Úrad práce a tehotenstvo

fantagiro31
19. apr 2012

mám kamarátku je tehotná, bola dobrovolne nezamestnaná, platila každý mesiac poplatok na zdravotné cca 50 euro. Môžeš isť na urad práce a aspoň už nebude platiť 50 euro? Nebudu jej nukat prácu?

diabolico
19. apr 2012

Samozrejme že môže ist na úrad práce, zdravotne bude za ňu platiť štát. A prácu ja osobne nepoznám nikoho kto si našiel prácu teda že mu bola ponúknutá úradom práce. Ja som išla tiež v 5mesiaci tehotenstva na úrad a neponúkli mi nič.

tomika
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
zalka
19. apr 2012

@tomika
A prečo si to neriešila neplatenou rodičovskou dovolenkou do dalšieho nástupu na platený rodičovský príspevok? Hm? Na rodičovskej dovolenke by za teba štát platil odvody do SP, mala by si dôchodkové poistenie, ked si na UP tak sa Ti to neráta do dôchodku.

tomika
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
gapa
21. apr 2012

@tomika
@zalka
ale predpokladám máš podanú prihlášku na soc.poistovni ako osoba riadne sa starajúca o dieťa do 6rokov na mladšieho syna (nevadí, že navšetvuje škôlku 8hod dennne ani že ty si na UP) aby si bola dôch.poistená štátom?

joka
23. apr 2012

mám viacej otázok, tak len dúfam, že aspoň časť mi niekto pomôže
platím si dobrovolne nemocenské, končí mi koncom októbra
v práci som dostala výpoveď(firma sa presúva na iné pracovnisko)
od 1.5. som mala sľúbenú novú prácu, ale asi to padne a prišla som na to, že som tehotná.
takže moje otázky:
Som povinná oznámiť novému zamestnávateľovi pri podpise zmluve, že som tehotná?
Ak by som išla na úrad práce a po pol roku išla na PN, z čoho mi to budú rátať. Nechcem ísť už teraz lebo chodia hodne kontroly a ide leto. tak si to neviem predstaviť.
Ochrannú lehotu 8mesiacov na nátup na materskú od terajšieho zamestnávateľa by som mala splnať.
A ešte som sa chcela spýtať, ak by som dala výpoved v skúšobnej lehote, bude mi krátená podpora?
ďakujem babuky za rady 🙂

xlucia
23. apr 2012

@joka nie si povinna to ohlasit zamestnavatelovi, ale ved rozmyslaj logicky. podpis zmluvu, a az par dni , ci tyzdnov potom ohlas ze si tehu, a to pisomne a tym padom ta nemoze vyhodit. si chranena zakonom

joka
23. apr 2012

@xlucia to viem, aj som to tak chcela spravit. Len už teraz mi začína nový zamestnávateľ robiť problémy. (kupil firmu, kde som pracovala a sľúbil mi prácu. Myslel si, že mu budem poskytovať informácie v akom stave je nechnuteľnosť a neviem čo ešte. Tak teraz mi vyvoláva a obvinuje ma, že som mu nič nepovedala 😠 )

gapa
23. apr 2012

@joka
na tvojom mieste napíšem na poradna@socpoist.sk
a napíšem. Som dnp od xx.xx.xx z vz xx. Trval mi prac.pomer od xx.xx.xx do xx.xx.xx. Som tehotná a pravdep. termín pôrodu mám xx.xx.xx, tj. v čase ukončenia prac.pomeru som bola tehotná. Teraz mám možnosť nastúpiť do práce k novému zamestnávatelovi, ktorý prevzal firmu po mojom pôvodnom zamestnávatelovi, no vyzerá to nie ideálne.... Preto by som chcela vedieť.
1. ako sa mi vyráta materské, ak sa teraz až do nástupu na md nezamestnám (odpoved by mala byť, že z dnp v období od prihlásenia v 1/2012 do xx.xx.xx a zo zamestnania v obd. roku 2011 - ak trval tvoj pp ten rok
2. ak by som od napr. 1.5.2012 nastúpila do nového zamestnania, no v skúšobnej dobe by môj prac.pomer skončil, teda napr. po 1mesiaci. Ako by sa rátalo moje materské? (neviem, či by sa rátalo zo zaemstnania z minima alebo z vym.zákkladu roku 2011 u predchádzajúceho zamestnávatela, to asi skôr,to by som bola zvedavá čo ti odpíšu)
3. ak by mi vzniko nový pp 1.5.2012 a trval prac.pomer do nástupu na md, resp. trval by aspon 90dní pred nástupom na md - to by sa materské rátalo z vym.základov z tohto nového prac.pomeru.

a nepíšeš z akého vym.zákldu si dnp platíš. Zamestnanie môže ovplyvniť výšku vym.základu z dnp, ak by si platila napr. z maxima. Podpora nie je závislá na to, z akého dôvodu skončil pp. Inak nerozumiem, či ti vlstne ten tvoj pp už skončil, či nie a akú výpoved si dostala?

a inak môže sa aj zákon zmeniť.

joka
24. apr 2012

@gapa dakujem tak to tam hned poslem.
vypoved mam k 30.4. z dovodu premiestnenia firmy a podpisovali sme papier, ze nesuhlasime s novym ponuknutym miestom. lebo firma sa stahuje o 250km dalej. Odstupne dostanem.
DNP si platim z VZ 500Eur od 1.7.2011 a odhlasila som sa 17.1.2012 a znova prihlasila 18.1.2012.

joka
24. apr 2012

@gapa takze tu je odpoved zo socialky
Výška materskej dávky je 65 % denného vymeriavacieho základu, ktorý sa určí ako podiel súčtu vymeriavacích základov, z ktorých poistenec zaplatil poistné na nemocenské poistné v rozhodujúcom období a počtu dní rozhodujúceho obdobia. Rozhodujúce obdobie na zistenie denného vymeriavacieho základu je spravidla kalendárny rok predchádzajúci kalendárnemu roku, v ktorom vznikol nárok na materské.
V prípade, ak Vám pracovný pomer zanikne 30.4.2012 a v tom čase budete už tehotná, nárok na materské dávky Vám vznikne zo zamestnania z osemmesačnej ochrannej lehoty a takisto aj z dobrovoľného nemocenského poistenia. Výška materskej sa bude posudzovať z vymeriavacích základov, z ktorých ste si platili dobrovoľné nemocenské poistenie od vzniku tohto poistenia, t.j. od 18.1.2012 (za predpokladu, ak budete mať splnenú podmienku 26 týždňov dobrovoľného nemocenského poistenia pred nástupom na materskú) a takisto aj z Vašich hrubých príjmov, ktoré ste dosiahli v zamestnaní v roku 2011. Za predpokladu, ak by Vám vznikol nový pracovný pomer a tento pracovný pomer by trval menej ako 90 dní do nástupu na materskú, výška materskej dávky by sa posudzovala rovnako ako v predchádzajúcom prípade, t.j. z vymeriavacích základov z dobrovoľného nemocenského poistenia a z Vašich hrubých príjmov, ktoré ste dosiahli v zamestnaní v roku 2011 v predchádzajúcom zamestnaní. Ak by Vám však vznikol nový pracovný pomer a trval by Vám najmenej 90 dní pred nástupom na materskú, výška materskej by sa posudzovala už z hrubých príjmov, ktoré by ste dosiahli v tomto novom zamestnaní.
Uvedené platí rovnako aj pri určovaní výšky nemocenskej dávky v prípade dočasnej pracovnej neschopnosti.

lienkapp
21. máj 2012

Ahojte, viete mi niekto poradiť? Od februára som dobrovoľne nezamestnaná, lebo sme s manželom odišli do zahraničia. Ja tu nepracujem. Platím si len zdravotné poistenie na Slovensku. Teraz som zistila, že som tehotná. Chcem vedieť, či sa môžem ísť zahlásiť na úrad práce, aby za mňa odvádzali poistenie. Koľko krát sa tam má chodiť a či mám povedať hneď , že som tehotná. Tiež, dokedy sa tam treba chodiť hlásiť či až do nástupu na materskú? Ďakujem.

liliennka
7. aug 2012

Ahojte, je možné podpísat zmluvu zo zamestnavatelom, a za cca 1-2 mesiace mu oznámit ze ste tehotná..? Myslím, či netreba aby najskôr prešla 3-mesačná skúšobna doba? ... aby mohol potom za mna platit zamestnavatel.. ? Dakujem

heli111
6. dec 2012

Ahojte kocky od 10 budem na urade a chcela by som sa spytat som tehotna a uz si nenajdem asik pracu budem dostavat matersku ???

zalka
6. dec 2012

@heli111
pokiaľ ti nevznikne žiadne poistenie tak áno budeš dostávať materskú z ochrannej lehoty vyrátanú z posledného zamestnania.

zalka
6. dec 2012

@lienkapp štát za teba pokiaľ si v evidencii UP žiadne odvody do SP neplatí, akurát platí do ZP.
A na to aby si mala nárok na materskú musíš mať zaplatené odvody do SP.
Ešte máš možnosť získať materskú prihlásením sa na dobrovolné poistenie do SP, ale je oveľa drahšie.

babybumen
22. mar 2015

ahojte chcem sa spítať ak som už tehotná a som v 6 mesiaci a nie som prichlásená na úrad čo ma čaká? Potrebujem poradu kto s tím má skúsenosti.

alenah31
23. mar 2015

@babybumen tak predpokladám, že si tehotná a nezamestnaná. Aké dlhé obdobie si takto doma?? Pretože kým sa nezaeviduješ na ÚP si samoplatca zdravotné poistenia čo predstavuje mesačne 57,68€, ktoré si povinná sama si uhradiť. Inak ťa nečaká nič rovnako ako keby si tehotná nebola - normálne v termíne nastúpiš na MD pokiaľ ti na ňu vnikol nárok alebo RD. Rozhodne sa zaeviduj hlavne kvôli tomu zdravotnému poisteniu - inak si celú tú dobu kým nenastúpiš na RD budeš musieť doplatiť sama najneskôr v RZ ZP inak si ťa nájde exekútor - štát svoje dlhy nikomu neodpúšťa.

babybumen
24. mar 2015

alenah31 ale tri mesiace som bola vypísaná z roboty do 11.1 .2015 a potom som dala vípove´d lebo som s priateľom odsťahovala inde gvôly bívaniu lebo je tu lacnejší nájom a teraz od tej doby až do teraz nie som nikde evidovaná a idem to vybavovať len neviem ak nemám trvalí nikde tak ako to funguje? Vlastne my starosta povedal že mám pod číslom 0 trvalí a neviem či v takomto prípade aj opčiansky treba dať prerobiť?
A potom že čo ma čaká?

alenah31
24. mar 2015

@babybumen na ÚP sa prihlasuješ v spádovej oblasti svojho trvalého bydliska resp. adresy na tvojom OP to, že si sa presťahovala a bývate spolu v podnájme niekde inde je nepodstatné. Tá nula znamená, že všetka pošta ti bude chodiť na mestský či obecný úrad nakoľko tvoja adresa je momentálne len mesto...bez adresy. V prípade, že už budeš mať niekde inde trvalý alebo oficiálne prechodný pobyt pôjdeš na ten ÚP kde si sa zaevidovala a nahlásiš zmenu - oni tvoje papiere potom pošlú na ten ÚP kde si sa presťahovala.
Nič sa ale nemení na fakte, že si sa mala ísť do 8 dní nahlásiť na ÚP - inak si nesieš zodpovednosť za nedoplatky na ZP sama. Najneskôr v júni 2016 pri ročnom zúčtovaní ZP za r. 2015 ti poisťovňa zašle príkaz k úhrade nedoplatku - pokiaľ ho neuhradíš narastajú ti penále + môže to prevziať exekútor - ak nezaplatíš resp. sa nedohodneš na splátkach zablokuje ti účet. Za január si takto dlžná 37,20 + február 57,68 + do dnes za marec 44,64 = 139,52€ a čim neskôr sa zaeviduješ dlh ti rastie. Po nástupe na MD alebo RD už si poistencom štátu.

babybumen
24. mar 2015

alenah31 Ďakujem ale ja mám len prechodní a trvalí pobyt nemám zatiaľ a majitel my nechce zatiaľ dať.

alenah31
24. mar 2015

@babybumen prechodný stačí - ak ho máš oficiálne. Trvalý pobyt sa pri prenájme ani nedáva - ani ja by som nedala, chráni tak svoj majetok.

babybumen
24. mar 2015

to viem len že keď nemám trvalí tak aj malí sa stane bezdomovcom a potom aj sociálka ho môže zobrať či nie ak mám sním kde bívať?