Chcem sa spýtať že ako je to v prípade slobodného bezdetného človeka po výpovedi? Nebol som už dlho na úrade práce a teraz ešte aj núdzový stav mení veci, tak vybavoval niekto v tomto čase evidenciu na úrad práce? Ako to prebiehalo? Tým že nieje povolený osobný styk tak ani nemá kto človeku poradiť či usmerniť, ale na vrátnici som dostal tlačivo (s tým červeným písmom) vyplniť to, k nemu treba doložiť fotokópiu výpovede, zápočtu rokov a vhdoiť do schránky. Do tohto bodu mi je všetko jasné.
Avšak žijem v regióne kde je viac pracovných ponúk ako ľudí, tak za bežnej situácie úrad práce pošle človeka do novej práce obvykle skôr než stihne prísť rozhodnutie. Do pár dní ste zamestnaný. A treba nosiť potvrdenia o hľadaní si práce. Ale teraz keďže sú tie núdzové stavy, zákazy vychádzania, cestovania a čojaviemčo ešte, tak núti úrad práce ľudí chodiť na pohovory? Alebo kým trvá núdzový stav tak nechajú človeka doma v záujme obmedzenia mobility?
A tretia vec že ak ma nechajú doma tak koľko dní/mesiacov trvá kým mi príde prvá dávka podpory? Lebo viem že sa to všelijako schvaľuje atď. A aká je vôbec podmienka? Lebo tam že musia byť odpracované posledné tri roky súvisle a ja som súvisle pracoval 2,5 roka, mal som aj pred tým rôzne kratšie pracovné pomery ale už nie súvislé ale že týždeň som bol dobrovoľne nezamestnaný, potom som týždeň robil, nepáčilo sa mi, odišiel som, zase týždeň dobrovoľne nezamestnaný, potom nejaká brigáda na dva týždne a takto.
Manžel bol na UP minulý rok v septembri,hlásiť sa nechodil vôbec a ani nedokladoval,že si hľadá zamestnanie,rozhodnutie o podpore mu došlo zhruba do mesiaca...ale teraz sa opatrenia uvoľnili tak neviem...
@lucka_ke ale aj tých 2,5 roka nebolo u rovnakého zamestnávateľa papierovo. Nastúpil som do firmy ako agentúrny zamestnanec a po nejakých 7 mesiacoch ma prevzali pod firmu. Takže fyzicky som bol stále v rovnakej práci ale pepierovo to sú dve zamestnania.
Je jedno co kde ako ste pracoval. Zalezi na tom aby to boli min.tie dva roky poistenia za posledne 4 roky. Nemusi to byt suvisle👌 Vyplatenie podpory moze trvat 2-3 mesiace. Uz sa robia aj rekvalifikacne kurzy, takze aj na pohovory sa moze vpohode chodit. 🙂
@prispievatel neviem ako je to s agentúrnym zamestnávaním, treba pozrieť výplatné pásky či sa platilo poistenie v nezamestnanosti, obdobia nemusia byť súvisle, len treba mať aspoň 270 dní
@lucka_ke
Ked je agenturny zamestnanec ...tak mu agentura neplati poistenie v nezamestnanosti?
@pieksamaki nehovorím, že neplatí, ale sú rôzne granty, kde sa neplatia odvody, preto píšem, že treba pozrieť
@prispievatel neviem z akeho ste regionu, ale od vcera funguju UPSVaR v klasickom rezime s miernymi obmedzeniami (do budovy sa dostane obmedzeny pocet ludi). Dostanete sa az k svojej sprostredkovatelke. Na evidenciu potrebujete vyplnene tlacivo, kopiu vypovede, zapoctovy list, kopiu dokladu o najvyssom dosiahnutom vzdelani. Ak nebudete nieco vediet vyplnit, pomozu vam. do ziadosti o evidenciu si uvadzate, ci ziadate o podporu. V momentalnej situacii je ale moznost oddialit poberanie podpory a poziadat o SOS dotaciu (300€ mesacne, ak splnate podmienky - evidencia na urade, ukoncenie prac. pomeru v case krizovej situacie, ziadna zivnost, bez nemocenskych davok, bez podpory) Ta je vsak viazana na nudzovy stav. Po ukonceni nudzovaho stavu a dopoberania SOS dotacie poziadate o podporu.
@lucka_ke
Tie granty myslis ako z EU? prepac...asi tomu nerozumiem uplne
Núdzový stav sa práve končí úplne. Videl som v TV ako to slávnostne vyhlasovala vláda. Takže nabližššie pôjdem na UPSVaR predpokladám už normálne. Keď som bol zaniesť tlačivá, nepustili ma do budovy vôbec. Len na vrátnici vhodiť do schránky. Takže žiadne také že sa dostanem ku svojej sprostredkovateľke... Som z regiónu kde je viac práce ako pracovnej sily takže u nás by ste dlho neboli na podpore aj keby ste chceli. Do týždňa vás zamestnajú. Len som nevedel ako to je v núdzovom stave keď je prvoradé obmedzovať mobilitu. Takže nič neviem čo sa teraz deje. Mal som len hodiť tlačivá do schránky a od vtedy ticho. Predsa keď človek má styk s tým úradníkom, vedia sa porozprávať že čo ďalej, aký postup atď. Takto nemám nič žiadne informácie. Len čakám čo sa zomelie a budem musieť niekam na fušky chodiť keď vyplatenie podpory trvá aj 2-3 mesiace ako spomínate.
Dobry den
Chvhem sa opyta pobetam hmotnu nudzu
Chhcem sa opytat ci ked pojdem robit na zmluvu 4h tyxdenne ci bude poberat nadalej hmotnu nudzu alebo ne.
Vychadza 130eur na mesiac 4 hod.tyzdenne praca.
Dakujem
Dobry den
Rada by som sa spytala, ako mozem docielit tu najvyssiu podporu v nezamestnanosti-tych cez 1000€
Ide o to, som este na rodicovskom prispevku. 9.4.2024 ma dcera 3r, tak 10.4. By som mala nastupit
Stale som zamestnana v statnej sprave, pred nastupenim na MD s dcerou som tam robila cca 2,5r
Moja otazka je teda- ako urobit aby som mala vysoky vymeriavaci zaklad?
Mam tam celu dovolenku, kym som nastupila na MD 21.2.2021 som v ten rok necerpala ziadnu dovolenku ani PN.
Mam nastupit na jeden den akoze cerpat den dovolenky a zvysok si nechat preplatit? Alebo mam dovolenku akoze v pracu vycerpat?
Prosim pomozte mi🌷 dakujem kazdemu za odpoved
A este som zabudla. V roku 2023 som mala jednu zmluvu cca na tri mesiace-kde som mala len jednu vyplatu cca 60€ - zmluva bola na brigadu na 5h tyzdenne. Urobi mi to nejaky problem vo vypocte dobrej podpory?
nárok na podporu je ak za posledné 4 roky máš aspoň 2 roky poistenia v nezamestnanosti, čiže ak si pracoval 2,5 roka v poslednom zamestnaní toto spĺňaš
čo sa týka úradu práce a hlásenia sa neviem poradiť