Úrad práce a PN

13. júl 2022

Dobry den, ak som evidovana docasne na urade prace (medzi 2 zamestaniami) a v tom rozmedzi absolvujem operacny zakrok - ma zmysel ist na PN?
Je mozne poberat davku v nezamestnanosti a takisto davku pocas PN naraz?

Na UP sa vykrucala, ze ona len si poznaci kedy budem akoze praceneschopna, aby ma v ten datum nevolala na urad.
Dakujem

elanor
13. júl 2022

ma zmysel, aby ta nevolali na urad, za to obdobie si ospravedlnena. S davkou za PN, ale nepocitaj. Z coho by ju mali akoze vypocitat, ked si nezamestanana? Ak by si nastupila v ochrannej dobe, to je ine, ale v tej uz asi niesi, alebo teda pocas zakroku nebudes.

martina8888
13. júl 2022

Radšej sa daj na PN. Ak by ti “náhodou” chceli poslať pozvanie na pohovor alebo na nejaké školenie/kurz. Nedostavenie sa považuje za nespolupracu a okamžite ta vylúčia z úradu. Opätovne sa budeš môcť zaevidovať po pol roku.

alenah31
13. júl 2022

nárok na nemocenské nemáš, na PN môže každý - aj ty. Počas PN - hoci nemocenské dostávať nebudeš - si povinná dodržiavať liečebný režim - stále si poistencom štátu, za ktorého platí štát - čiže kontrola môže prísť od prvého dňa PN. Výhodou je, že sa nemusíš hlásiť na ÚP, ale nevýhodou, že ak ti Dr. nedá vychádzky - musíš sa zdržiavať doma.

autor
13. júl 2022

@alenah31 ok dakujem velmi pekne za objasnenie🙂

autor
13. júl 2022

@elanor
@martina8888 dakujem za radu🙂 Je to pre mna prva PN aj prvy UP od skoncenia vysky co je 10rokov🤦‍♀️ tak neviem ako to chodi.

mikadooo
13. júl 2022

Ahoj ja to nevidím tak čierne, ak budeš neschopná prísť na úrad len krátko. V dnešnej korona dobe stačí, že povieš, že máš teplotu a bez problémov ti posunú termín o týždeň... U mňa nikto nerobil s týmto cavyky, mala som choré dieťa a povedala som, že fakt nemôžem prísť, nakoľko muž je v práci, tým, že ja som nezamestnaná, jasné, že on si nebude riešiť očr... Ak ináč chodíš, nosíš potvrdenia a spolupracuješ, fakt si nemyslím, že by z tohto robili vedu. Moja teta s tým bola úplne ok (keď som mala dcéru chorú), ak to nerobíš pravidelne ale sa to stane raz, nevidím dôvod, prečo by ťa hneď stíhali alebo čo. Iná vec je, keď budeš odpálená mesiac-dva.

mogaa
13. júl 2022

UP sa nevykrúca, PN vypláca SP a nie je možné poberať 2 dávky naraz - teda aj podporu aj PN....ochranná doba po skončení PP je 7dní, takže ak si zaevidovaná dlhšie obdobie, tak naozaj nárok na platenú PN nemáš,,,,výhoda by bola len v tom, že sa nemusíš v danom čase hlásiť na UP.....

elanor
13. júl 2022

@mikadooo tak to mozes iba rada, ze si natrafila na ludsku, empaticku a chapavu pracovnicku. Keby si natrafila na daku rafiku, a povedala by si, ze nemozes, lebo je chore dieta, alebo ze musis k lekarovi, co ja viem si objedna k zubarovi s bolestivym zubom, podla platnych pravidiel, ta na zaklade toho mohli vyhodit. Lebo ani jedno, ani druhe nieje ospravedlnenie ani dovod sa nedostvavit. Jedine co beru ofiacial. ako ospravedlnenie je praceneschopnost.

mikadooo
13. júl 2022

@elanor vždy som sa k nej správala normálne a milo. Čo po mne chcela, to som splnila. Nehľadala som zbytočné výhovorky, nepodvádzala som a nezamotávala som sa do vlastných lží. Sklamem ťa, ale na úrade práce nerobia monštrá ani rafiky... Bohužiaľ kopec Slovákov má tendencie podvádzať a prejsť cez rozum, preto sa žiaľ nečudujem, keď majú preventívne podozrievavý prístup...

elanor
13. júl 2022

@mikadooo maj strach, nesklamala si ma. Tak ci tak, tvoja "pani z UP" nepostupovala podla predpisov, lebo ludsky nad tebou privrela oko. Keby isla podla pokynov svojho zamestnavatela, tak ta z evidencie vyrazi. Len tolko k tomu.

mikadooo
14. júl 2022

@elanor nie, jednoducho by mi povedala, že ju to nezaujíma a mám prísť a ja by som prišla aj s chorou dcérou. Neviem prečo by ma hneď vyrážala...