Umiestnenie dôchodcu do zariadenia a poberanie dôchodku

20. jún 2022

Dobrý den, ja by som sa chcela poradiť. Mame v rodine starého mladenca... Najbližšia rodina je moj otec, teta a jeho sestra, ktorá je uz tiež velmi chorá. Tento pan ma po 70, bol dlhsie v nemocnici a stal sa z neho dezorientovany pacient. Nábeh na demenciu. Nevieme ci tu dezorientaciu sposobili lieky...
No dnes si chcel este pred 2 týždňami bol dohodnutý, ze pôjde si po dôchodok s mojim otcom a do zariadenia... Ok ale keďže za týždeň sa jeho stav zmenil, úplne iny človek... Chodiaci matahari... A chcem sa spýtať ako to je, ked bude v tom zariadení? Co sa týka dôchodku a atd... To všetko riešia oni tam ci to musia poriešiť naši aby dostával tam dôchodok... Ide o to, ze do toho zariadenia ide iba na mesiac a potom nevieme kde pôjde... Musíme este nájsť niečo pre neho...
Ďakujem za info krásne vopred.

pribinak
20. jún 2022

Veď zavolaj do toho zariadenia a opýtaj sa. Či take veci administruju oni, alebo príbuzní

autor
20. jún 2022

@pribinak nikto nedvíha tam, a oco je s tým ujom este na jednom vyšetrení

sili82
20. jún 2022

Ak je on jediný, kto môže preberať dôchodok, tak vy sa k jeho dôchodku nedostanete. Domov dôchodcov si môže požiadať o jeho dôchodok na sociálke, trvá to tri mesiace, kým to schvália. Dôchodok príde do Domova, stiahnu si náklady za pobyt a zvyšok dôchodu mu budú odkladať, prípadne z toho budú kupovať veci, ktoré bude potrebovať, napr. lieky.

sili82
20. jún 2022

Ešte som zabudla napísať, že kým zariadenie nebude jeho dôchodk dostávať, tak dovtedy bude musieť za neho všetko platiť jeho najbližšia rodina.

autor
20. jún 2022

@sili82 nie ma este netere 3 okrem môjho otca.

zuzap33
20. jún 2022

Toto som riesila pred 2 mes. Stryko, 79, slobodny, bezdetny. Demencia. Zberac, rozdal peniaze ludom atd. Do zariadenia sa ho podarili odviezt knazovi na dochodku, aj to na 3.pokus. Ja ako jedina neter, s manzelom sme boli carodejnici atd. Neriesim, chory clovek. Peniaze z dochodku vybera on z bankomatu so socialnou sestrou. 3 mesiace pokym SP zmeni prijemcu. Tie pokryju vydavky a zostatok sa odklada na jeho pohreb.

autor
20. jún 2022

@zuzap33 no ahoj, super môžem napísať ti súkromnú správu? Toto iste aj ten otcov ujko porobil... Rozdal peniaze do frasa a pritom mal dosť... Ved dôchodok ma vyšší jak moja mamka...

zuzap33
20. jún 2022

Ok