ahojte chcela by som vas spytat ak sme s manzelom maly svadbu v auguste vadi to ked si chce na mna uplatnit dane ? vraj dostane len 300 euro lebo sme sa brali v auguste a kamoska my povedala ze to nevadi ze mu patria cele peniaze 800 rur ci ako sa to dostava neviem vybavujeme to prvy krat dakujem za kazdu odpoved
Nárok je iba na mesiace trvania manželstva
Bola si jeho manželka v januári či v júli? Nie nebola. Tak si nemôže na teba uplatňovať niečo čím si nebola
Sice to nieje rada len ma napadlo ako sme to mali my😆 brali sme sa 31.12. takze sme taky problem nemali😊
@beata110 no hovorim mne to nejak nesedi brali ste sa posledny mesiac no a ako yo dopadlo poton ked sa smiem spytat
@alenah31 no nie ale ona my povedala ta ekonomka ze aj od toho zavisi ci mam ja nejaky prijem no a ja som cely rok bez prijmu a ze ci som v evidencii uchadzacou o zamestnani ano som od minuleho roka
ešte raz...je to NČZD na "MANŽELKU" - v čase kedy ste manželia neboli nie je možné si uplatniť nič. Môže si uplatniť pomernú časť za obdobie trvania manželstva. Splnenie tejto podmienky sa posudzuje vždy k prvému dňu v mesiaci. Pokiaľ bolo manželstvo uzatvorené v priebehu roka, napr. dňa 16.7.2021, nárok na uplatnenie si NČZD na manželku vzniká až od augusta 2021. Daňovník je povinný predložiť kópiu sobášneho listu ako doklad na uplatnenie si NČZD na manželku (manžela). Ako si na Vás môže uplatniť za január-júl keď podľa sobášneho listu ste manželia niekde od polky júla? Veď trochu uvažujte. A ekonómku pošlite na školenie!!!
No to zaujima aj mňa 🤣 kedže tiez sme mali svadbu v auguste a manzel si tiez chce uplatnit dane
@simanka123 môže od septembra
@luliu Dobrý mňa by tiež veľmi zaujimalo či má manžel šancu si uplatniť nezdaniteľnu čast za mňa kedže sme mali svadbu v auguste aa aa jeden mesoac v septembti som bola vyradena z evidencie .. aa od oktobra som pracovala na dohodu kde zamna zamestnavatel neodvadzal vsetko a a od oktobra do decembra mi visiel prijem za vsetky mesiace cca 830€ a manzel zarobi v priemere 1150€ v cistom vobec sa v tom nevyzname ci mame sancu nieco dostat a ak ano kolko dakujem velmi za rady
@simanka123 odpoveď si už dostala - nárok nevzniká, nespĺňaš ani jednu z podmienok:
Nezdaniteľnú časť základu dane na manželku si môže daňovník uplatniť iba v prípade, že manžel/ka žije s daňovníkom v domácnosti a spĺňa aspoň jednu z týchto podmienok:
*staral/a sa o vyživované maloleté dieťa žijúce s daňovníkom v domácnosti
*v príslušnom zdaňovacom období poberala peňažný príspevok na opatrovanie
*bola zaradená do evidencie uchádzačov o zamestnanie
*považuje sa za občana so zdravotným postihnutím
*považuje sa za občana s ťažkým zdravotným postihnutím
Nie nepatria mu cele...len pomerna cast. Ak ste sa napr. brali 15.8.2021 ma narok uplatnit si pomernu cast - teda za obdobie 9-12/2021. Je to NCZD na manzelku....v obdobi celych mesiacov 1-8/2021 si manzelka nebola.