Ahojte k dnešnému dnu som dostala výpoveď,je mi jasné,že mám povinnosť ísť sa hlásiť na úrad a tu znie moja otázka. Prevádzka v ktorej som robila sa zrušila,preto tá výpoveď,ja som sa rozhodla íst si vybaviť živnosť a pokračovať v predajni.Samozrejme nejaký čas bude trvať,kým predajňu prerobia,vybavím papiere,povolenia a spustím prevádzku. OTÁZKA: nebude sa nejako komplikovať evidencia na úrade prace a v zápätí založenie živnosti? Alebo ako by sa to dalo čo najmenej komplikovať. Ešte dodám ,že nárok na podporu za odrobené roky mám. Ďakujem za každú reakciu.
prihlasenie na UP nie je povinne
Na urad prace sa treba evidovat, pokial chces, aby za teba platili zdravotne poistenie a ,,hladali" ti pracu. Nie je to povinne, zdravotku si mozes platit aj ako dobrovolne nezamestnana. Nevyhoda uradu prace je ta, ze nemozes odmietnut ponuku, ktoru ti daju, musis ist na pohovor. V tvojom pripade vyhoda, ze ti budu platit davku v nezamestnanosti. To sa da mozno vybavit aj bez evidencie ako uchadzac o zamestnanie , neviem, treba sa opytat. Nemozes byt sucasne na UP a mat zivnost. Na prispevok na rozbeh zivnosti je treba splnit niekolko podmienok, da sa precitat na stranke uradu prace.
Osobne by som sa evidovala na UP, poberala prispevok v nezamestnanosti a popri tom davala do poriadku predajnu. Teda v pripade, ze na to nebudes potrebovat zivnost. Napr. na nakup zariadenia a pod. Momentalne ta asi nebudu hnat na pohovory, na UP maju kopec inej prace. Mimo korony zalezi hlavne na tom, v ktorom okrese byva, teda ci je tam dostatok ponuk. Prve tri mesiace ti musia hladat zamestnanie iba v odbore, po troch mesiacoch aj mimo tvoj odbor.
Dakujem zajtra budem mudrejsia
ahojte baby chcela by som sa vas na nieco opitat chcela by som si urobit volnu zivnost neviem ci mi na to bude stacit nejaki kurz alebo potrebujem mat vichodenu skolu,a este aj to ze ci si musim prijat prispevok na zivnost keby som len napriklad chcela predavat drobnosti z auta vlastne nie je mi jasne ci bi som to mohla robit alebo ci si musim hned otvorit obchod neviete mi niektora poradit dakujem za kazdu radu
@nika83k
Nesmiete mať aktívne živnostenské oprávnenie počas evidencie na úrade práce.