ÚPSVaR a nová práca

19. apr 2021

Dobrý večer je tu prosím niekto kto pracuje na Upsvar alebo niekto kto by mi vedel poradiť?
Bola som evidovaná na úrade práce ale už som zamestnaná.. pani ktorá ma mala na starosti mi poslala mail že jej musím poslať svoju pracovnú zmluvu..
Naozaj musím?? Neviete mi povedať prečo a načo to odo mňa chce?
Z určitého dôvodu s tým mám menší problém a ak by som nemusela tak jej ju radšej nepošlem..
Ďakujem za odpovede

sonka_miro
19. apr 2021

Nepracujem na upsvar ale tiez som bola evidovana a pri najdeni noveho zamestnania je nutne dat kopiu zmluvy na upsvar a taktiez aj na socialnu poistovnu , na zaklade toho vyradia z evidencie. Je to pisane aj v pouceniach v tych tlacivach pri prvotnej evidencii.

zojanka
19. apr 2021

Áno, samozrejme treba poslať novú pracovnú zmluvu. Tak ako si čerpala výhody evidencie uchádzača o zamestnanie (platená zdravotná poisťovňa, ...) tak ti vznikli aj dáke povinnosti voči úradu. A mala si ju poslať ešte pred začiatkom prac.pomeru.

brema3114
19. apr 2021

Pracovná zmluva má UPSVaR-u pravdepodobne zaručiť „pravdivosť“ tvrdení budúceho zamestnanca a tým si úrad zabezpečí doklad o svojej úspešnosti a občana následne vyradí zo svojej evidencie UoZ.

nina255
19. apr 2021

To chcu vzdy ak si bola evidovana od kazdeho poslat pracovnu zmluvu neviem co sa tomu tak cudujes...

autor
19. apr 2021

Nečudujem sa tomu iba ma zaujíma či je to nutné a načo to potrebujú ? Nestačí im že vidia v systéme že som zamestnaná? Dokonca aj vedia presne že kde (lebo mi pani napísala názov firmy) tak načo im su ostatné veci..

brema3114
19. apr 2021

@nina255 asi nechce paničkam na urade prezentovat vysku mzdy ...comu sa necudujem (myslim ze tento udaj moze byt na kopii zmluvy scenzurovany)

zojanka
19. apr 2021

@brema3114 "paničkám" na úrade je úplne šum a fuk koľko zarába

autor
19. apr 2021

Nejde o výšku mzdy ani nejaké iné údaje uvedené v zmluve.. mám na to proste svoj dôvod prečo by som to tam nechcela posielať
Pýtala som sa iba či náhodou nikto neviete či je to nutné? Čo by sa stalo keby to proste nepošlem? Veď vyradia ma tak či tak nie?

ninka1991
19. apr 2021

Vyradia ale zalezi od akeho datumu...ked ta vyradia skor ako je datum nastupu do zamestnania budes si musiet platit zdravotku za tie dni co si nebola v evidencii a ani zamestnana 🙂

zojanka
19. apr 2021

Áno, je to nutné. Pracovníčka to nepýta kvôli tomu že by nemala čo po večeroch čítať. V rámci evidencie uchádzača o zamestnanie sú dáke postupy ktoré musí aj ona dodržiavať, na oddeleniach sa robia kontroly, všetko ide cez vedúceho, atď... Pri evidencii UoZ si mala poučenie, kde sa táto oznamovacia povinnosť uvádza a kde si sa ty ako plnoletá podpisovala. Evidencia UoZ nie je povinná, ty si sa rozhodla sa zaevidovať dobrovoľne. Ak si mala/máš problém s dákou povinnosťou ktorá ti vznikla, evidovať si sa nemusela. Neviem prečo toľko okolo toho špekuluješ, ale skús si vážiť prácu iných a nekomplikuj im ju zbytočne.

petamich
19. apr 2021

tej pani, ktorej denne posle 50 ludi pracovnu zmluvu, je jej obsah uplne ukradnuty 🙂 ma svoje postupy a potrebuju tu zmluvu zalozit do evidencie, pozrie si datum nastupu, ze je skutocne tvoja a viac neriesi, iste sa po veceroch nebavi s celou rodinou kto a ake pracovne zmluvy jej poslal

tiez som mimochodom musela novu zmluvu priniest a to aj vtedy, ked uz som ju mala a sla som na urad na mesiac, aby som si "oddychla"

babulka97
20. apr 2021

Bez zmluvy sa nepohnete ďalej to sa musí poslať, bola som na úrade len do 10 dní kvôli zmene práci a musela som aj vtedy priniesť zmluvu, je to potrebný dokument ktorý od Vás budú vyžadovať a ktorý si skontrolujú

ivkazba
20. apr 2021

Áno, je to nutné, evidenciou na úpsvar si súhlasila s podmienkami evidencie, toto je jedna z podmienok. Ale nie je povinnosť sa evidovať na úpsvar ak je človek nezamestnaný. Ak ti nevyhovujú podmienky evidencie, tak v budúcnosti sa evidovať nemusíš a potom nebudeš musieť plniť nejaké povinnosti, ktoré z toho vyplývajú.

livuska124
20. apr 2021

Zamestnanec UPSVR má ako vedieť že si sa zamestnala a od akého dátumu ťa má vyradiť z evidencie, ak mu nedoručíš pracovnú zmluvu? V sociálnej poisťovni to samozrejme vidia, keďže zamestnávateľ bude za teba platiť odvody, budeš vedená ako zamestnanec. Bohužiaľ, sociálna poisťovňa a úrad práce ešte nie sú prepojené natoľko aby zdieľali všetky údaje a natekalo im to vzájomne do ich systémov, čiže tú pracovnú zmluvu musíš na UPSVR doručiť, aby ťa mohli vyradiť ku konkrétnemu dátumu (musia mať k tomu nejaký podklad).

autor
20. apr 2021

@livuska124 ale pani mi presne napísala že od ktorého dňa som zamestnaná aj to v ktorej firme takže ona to všetko vie..

ivkazba
20. apr 2021

Ty zrejme nie si úplne chápavá však? Už ti tu viac žien napísalo, že je nutné, aby si prac. zmluvu dodala. Je jedno, čo ti pani napísala a čo vie. Evidenciou na upsvar si súhlasila s podmienkami. Nemôžeš si ale vyberať, ktoré podmienky sú pre teba okej a ktoré nie. Chce pracovnú zmluvu, máš jej ju dodať. The end.

livuska124
20. apr 2021

autorka - áno, možno to pani vie (že sa to dozvedela práve zo sociálnej poisťovne, ak si to overovala cielene), ale ty tú pracovnú zmluvu musíš odovzdať, pretože pani musí vytvoriť oficiálny dokument "Vyradenie z evidencie", ktorý pôjde tebe a jedna kópia ostane na úrade a založí sa do spisu. Toto "vyradenie z evidencie" predtým skontroluje (asi aj podpíše) vedúci oddelenia - čiže k tomu dokumentu musí pani priložiť tvoju pracovnú zmluvu, inak jej to nepodpíše vedúci, rozumieš? Darmo má ona vedomosť, že si už zamestnaná, ona ťa nemôže vyradiť len tak, bez nejakého podkladu...
Keď si sa dobrovoľne zaevidovala na UPSVR, vznikli ti aj povinnosti, nielen výhody (že štát za teba odvádzal nemocenské poistenie) - jednou z tých je aj to, že akékoľvek zmeny tvojich údajov, alebo skutočnosti, ktoré sú rozhodujúce pre zaradenie / vyradenie z evidencie - si povinná nahlásiť úradu do (nie som si istá lehotou) 3. či 7. dní.

48domka
20. apr 2021

Ked si najdes pracu musis poslat kopiu zmluvy na emeil pripadne osobne aby ta vedela vyradit z evidencie o uchadzacov o zamestnanie nemozes byt aj na urade aj zamestnana 🙂

ibrunova
20. apr 2021

Áno, je to nutné.