Úrad práce a častá chorobnosť syna

mili2016
30. aug 2022

Ahojte baby prišla som sa vás opýtať
Som zaevidovaná na upsvar nedostávam žiadne peniaze. Mám 6 ročného syna ktorý ide do škôlky má totiž odklad. Má zníženú imunitu viac je doma ako v škôlke, no úrad mi stále zháňa prácu už som hovorila úradníčke že zatiaľ sa mi nedá ísť do práce keďže malý je často chorlavy že mi ho proste nemá kto strážiť (žiadne babky ani nič podobné) a manžel pracuje do večera. Myslíte si že keby zájdem za našou pediatričkou dala by mi nejaký papier na upsvar že malý je často chorlavy aby si úradníčka nemyslela že klamem. Ďakujem za rady

melanta
30. aug 2022

Taký papier je zbytočný. Tá evidencia upsvar, v ktorej si, sa volá evidencia uchádzačov o zamestnanie. Čiže tvoja povinnosť ako evidovanej uchádzačky o zamestnanie je si hľadať prácu. Pokiaľ nechceš a vadí, že ti ju hľadajú oni, môžeš sa z evidencie odhlásiť a platiť si sama ZP. Nie si povinná byť evidovaná.

veronikaszabova
30. aug 2022

@mili2016 ale ty nie si povinna byt evidovana na UPSVAR. A ano, pointa evidovanie je, ze si ty sama aktivne hladas pracu a aj oni ti ju hladaju.
Ak nechces ist do prace, plat si sama odvody.

alenah31
30. aug 2022

@mili2016 tým papierom chceš docieliť čo? Si evidovaná na ÚPSVaR ako uchádzač o zamestnanie - čo ti akože majú ponúkať?. Samozrejme, že ti ponúknu prácu - na to tam si a za to obdobie za teba poistenie platí štát. Evidencia je dobrovoľná - však sa odhlás a buď doma, ale nezabudni sa na ZP prihlásiť ako samoplatca. Inak...manžel nie je otec dieťaťa? Ak je dieťa často choré...a ty by si sa zamestnala tiež - prípadnú OČR vie využiť aj on.

zmrzlinka2021
30. aug 2022

@mili2016
Pokial nechces pracovat, treba sa odhlasit z uradu prace. Urad prace ma byt urceny pre ludi, ktori si aktivne hladaju pracu a potrebuju naozaj pracovat, potrebuju uzivit svoje rodiny, uzivit seba. Evidencia na urade prace je dobrovolna, cize vobec tam nemusis byt evidovana.

mili2016
autor
30. aug 2022

@alenah31
@zmrzlinka2021 keď som sa išla evidovať netušila som že malý bude tak často chorý išla som tam preto aby som si našla prácu to je logické. Áno to máte pravdu môžem sa dať vyradiť ale nemám peniaze aby som si sama platila zdravotku keďže nedostávam ani cent ale ďakujem za vaše rady

alenah31
30. aug 2022

@mili2016 ja chápem, tak ale potom treba dodržiavať podmienky ÚP - sú tam na to, aby ti našli prácu. Nie si jediná s často chorým dieťaťom a bez pomoci rodiny či známych. Holt aj manžel by musel na OČR - aj on je rodič - tiež má povinnosť sa postarať o dieťa aj týmto spôsobom. Vy máte dieťa jedno - niekto má tri a musí to dať aj keď sú choré "na striedačku".

zmrzlinka2021
30. aug 2022

@mili2016 Tak daj platit zdravotku manzelovi.
Spravne by to malo byt tak, ze aj manzel ostava na OCR, striedate sa, hladate aj opatrovatelku, ked treba - tvoj manzel vsak svoje ulohy nechal kompletne na tebe, zatial co on si NERUSENE buduje karieru. Prave preto by ti mal platit aj tu zdravotku

elizabet173
30. aug 2022

@mili2016 prepáč, ale častá chorobnosť je len výhovorkou. O rok, keď bude dieťa školopovinné, tak nebude chodiť do školy? Chápem, že je v niektorých regiónoch ťažké nájsť prácu, ale v tejto situácii si bola aj pred rokom. Za rok si si prácu mohla nájsť, aj pani, ktorá by ti dieťa postrážila, keď je choré, aby si si nemusela stále brať OČR. Keby si chodila do práce, mala by si aj na zaplatenie tej pani.

dota6
30. aug 2022

@mili2016 evidenciou na upsvar si vedená ako uchádzač o zamestnanie. Tým, že si sa zaevidovala si povinná plniť nejaké povinnosti z toho vyplývajúce. Úradníčka ma tiež nejaké povinnosti a ak si vhodný kandidát na nejakú profesiu, pošle ťa tam. Jediné už na konkrétnom pohovore povedz aký máš problém ;) možno ťa ani nebudú chcieť zamestnať ak im to takto vysvetlíš.

dilino
30. aug 2022

Ak TI UP dá prácu a TY nepôjdeš alebo TI dajú že si prácu odmietla tak TI zastavia všetky príspevky alebo všetko čo dostáváš. A ako píšu dievčata tu vo fore musíš si platiť sociálnu a zdravotnú poisťovňu. Na úrade nikoho nezaujíma že TY nemáš kde dať dieťa ani či je choré. Za prácou musíš ísť za pár dni ked na úrade TI povie ked dostaneš lístok.Alebo musíš doniesť vyjadrenie od firmy do ktorej si išla.Ked odmietneš TY sama a povieš toto čo tu píšeš tak ťa vyradia z evidencie na pol roka.

janickacrazy
31. aug 2022

@mili2016 veď zatiaľ normálne ostan na úrade vedená, keď ti ponúknu prácu, tak pôjdeš aj tak najskôr tam na pohovor a ani ťa nemusia hneď zobrať, tak nestresuj a keby ťa aj prijali, tak máš skúšobnú dobu v práci a keď budeš stále na Ocr, tak ťa možno aj v skúšobnej prepustia. Veď dokedy chces byť doma? Raz aj tak budeš musieť začať pracovať. Zatiaľ si hľadaj niekoho, kto by ti dieťa postrážil počas choroby. Ja mám 3 deti a keby som takto rozmýšľala ako ty, tak sa do roboty nedostanem 10 rokov minimálne.