Uplatnenie odpočitateľnej položky

novamamima
17. jan 2019

Ahojte vie mi tu niekto poradiť či potrebujem dať manželovi k uplatneniu si odpočitateľnej položky na mňa (manželku) aj potvrdenie od zamestnávateľa aj keď som nemala žiaden príjem? Mala som iba RP.

simatko2
17. jan 2019

@novamamima ja som si bola po papiere,doklad o poberani rodičovského príspevku na upsvare. Určite treba dat, nech si môže manžel uplatniť na teba.. Vrátia vám niečo..mňa by zaujímalo ze ako prídem na to, koľko nám môžu vrátiť.. Vie niektorá poradiť?

novamamima
autor
17. jan 2019

@simatko2 Hej to mam len neviem ci treba aj potvrdenie zo zamestnania s nulovym prijmom. Neviem kolko vychadza ta suma ktoru potom vratia.

simatko2
17. jan 2019

@novamamima nie, u a z úradu že si poberala rodiča,, ja som pri prvom synovi už dávala..

slavkadi
17. jan 2019

Cely rok si na rodicovskej dovolenke, prac.pomer mas jeden ci viac?

slavkadi
17. jan 2019

@novamamima ak si poberala len rodicak na rodicovskej dovolenke, tak si uplatni plnu sumu odpocitatelnej polozky na teba 3830€ a na dani sa mu z toho vrati 19%.

evittam
17. jan 2019

@simatko2 No tak prides na to,ze poskytnes viac informacii. HM tvojho muza, jeho odvody, zaplatená dan

evittam
17. jan 2019

@novamamima Nic nepotrebujes, staci, že manžel v ziadosti o RZ uvedie a podpíše čo treba. Koľko vrátia zalezi od toho kolko mal HM, odvody, zaplatenú dan

evittam
17. jan 2019

@slavkadi Isto? Ale len ak aj tu dan zaplatil! Cize ak zaplatil 200Eur tak mu viac nevrátia...cize ty pises o vyse 700Eur ale najskôr ich musi aj odviesť.😉

slavkadi
17. jan 2019

@evittam ano to som povazovala za samozrejme 😉

novamamima
autor
17. jan 2019

@slavkadi Ano cely rok na RP a mam iba jeden prac.pomer, ale ziaden prijem ani preplatena dovolenka nic.

evittam
17. jan 2019

@slavkadi Nic nie je samozrejme. Ludia co tomu nerozumeju to berú ako fakt-v štýle "preco sused Fero dostal spat 700Eur a my len 200...."

evittam
17. jan 2019

@novamamima No tak si môže manžel uplatniť celu vysku NCZD

miriam439
18. jan 2019

@evittam Môžem sa ešte ja opýtať k danej téme uplatňovania nezd. časti na manželku?
Neviem či mám aktuálne dobré informácie, tak si potrebujem toto overiť. Ja som v 2018 poberala 1 mes. materskú, zvyšok roka RP. Okrem toho som mala úroky na stavebnom sporení napr. 100 €, z toho mi hneď stiahli zrážkovú daň.
Viem, že materská sa ráta ako príjem. Ale asi by som mala do výšky môjho prijmu rátať aj úroky?
Ak áno, tak zrejme tých 100 € alebo len tú sumu 81 € (po zdanení)?
Treba ako dôkaz o výške úrokov, priložiť k manželovmu DP aj kópiu výpisu z účtu stav. spor.?
Vopred ti ďakujem za radu.

evittam
18. jan 2019

@miriam439 Sumu po zdanení.