Úrad práce - PN

21. okt 2023

Ahojte, vyskytla sa mi v živote celkom nepríjemná zdravotná situácia a neviem ako ďalej. Chcem sa opýtať, či by mi niekto vedel poradiť.
Mám 25 rokov, tento rok som dokončila vysokú školu a od štátnic som sa úrade práce. Dôvod toho prečo som si ešte nenašla prácu sú moje zdravotné problémy. Tie sa vyskytli ešte pred dokončením školy, ale posledné mesiace (a hlavne týždne) je to už naozaj neúnosné a dosť som už aj schudla. Mám nejaký problém s tráviacim traktom, keďže sa strašne bojím lekárov, tak som to do teraz nejako neriešila a dúfala som, že sa mi to nejako samo upraví a bude po probléme, lenže posledné týždne sa to už zhoršilo a ja som sa konečne rozhodla to riešiť s lekármi (budúci týždeň tam pôjdem). Ja sa ale teraz trápim pre moju situáciu na úrade práce, pretože keďže som tam evidovaná, tak si mám hľadať prácu, lenže ja si ju momentálne reálne nehľadám pretože mám tie zdravotné problémy a nedá sa mi kvôli nim pracovať. Preto sa chcem opýtať, či sa dá nejako vybaviť u lekára moja dočasná práceneschopnosť, že by som to predložila na úrade a nemusela by som zatiaľ hľadať prácu (kým mám tie zdravotné problémy) a teda mala by som zdravotku pokrytú štátom? Alebo sa to dá jedine cez invalidný? ☹

Za akékoľvek rady budem vďačná

doriiis
21. okt 2023

Keď ťa lekár vypíše na PN tak odnesies PN na úrad a oni ťa nebudú posielať na pohovory.Pri tvojom stave by ma však toto trápilo najmenej

mamina7070
21. okt 2023

Lekar ta vypise na PN bude neplatena a musis dodrziavat liecebny rezim tj bez vychadzok nesmies chodit von
porad sa s lekarom ak mas taketo neumerne strachy v tvojom veku z lekarov tak sa skus opytat na psychologa na vymenny listok (plati poistovna)

invalidny ta nechrani pred posielanim na pohovory ak si na UP ale ten nedostanes len tak

poleva
21. okt 2023

@mamina7070 ak by mala v buducnosti invalidny, evidovat sa nemusi

darina14m
21. okt 2023

Upsvar ma svoje specialne tlacivo na PN, to im treba doniest. Sluzi.len pre ich ucely, tato PN nieje ziadno platena so soc.poistivne. cisti len pre upsvar

autor
21. okt 2023

@mamina7070 Ďakujem za odpoveď. Ja už som k lekárom objednaná. 🙂 Len ma zaujíma tá PN či je to teda možné. A nevieš na ako dlho môžem byť na tej PN vypísaná? Je to nejako časovo ohraničené?

A hej, ten invalidný som uviedla len ako takú poslednú možnosť, najradšej by som to poriešila cez tú PN.

slavomira236
21. okt 2023

Na pn potrebujes diagnozu hlavne a dostanes vychadzjy jtore musis dosrziavat

autor
21. okt 2023

@slavomira236 Áno, idem budúci týždeň na vyšetrenia.

mamina7070
21. okt 2023

@poleva preto som napisala ak je na UP, na UP moze bytvlen ak je ciastocny invalid

mamina7070
21. okt 2023

ty si na neplatenej PN, budes na nej kolko uzna lekar a podla diagnozy tu zatial nemas kludne to u teba moze byt psychosomaticke
ID nedavaju tak lahko na to sa neupinaj

ivik4
21. okt 2023

Len velmi nebud v tom ze Ti hned zistia co je vo veci. Ja mam velmi vaznu gastro diagnozu a teda, kym sa mi potvrdila presli roky a zazila som si velmi krute casy. Raz sa mi diagnoza dokonca nepotvrdila a pritom uz vtedy som mala aktivne stadium choroby.
Co sa tyka pn, samozrejme dr. Ta hadam vypise a papier zanesies na urad.
Na ID musis mat sakra tazke stavy

autor
21. okt 2023

@ivik4 Ale ak tá diagnostika bude trvať dlhšie (teda že mi nezistia hneď čo mi je), tak potom budem môcť byť stále na tej PN? Lebo ja sa len bojím toho, že je nejaký časový limit na ako dlho môžem byť PN a po uplynutí toho limitu budem musieť hľadať prácu znova aj keď zdravotne na tom budem ešte stále zle.
A áno, o tom invalidnom som čítala a nechcela by som ho ani vybavovať, to som uviedla len ako poslednú možnosť ak by sa to nedalo cez tú PN.

9lf9
21. okt 2023

o dĺžke PN rozhoduje lekár, UPSVR nemá stanovenú lehotu na dĺžku ktorú môže max. trvať PN, ale samozrejme chodia kontroly na dodržiavanie liečebného režimu, prípadne pri ojedinelých prípadoch môžu dať prešetriť zdravotný stav aj posudkovému lekárovi na UPSVR.

autor
21. okt 2023

@9lf9 Ďakujem!

ivik4
21. okt 2023

Nie,vsak o tom ako dlho budes na PN rozhodne lekar

mamina7070
21. okt 2023

a ake mas vlastne problemy? lebo lekar ti nemusi dat PN ak budes len cakat na vysetrenie 😉

kornelies
21. okt 2023

Co chodis fyzicky od jednej firmy do druhej? Za par minut najdes nieco na Profesii a je vybavene. Aj tak PN nedostanes ako sibnutim prutika.

autor
21. okt 2023

@kornelies Keď môžem, tak hľadám cez Profesiu, ale niekedy ma pani na úrade aj pošle fyzicky niekam ísť. A ide o to, že pani na mňa už čudne pozerá, že stále nemám prácu a je mi už blbé tam stále takto chodiť pričom si momentálne prácu v skutočnosti nehľadám.

lalenka33
21. okt 2023

Na PN ísť môžeš. Po 3 mesiacoch ti UPSVaR dá tlačivo, ktoré ti lekár vypíše a to ide pre posudkového lekára UPSVaR a ten rozhodne, či máš ešte nárok na PN alebo už nie. Je veľa špekulantov, čo idú na PN aby si nemuseli hľadať robotu a odrabať dávku v hmotnej núdzi. Pri PN dlhšej ako 3 mesiace máš nárok aj na ochranny príspevok vo výške cca 70€ po dobu 1 roku. UPSVaR dodržiavanie PN kontroluje. Pri nedodržaní ti vezmú dávku, plus ťa môžu vylúčiť a budeš si platiť zdravotku sama.
Na ID potrebuješ poriadnu diagnózu a hlavne roky poistenia čo nemáš kedže si nepracovala. Presné podmienky sa dočítaš na stránke SP.

9lf9
22. okt 2023

@lalenka33 toto co pises plati pre poberatelov davky v hmotnej nudzi a tu autorka prispevku nespomina, ze by brala, iba je evidovana a tam tento postup nie je.

kornelies
22. okt 2023

Pani nech sa stara o ludi, ktori roky nepracuju (nechcu) a vycerpavaju soc.system .

kammi743
3. mar 2024

Ahoj, mám tiež 25 rokov a akurát riešim podobný problém ako ty. Mám zdravotné problémy a som v podobnej situácii. Mohla by si mi prosím ťa napísať správu, ako si s tou PN pochodila? Bola by som ti veľmi vďačná.

autor
3. mar 2024

@kammi743 Treba sa dať vypísať od lekárky PN a doniesť potvrdenie na úrad práce.

secreatlady
22. mar 2024

Môžem ísť na PN, keď som na úrade práce? Aký je prosím postup ? A ako to je s peniazmi , vie mi niekto prosím poradiť , ďakujem vopred

9lf9
22. mar 2024

@secreatlady isto mozes, lekar vystavi ePn, vyziadas si odpis do 3 dni ho dolozis na urad, dodrziavas vychadzky, chodia kontroly, pocas PN sa na urad nechodis hlasit, prides ked budes praceschopna aj s odpisom o ukoceni. Platena je podla toho ci si este v ochr.lehote, pripadne ci teraz pracujes na dohodu, inak je neplatena

secreatlady
22. mar 2024

@9lf9 ďakujem za odpoved, a nie nepracujem vôbec . Som evidovaná na úrade 3mesiace,
Takže stačí zahlásiť Pn na úrad prace, a potom keď sa PN ukončí ,
Dostávajú ľudia aj peniaze čo dostávajú každý mesiac od úradu tzv sociálkyy? A ako často chodí kontrola prosím

9lf9
23. mar 2024

@secreatlady PN bude teda neplatena, dolozis odpis zaciatku a konca PN. Kontroly su nahodne. Ta tzv.socialka byva myslena bud podpora vyplaca ju ale Soc.poistovna a potom davka v hmotnej nudze a to uz ty vies ci si poberatel jednej z nich.

mamina7070
23. mar 2024

@secreatlady na PN mozes ist ale bude neplatena

secreatlady
23. mar 2024

@9lf9 keď dostávam podporu teda a chcem ísť na PN dostanem tu podporu ? Však zato že ľudia ochoreju zato nemôžu nie ?

mamina7070
23. mar 2024

@secreatlady nie nedostanes poberanie podpory sa ti prerusi a PN bude neplatena