Úľavy pre živnostníkov prvý rok živnosti?

kaspira
24. jún 2019

ahojte,
vedel by mi prosím niekto poradiť? uvažujem o založení živnosti. dostalo sa mi do uší že počas prvého roka živnosti by mali byť nejaké ´´úľavy´´ od štátu čo sa týka platenia. ako to funguje? a odkedy platia tie ´´úľavy´´ je to viazané na kalendárny rok, či rok odo dňa kedy si založím živnosť?
ďakujem za každú radu

ivkazba
24. jún 2019

@kaspira ˇak si dnes si založíš živnosť, čo sa týka odvodov, budeš platiť iba zdravotku. Minimálna je cca 70 eur, platí sa to 8-eho dňa v mesiaci. Inak neplatíš nič. Resp. nemusíš platiť. V marci podáš daňové priznanie a na základe neho ti potom zdravotka aj sociálka vypočítajú odvody, ktoré začneš platiť od júla 2020. Čiže dovtedy iba minimálna zdravotka a samozrejme daň (ak ti vyjde zaplatiť ju). No a potom každý rok zakaždým po daňovom sa ti nastavia odvody podľa výšky dane.

majkeel
24. jún 2019

Zivnost zalozis na Mestskom urade na pockanie. Prvy rok je clovek oslobodeny od platenia socialnych odvodov, pocita sa to od 1.7. do 1.7, ak si odlozis danove priznanie tak sa termin 1.7. posuva tusim na 30.9. Cize ak zacnes podnikat v decembri, tak mas ulavu na socialnom poisteni iba do 1.7. Zdravotne sa platia prvy rok minimalny pausal, potom sa dopocitaju a doplatia podla danoveho priznania.
https://www.onlineinvest.sk/214=zivnost-alebo-sro

arcticcode
24. jún 2019

@majkeel ale no, na mestskom urade? Totalna blbost. Na zivnostenskom urade. Ale najlepsie mas zaplatit dvacku firmarni a oni ti to vsetko vybavia.

ivkazba
24. jún 2019

@arcticcode v menších okresoch je normálne, že živnostenský je na mestskom úrade 😉

anos18
24. jún 2019

@arcticcode Naco platit dvacku firmarni, zivnost si zalozis za 10 min na zivnostenskom urade velmi jednoducho. Uplne zbytocny vydavok

arcticcode
24. jún 2019

@anos18 asi nemas zivnost vsak? Pri tom velmi jednoduchom osobnom zakladani na zivnostenskom urade platis 5€ za volnu zivnost. A sa mi zda, ze 20 za viazanu/remeselnu. Takze neusetris. Firmaren to podava elektronicky, takze zaplatis dvacku a mozes mat volne zivnosti aj vsetky ak chces. Alebo ak mas obciansky a cipom, mozes si zalozit zivnost cez slovensko.sk ale prides o nervy

arcticcode
24. jún 2019

@anos18 a ak ti je v podnikani splachnut dvacku vela, tak sa id radsej postavit ku pasu a presviedcat sa cely zivot o tom, ze su ludia, co su na tom horsie. Dvacka v podnikani je jak 20 centov v normalnom zivote

kaspira
autor
24. jún 2019

@ivkazba @majkeel moja situácia je taká že som absolventka BC ale od septembra nenastupujem na výšku, budem mať rok pauzu. doteraz som pracovala ( brigádnik) ako inštruktorka a dostala som možnosť pracovať na viacerých strediskách. preto mi navrhovali živnosť. v septembri 2020 by som rada nastúpila opäť na výšku a pozastavila si živnosť.
ako to bude so mnou vyzerať?
je možné že si ju založím. do júla budem platit zdravotku minimálku, dala by som si odklad daňového na toho 30.9 a potom ju pozastavila? či až tak sa to nedá?

majkeel
24. jún 2019

@kaspira zacal by som robit na zivnost od augusta a 1 mesiac ako brigadnik 🙂
Zivnost sa da pozastavit aj zrusit.

anos18
24. jún 2019

@arcticcode Zivnost mam a som ekonom, ja nevyhodim ani 0,20 EUR zbytocne 🙂

patka06
24. jún 2019

Založenie živnosti je jednoduchý proces, vybavuje sa na okresnom úrade v mieste trvalého bydliska poplatok je 5 Eur za jeden predmet činnosti. Už nie je potrebné navštíviť xy úradov, vďaka elektronickému prepojeniu ste automaticky nahlásená aj v zdravotnej, sociálne poisťovni, daňovom úrade.
Platia sa hneď odvody do zdravotky v minimálnej výške čo je momentálne necelých 69 E, platí sa za mesiac spätne do 8meho nasledujúceho mesiaca. Po podaní daňového priznania poisťovňa určí ich výšku podľa príjmu.
Do sociálne poisťovne sa 1.rok neplatí ...a potom rovnako podľa príjmu vypočíta výšku odvodov, ak nedosiahnete určitú výšku ...v minulom roku to bolo 5724 E, nevzniká povinnosť platiť.
Odklad daňového priznania sa myslím dá dať len do 30.06.

arcticcode
24. jún 2019

@anos18 Možno si ekonom, ale hlavne si snob. :P ale to nič, aj takych ľudi ma panboh rad

anos18
24. jún 2019

@arcticcode No ja mam veru od snoba veeeeelmi daleko. Ale nevyhadzujem peniaze zbytocne na to, co si viem vyriesit velmi jednoducho sama. Ked potrebujem pomoc, tak si samozrejme zaplatim. Ale zalozit si zivnost je ved jednoducha ako facka

anos18
24. jún 2019

@patka06 Ak ma danovnik prijmy iba zo SR moze dat odklad najviac o 3 mesiace, ak ma prijmy aj zo zahranicia, tax max.6 mesiacov

anos18
24. jún 2019

@arcticcode keby som bola snob, tak si vsetko necham snobsky vybavit a nebudem nic sama riesit

patka06
24. jún 2019

@anos18 to teda znamená, že slečna ako tu spomínala má možnosť podať odklad daňového do len do 30.06.