Úrad práce a tehotenstvo

kajka21
31. okt 2024

Dobrý deň, momentálne som 8+1tt. Dnes mi skončila pracovná zmluva a od pondelka sa idem hlásiť na úrad práce. Lekárka mi povedala že pre mňa bude zbytočne si hľadať nejakú prácu tak že sa mám popýtať či sa nedá nejaké potvrdenie doniesť na úrad práce o Tom že som tehotná. Doktorka mi nemôže dať PNku lebo som mladá, aj keď mávam krvavé Výtoky a bola som už aj na pohotovosti. Vraj sa to nedá kvôli veku. No ešte nemám ani tehotenskú knižku tu dostanem až 20.11. Sestrička mi povedala že ona mi nejakú pečiatku alebo nejake potvrdenie dá len si musím zistiť či také nejaké tlačivá sú. Šla by som sa opýtať na úrad práce ale viem aké nepríjemné panie tam pracujú. Ďakujem Vám za odpovede.

sisa_s
31. okt 2024

Neda sa dat PN kvoli veku?? Kolko mas rokov

kajka21
autor
31. okt 2024

@sisa_s 21

sisa_s
31. okt 2024

To je uplna hlupost, ze sa neda dat PN kvoli veku...Dr sa ta chcela zbavit, aby nemusela riesit PN..v pondelok sa chod prihlasit na UP a opytaj sa pracovnicky, ci potrebuje potvrdenie o tehotenstve

melanta
31. okt 2024

Aké nepríjemné panie? Ak chceš byť v evidencii uchádzačov o zamestnanie, si povinná hľadať si zamestnanie. Ešte raz - je to evidencia uchádzačov o zamestnanie. Nie evidencia nezamestnaných. Takže neexistuje žiadne tlačivo. Ako evidovaná máš povinnosti, bez ohľadu na to, že donesieš potvrdenie o tehotenstve. Ak ich nechceš alebo nemôžeš plniť, nemusíš byť v evidencii, nie je to povinnosť. Stačí aby si si sama platila zdravotné každý mesiac a nemusíš mať s úradom práce nič.
Ozaj sú tam nepríjemné panie alebo len nehovoria, čo by si chcela počuť?

Čo sa týka PN, PN nemá s vekom nič spoločné. Na PN lekár vypíše vtedy, ak je to na zdravotný dôvod. Ak nie je, nemá dôvod dávať PN.

kajka21
autor
31. okt 2024

@sisa_s áno ona povedala že by mi dala PN ale že odkedy sú elektronické PNky tak to veľmi kontrolujú a minule mala problém z toho že dáva PNky od začiatku tehotenstva.

melanta
31. okt 2024

@kajka21 no má problém, že dáva PN ak na danú PN nie je dostatočný zdravotný dôvod. Pretože to, že si ostala bez práce nie je dôvod na PN. Ak dôvod bude, nebude problém vystaviť PN.

sisa_s
31. okt 2024

@kajka21 tak to je ale iny dovod ako "neda sa kvoli veku"...a neviem, preco by bolo zbytocne ist do prace, ked si len v 9tt, narok na tehotenske a matersku mas?

kajka21
autor
31. okt 2024

@sisa_s áno mám nárok na všetko 🙂 mám odrobene viac ako 3 roky.

kikineska
31. okt 2024

@kajka21 ak mas odrobene tak mozes na urade prace poziadat o podporu v nezamestnanosti a budes poberat 6 mesiacov tuto davku 🙂 akurat kym ti nenabehne materska

kajka21
autor
31. okt 2024

@kikineska áno to mám ale na pohovory aj tak budem chodiť, či ako ?😅

sisa_s
31. okt 2024

@kajka21 tak ked ta niekam posle, na pohovore povies, ze si tehotna, urcite ta nikto nasilu nezamestna na par mesiacov

kikineska
31. okt 2024

@kajka21 mna poslali za cely polrok na 2 pohovory, takze to je nic, plus ked na pohovore zacnes ze si tehotna urcite o teba nebudu mat zaujem 😅 aby som nezabudla mozes poberat podporu aj tehotenske sucasne 🙂

kajka21
autor
31. okt 2024

@kikineska ďakujem pekne za odpoveď. 🤗

littledaisy
31. okt 2024

@kajka21 ak to pomôže,tak potvrdenie o hľadaní zamestnania stačí, aspoň mne tak povedali v Prešove, ak preposlete/vytlačíte mail o tom, že ste niekde reagovali na ponuku práce (napr na profesii alebo len tak cez email). To by im malo stačiť ako dôkaz o "hľadaní zamestnania". 🙂

kajka21
autor
31. okt 2024

@littledaisy aha áno to som posielala dobre ďakujem 🤗

ronie338
31. okt 2024

Ja som pri staršom bola na úrade práce, hneď som povedala a pani ze ma nebude ani posielať ale ja som si aj tak našla po 14tt prácu na polovičný. Ale záleží na akú natrafis. Ja som mala veľmi milú, ona sama ze co a ako mi vravela. A ta PN je blbosť. Mňa dokonca pre nevoľnosti obvodná vypísala. A už boli e-pn. A v pohode.

zltalienka
31. okt 2024

@kajka21 ako Ty si bola na pohotovosti s krvácaním v prvom trimestri a na druhý deň si šla do práce?

lucia23529
31. okt 2024

Ja som mala to isté, krvavé výroky a podobne…doktorka ma dala ihneď na rizikové tehotenstvo a ostala som až kým som nešla na materskú a to mám o rok viac ako ty…skús sa jej ešte opýtať

kajka21
autor
31. okt 2024

@lucia23529 už som bola dva krát za ňou. Chvíľu mi dala obvodná PN ale tiež mi už skončila lebo ona mi nemôže bezdôvodne dať PNku. No čo už.

kajka21
autor
31. okt 2024

@zltalienka nie nebola som v práci ja som mala silnú angínu potom som mala zas chrípku a proste hneď od začiatku som chorá. Bola som na PN pri obvodnej ale už nemôžem lebo nemám dôvod už mi nič také není aby som ostala pri nej na PN.

kajka21
autor
31. okt 2024

@ronie338 tak asi podľa doktorky no. 😏

lucia23529
1. nov 2024

@kajka21 jedine si niečo vymyslieť a ísť za obvodnou alebo to jednoducho prijať…požiadať o dávky na ktoré máš nárok a nejako vydržať, pripadne brigády také v rámci možnosti

zltalienka
1. nov 2024

@kajka21 ak máš nárok na podporu, tak nešpekuluj s PN. Pri PN máš dodržiavať liečebný režim a môžu chodiť kontroly.
Ak sa Ti však nezdá prístup Tvojej gynekologičky, máš pocit, že zľahčuje Tvoj zdravotný stav, môžeš prejsť do inej ambulancie.