejme, že za všetky nové doklady po sobáši sa platí podľa cenníka, neviem ako si prišla na to, že je to zdarma. Zdarma sa vydávajú doklady len pri ukončení platnosti, nie pri zmene údajov.

denden77
7. máj 2020

@nelca84 🙏 uz som si myslela, ze mi sibe 😂😂 a to som s tymito vecami dost dlho pracovala 😂😂

callisia
7. máj 2020

Nechápem, čo sú to za prežitky, že dieťa má mať meno po otcovi. Naše bude tiež po mne. Kebyže sa rozídeme, nechápem prečo by malo byť priezvisko po ňom. Moje je nejaké menejcenné, či čo? A kebyže sa chceme raz vziať,tak sa priezvisko zmení obom a čo? Nie každý túži byť "zobratý".

ayanamirei
7. máj 2020

@nelca84 zas dalsia co sa tvari, ze vie nieco a pritom nevie nic ... Dieta narodene pred manzelstvom - obaja rodicia musia ist na matriku na uznanie otcovstva, ak nepojde do kolonky otec je napisany "neznamy". Ak idu rodicia na matriku a chcu uznat otcovstvo , tak dieta dostava automaticky priezvisko po otcovi - ak to matka nechce, otec musi podpisat suhlas s priezviskom. Papier na uzavretie manzestva si asi videla pekne davno, su tam 2 kolonky - jedna na deti po manzelstve a jedna na deti, ktore uz snubenci maju spolocne. A samozrejme, ze za doklady po sobasi nic neplatis, vcera bola kamaratka na uradoch a neplatila NIC.

ayanamirei
7. máj 2020

@denden77 co ju mam poprosit aby mi odfotila tu cast na ziadosti o OP, kde je poplatok 0 eur, alebo co ???

elizme
7. máj 2020

@callisia presne tak... Ja som vyrastala ako dieťa s cudzím priezviskom po otcovi, naši neboli zobratí, otec s nami nežil... A bolo to dosť čudné, ľudia na Slovensku na to nie sú zvyknutí, v škole nikto nechápal prečo sa moja mama nevolá ako ja :D a radšej by som mala jej priezvisko keď som celý život len s ňou

nelca84
7. máj 2020

@ayanamirei ty to máš pekne popletené, dieťa dostáva automaticky meno po matke, v prípade uznania otcovstva je možnosť dať po matke alebo po otcovi, ako sa rodičia dohodnú
predstav si aj my máme syna narodeného pred manželstvom a v nemocnici dostal moje priezvisko a až potom sme na matrike vybavovali priezvisko otca

jaskolka
7. máj 2020

@nelca84 neviem, ako to je s menom dieťaťa, to skutočne nemôžem sa vyjadriť, ale keď som menila priezvisko po sobáši, tak tiež som neplatila nič ani za OP, ani pas. Na žiadosti bolo napísané, že ide o zmenu priezviska po sobáši. Bolo to v novembri minulého roka, tak jedine ze sa dačo zmenilo

ayanamirei
7. máj 2020

@denden77 @nelca84 posielam screen z ministerstva o poplatkoch za vymenu dokladov - zvyraznene casti o NEPLATENI POPLATKOV pri sobasi 😉

nelca84
7. máj 2020

@ayanamirei tak toto ale asi neplatí dlho, lebo my sme sa brali v 2017 a platila som za výmenu OP, VP aj techničáku od auta normálne podľa cenníka

ayanamirei
7. máj 2020

@nelca84 alebo ze by odvtedy zmenili cennik ? sak to je aktualny screen zo 7.maja 😂

nelca84
7. máj 2020

@ayanamirei ved opačne, keď my sme sa brali, tak toto ešte neplatilo
našla som, zrušenie poplatkov platí od semptembra 2019

denden77
7. máj 2020

@ayanamirei ci pana, tak sa to pomenilo riadne.. prepac 😊

ayanamirei
7. máj 2020

@nelca84 zle som precitala, prepac. Ano, zjavne sa menil cennik odkedy ste sa brali 🙂 a teraz sa za vymenu naozaj nic neplati, hovorim, vcera bola kamoska a neplatila nic... sak by som nehovorila nieco o com som si neni na 100% ista, ze ako teraz je.

ayanamirei
7. máj 2020

@denden77 nemam co... ja som len pisala realnu skusenost (a uplne cerstvu), ze sa naozaj nic neplati. Nakoniec, sak konecne, ze si uvedomili, ze platit za doklady po sobasi je hlupost 🙂

rony7
autor
7. máj 2020

@ayanamirei áno to viem, že musí podpísať papier ale ešte je tá možnosť ak by s tým nesúhlasil, že by sa teda na matriku predtým nešlo, v pôrodnici by dieťa automaticky dostalo priezvisko po mne a až potom keby sme tam išli pre rodný list ak by tam chcel byť zapísaný vlastne že by sa tam len dopisal ako otec dieťaťa s tým, že priezvisko by už ostalo po mne, aj tak sa dá, nie?

rony7
autor
7. máj 2020

@extempore nechcem tým nikoho ničomu prinútiť, myslím že je to každého osobná vec ako sa rozhodne a tak ako on má právo aby sa volalo po ňom, tak aj ja..a určite je to lepšie ako potom keď sa rozídu a spätne riešia opačný proces keď chcú matky naspäť priezvisko dieťaťa po sebe...

extempore
7. máj 2020

@rony7 aha, čiže si strašne emancipovaná, priezvisko dáš po sebe ale v pripade rozchodu by si výživné chcela, čo?

rony7
autor
7. máj 2020

@denden77 áno to už som si zistila, že v sobášnom liste sa automaticky vypisuje kolonka ako sa budú volať vaše deti (a vzťahuje sa to aj na tie pred uzavretím manželstva) a automaticky tak potom dostanú priezvisko len teda tie doklady potom zmeniť a platiť by sa malo asi len za pas myslím..

rony7
autor
7. máj 2020

@ayanamirei super ďakujem veľmi pekne za odpoveď a čo všetko treba potom dieťaťu vybaviť ako nové doklady pri zmene priezviska? Či len zdravotnú kartu a pas? Ale s tým pasom si teda nie som istá či sa neplatí...

rony7
autor
7. máj 2020

@sashabb ďakujem, myslím si, že je to istejšie ako spätne potom niečo riešiť, keď chcú zmeniť naspäť po sebe matky..