Úrad práce a PN

17. júl 2023

Dobrý deň, mám ísť po zákroku na PNku a končí mi zmluva. Je možné keďže mám 3 roky odrobene ísť na ten čas miesto PN na úrad práce? Keď aj tak nebudem nikam chodiť ani môcť chodiť do práce a nikto ma nevezme keď ma čaká zakrok

januska12323
17. júl 2023

Ostaň na PN.

melanta
17. júl 2023

Ak nastúpiš na PN do 7 kalendárnych dní od skončenia pracovného pomeru, budeš mať platenú PN a počas nej sa evidovať na úrade práce nemusíš.

autor
17. júl 2023

@melanta chápem len ide o to že som študentka a nechcem vymeskavat a PN by mi znemožnila školu navštevovať

melanta
17. júl 2023

Koľko máš rokov, ide o denné štúdium po skončení SŠ? Pretože ak áno, môžše mať predsa štatút študenta. Ak už táto možnosť nie, tak potom buď úrad práce, lenže tam je potrebné hľadať si zamestnanie chodiť na pohovory ak ťa pošlú. Ak budeš PN v rámci evidencie, tak nebudeš musieť chodiť hlásiť sa ani na pohovory. Alebo potom dobrovoľne nezamestnaná a platiť si mesačne minimálne povinné zdravotné poistenie.

autor
17. júl 2023

@melanta externé štúdium

melanta
17. júl 2023

Tak potom buď úrad práce, ale s vedomím, že ide o evidenciu uchádzačov o zamestnanie, čiže máš povinnosť hľadať si prácu a chodiť na pohovory, ak ťa pošlú a prípadne že ti nájdu prácu, tak prijať ju. Ak počas evidencie nastúpiš na PN, nebudeš musieť počas celej PN chodiť na pohovory ani preukazovať, že si hľadáš prácu. Druhá alternatíva je, že ostaneš dobrovoľne nezamestnaná a budeš si mesačne platiť minimálny zdravotný odvod, čo je 84,77 eur mesačne.