Dobry deň,
Chcela by som sa spýtať kedze sa v tom nevyznam
V pondelok mi konči rodičovský a chcela by som ist na tu davku a chcem sa spýtať aby som mala vyšši zaklad viem ze potrebujem mat aspon jeden den dovolenky a ostatnu si dam preplatit no lenze ja som mala popri rodicaku od júla 2024 živnosť aka je pravdepodobnosť ze by mi vyšla vyššia davka kedze živnost bola ukončena. A ja som doteraz nemala žiadny iný prijem len rodičovsky a az teraz živnost. Ďakujem
@magic08 to splnam bola som an rodičovskom 3 roky a predtym som aj pracovala mne zmluva este ide v zamestnani
@magic08 len mimo roboty som mala este živnosť ktoru som otvarala teraz v júli
to ti vypočítaju na SP. zaleži od toho ake odvody si si platila
@magic08 lenze na SP ked mas zivnost si rok oslobodena od platenia SP az po roku zacinas platit SP a ja som ju otvoriila 7/24
lenze to nezamena, ze si platit odvody nemozes.. to len na margo. takze ak si si neplatila odvody za tu dobu zivnosti, budu ti pocitat z toho co si mala platene
@magic08 Akoze zo zivnosti aj ked som normalne zamestnana ? Nie len z roboty mi to budu pocitat?
zo vsetkych príjmov, teda ak si platila odvody. Ak pocas zivnosti nie, tak sa to do uvahy brat nebude
@magic08 zo živnosti som si platila zdravotku aby som nemala nedoplatky aj ked som nemusela ju platit ale dobrovolne som ju platila
pri podpore v nezamestnanosti si musis platit poistenie v nezamestnanosti
@magic08 a to sa kolko plati? Ja idem az od 3.12 na podporu idem podat žiadost
To si musíš zistit na sociálke, ale nedá sa platiť len to jedno poistenie. Musíš odvádzať celý balík poistenia
@magic08 no dobrovolne si platit mozem ale aj nemusim teraz som si to pozerala a ked si živnostnik tak na 1 rok si oslobodeny od platenia socialke
ved ano, nemusis, ale mozes. No potom nemas narok na davky... to do buducnosti. V tomto pripade, sa ti bude pocitatt podpora z poslednych rokov, ak splnas podmienky
Ale veď ona má stále zmluvu v práci ktorú mala pred rodicakom. Nemusí si platiť dobrovoľné
aby ti vznikol narok na davku v nezamestnanosti musis byt poistena v nezamestnansoti za posledne 4 roky minimalne 2. ak tuto podmienku nesplnat, narok ti nevznikne