Prosim surne o radu môj ex zomrel v septembri minuleho roku.môj syn je jediny dedič.už prebehli dedičske no zdedil aj dlžoby jedna sa o prima banku tam si zobral uver kde je dlžna čiastka 590euro dnes sme tam boli a pani nam povedala že mam dvw možnosti a jwdna je že uver bol poisteny že by som ho splacala vychadza to nejakych 34 euro a ked to splatim poistovna mi potom peniaze vrati ale dala nam tlačivo ktore ma vyplniť ide o to že mam doniesť umrtny list.lekarsku spravu a ja neviem kde to zoženiem ďalej tam je meno lekara.tel.č.na zadnej strane od kedy do kedy narodoval neviem kde zistim k akemu doktorovi chodil na socialnej poisovni?a druha možnosť je že požiadam o predčasne splatenie uveeu.prosim poradte
Tak na dedicskom konani mal vas obozrejmit pan notar ako sa maju veci a mohli ste odmietnut dedenie..pasiva nikdy nemozu prevysovat aktiva..takze jedine, ze nieco predate z toho co ste podedili a tak vyplatite uver alebo potom platit..tak umrtny list vydava matrika a tam je kniha úmrtí...ale neviem ci davaju aj ex.. umrtny list by mal primarne vlastnit rodinny prislusnik, takze niekto z rodiny by mal mat, alebo minimalne aj notar..vsak choddte za notarom a pytajte sa...
@lubkavargova1 ved splati 590 eur na splatky asi to stoji za to dedicstvo.Uver bol posteny vratia jej peniaze
@lubkavargova1 odmietnuť dedičstvo pre dlh 590 eur?
@drzaopica tak potom nech ide na matriku a tam si vyziada umrtny list a s dokladom co jej dali nech ide na socialnu poistovnu. Mne tiez chodi kazdy rok vypis a tam mam vsetko, zamestnavatela a tiez datum marodky...len si to treba vyziadat
Umrtny list by tebe, ako zakonnemu zastupcovi jeho dietata, mali vydat. Zvysok takisto pod tou istou podmienkou na socialnej poistovni.
@pribinak nevieme viac info a ktovie akeho notara mali, ze ako im povedal info..zazila som na praxi ze teda boli dnu 10 min dedici a nedozvedeli sa doslova nic o dlzobach a nakoniec im prisiel "nadherny" list od exekutora...
@drzaopica inak tiez som za moznost po splatkach zaplatit ten uver, to nie je take strasne
Zriecť dedičstva sa mu neoplatilo zdedil dvojizbovy byt a auto dlh voči štatnenu fondu 3500eur a prima banka dlh 590euro teraz riešime tu prima banku
A prosim vas neviete či na umrtnom liste je uvedena aj pričina smrti?
@lubkavargova1 ale jasne, ze mozu pasiva prevysovat aktiva - toto ale nie je tento pripad. Dedicia mozu prijat aj predlzene dedicstvo, ale v tom pripade zodpovedaju za dlhy len do vysky nadobudnuteho majetku. A doknca sa moze stat aj to, ze veritel ma narok si vymahat dlhy od dedicov aj pokial nie su prihlasene v dedicskom konani.
Vsetky podrobnosti ohladne príčiny úmrtia, ako aj to, aký lekár vykonával obhliadku by mal byť uvedene v pitevnej správe.
tak neviem, my sme umrtny list a vsetky taketo veci, aj obhliadku lekara dostali. Kto to od lekarov prebral, kto niesol notarovi, alebo vsade? Kto zariadoval pohreb, prevozy? Ved to vsetko niekto riesil a tieto doklady dostal. Myslim, ze tu ti nik nepovie kde to mas hladat. ked tak sa mozes skusit opytat napr. notara? Umrtny list a pod sa vystavuje na matrike, a nejaky lekar ho obhliadal, bud sa volala sanitka, alebo niekto, alebo sa na obhliadku previezol. Ale tieot doklady boli nutne prilozene pri vystavovani umrtneho listu, aj ked sa vybavoval pohreb.. cize NIKTO to u vas musi mat.
@simca06022011 on bol ex, takže papiere má jeho rodina, len či bude ochotná ich vydať exmanželke
Na matrike by som sa spýtala kto pohreb vybavoval. Buď príbuzný alebo pohrebná služba.
Vyzerá to tak, že s rodinou ex si nebola v kontakte. Lebo najjednoduchšie by bolo kontaktovať ich.
@nikolca kontaktu jeho rodinu. Skoro vsetko sme museli vybavovat s umrtnym listom a listom o obhliadke. Zda sa mi,ze nam ich dala pohrebna sluzba,uz neviem. Tieto doklady ma jeho rodiba, bez nich by nevybavili ani pohreb.
Kopiu umrtneho listu da matricny urad. Skus sa spytat, ci nemaju aj tu lekarsku spravu, uz si nepamatam, ci som im to davala, ale myslim, ze ano
@nikolca presne tak kontaktovať rodinu o kópiu úmrtného listu list z patológie tam je písané príčina
@cacianka to je fakt. Tak exmanzelke nie, ale synovi ako dedicovi, by to malo byt samozrejme. Je to dokument, kt sa ako sirote aj jemu zide podla mna. Ona ho len zastupuje ako zakonny zastupca
Tak smer matrika, mozno ako exmanzelke nevydaju, treba sa ohanat synom, ze potrebuje na riesenie dedickych zalezitosti.
@mk1111111111 dava sa, na zaklade toho to vystavuju
Jeho rodina vybavovala pohreb ja s nimi nemam dobry vzťah oni mi to nedaju preto som chcela vedieť kde to vybavim
@simca06022011 aj sa mi zdalo, ze som im dala, len som si uz nebola ista
@nikolca tak bez komunikácie s rodinou sa k určitým údajom nedostaneš - napr.tú obhliadku lekára...a to je doklad ktorý určite bude poisťovňa vyžadovať , ďaľšia vec je čo bolo v poistnej zmluve, lebo tak jednoducho nemusí byť veľa vecí poistených....ak je tam hypo na nehnuteľnosť, treba komunikovať s bankou....
Ak by zomrel v nemocnici, tam vieš ako zákonný zástupca vyžiadať zdravotnú dokumentáciu - teda kópie. Skús zavolať do nczi, národné centrum zdravotníckych informácií, myslím že oni by mali mať hlásenie o úmrtí, prehliadku tela.
Zajtra sa môžem spýtať kolegyne , rieši hlásenia z nemocnice, možno bude vedieť viac.
Odpis úmrtného listu na matrike, ako zákonný zástupca si požiadaj.
@nikolca však kontaktuj sociálnu poisťovňu a oni ti poskytnú info