Ukončenie/odobratie čiastočného invalidného dôchodku

myname
3. mar 2021

Ahojte,
Chcem sa spýtať ci mate niekto skúsenosť s odobratím ČID po rakovine prsníka.
Pred piatimi rokmi som podstúpila mastektomiu, uzliny fuč, chemo, ožarovanie a ešte budem 5 rokov brať tamoxifen.
Pri poslednej kontrole ma posudková lekárka upozornila že nabudúce mi pravdepodobne invalidný odoberú. Ja som šťastná ze som zdravá ale mám brutálny stres z lekárov (posledných päť rokov).
Bojím sa oň prísť lebo neviem si udržať dlhodobo prácu (kvôli častým lekárskym vyšetreniam a aj fyzickým obmedzeniam, operáciam) a to mam aspoň akú takú istotu.

Lebo viem ze po operácii chrbtice zvyknú odobrať lebo problém je vyriešený..

maruski99
3. mar 2021

@myname ale ked si onkologicky pacient, tak by si dochodok nemali uz nikdy zobrat!

karpina
3. mar 2021

Môžu ti odobrať ID, po ukončení liečby, ešte nejakú dobu, ťa nechajú, na zregenerovanie, ale pokiaľ nemáš trvalé následky, ktoré by ťa v práci významne obmedzovali, tak ti ho odoberú. Ak sa ti ochorenie vráti, môžeš si znova požiadať o posúdenie. Posudkový lekár vychádza len z toho, čo ti odborný lekár napíše do záznamu. Všetky výsledky lab. vyšetrení. Pokial je ochorenie v remisii, tak nie je dôvod k invalidite. Aj nám sa to v rodine stalo a do pol roka sa ochorenie vrátilo.

cinda555
3. mar 2021

ako píše @maruski99 onko pacientom sa nič neodobera. Prečo to riešiš?

karpina
3. mar 2021

Aj onko pacientom sa ID odoberá, ak sú dlhšiu dobu v remisii. Neviem, kde ludia chodia na tie bludy, že onko pacient má nárok na doživotný ID.

mogaa
3. mar 2021

@maruski99 nie nie je to tak, ak sa nepotvrdí do 5rokov recidíva, tak človek je považovaný za vyliečeného....

mogaa
3. mar 2021

@maruski99 doživotný sa dáva len v prípade ak ide o zhubný nádor a nie je šanca na vyliečenie, vždy záleží v akom stave pacient je...ak sa podarí zhubný nádor zničiť či chemoškou alebo operačne a do 5rokov nenastane recidíva, tak človek je považovaný za vyliečeného....iná situácia je ak má niekto zhubný nádor a metastázy, lebo tam stále potrebuje tých 5rokov sledovanie a zväčša skôr či neskôr zase chemo, takže sa to potom prehodnocuje....

karpina
3. mar 2021

@mogaa Nemusia čakať ani tých 5 rokov. Po troch rokoch odobrali ID a do pol roka sa ochorenie vrátilo. Čo ti budem hovoriť..

myname
autor
3. mar 2021

@karpina
Jeeemine tak to ma mrzí.
Uf. 😕😥
Aj tohoto sa obávam.
So sestrami mame pozitívne gény a aj mladšia sestra je už po mastektomii..

karpina
3. mar 2021

@myname Nejde o mňa, ale v rodine sa nám stalo. Chápem tvoje obavy, je to ťažké, ale nemusí sa naplniť. Prajem vela zdravíčka celej tvojej rodine.

myname
autor
3. mar 2021

Tak ďakujem za odozvu. Ja ten dôchodok radšej nechcem. Ako som už tvrdila predtým, mam kvôli tomu stres a ten ozaj nepotrebujem.
Ved sme boli o 560 eurach (počas choroby) a z toho sme ťahali aj hypotéku. Hneď som bez stresu😅

Verím v dobrú a zdravú budúcnosť mojej rodiny. 💕

maria123
10. jún 2022

@myname ahoj, môžem vedieť ako si dopadla? Mňa čaká prehodnotenie síce až bud. rok ale už teraz mam obavy....

myname
autor
10. jún 2022

Ahoj @maria123,
No zijem si uz dlhsi cas bez ID. Ja som uz nesla ani na prehodnotenie. Popravde z lekarov mám vacsi stres ako z toho ze pridem o pár eur.
A druha vec je, ze mam dobru prácu. Keby každú chvíľu behám po lekaroch, co by som asi musela aby som si ID udržala tak by som o to miesto prišla.
Sice mi zostali nejaké body myslim ze je to 35bodov ale na ID to nestačí.
Mam sice bolesti ale riesim to zatial liekmi proti bolesti co sa mi zacina odzrkadlovat na pečeňových výsledkoch.. Ale tak som pozitivne naladená osoba a pokial sa da bolest vydrzat neupadam na duši a.. vela robi moja praca. Nenarocna, bezstresova, medzi ľuďmi. To je asi najdolezitejsie.
Po chorobe som zistila ze naozaj nedavam stres. A to som sa povazovala za ozaj silnu aj som si myslela ze mam problemy so srdcom az po dvoch rokoch trapenia a desivych stavov mi neurologicka povedala ze trpim tetaniou a úzkosťou. Tak odvtedy som vytesnila vsetko co ma zťazovalo a myslim viac na seba ako na druhých.
A pomaha to. Naozaj.
Tak si užívam život s úsmevom aj keď boľavým. Ale to nevadí. 😉

maria123
10. jún 2022

@myname ďakujem za rýchlu odpoveď. Áno stres... A po agresívnej liečbe následky... Liečim dodnes. Nerada by som o tých pár eur prišla, aspoň na lieky. Nech sa ti darí tak ako si želáš ty sama

myname
autor
10. jún 2022

@maria123
Tak vieš.. Kazdy si po liecbe a operaciach nesie ine následky. Ja si nedokážem šnúrky na topánkach zaviazať na jeden šup. Proste ľavá ruka v tomto uhle nepoužiteľná. Neodnesiem v nej ani tacku s jednou šálkou kavy. No proste ju tak neudržím.
Ale kompenzujem to pravou. Možno keď budem musieť zmenit prácu (človek nikdy nevie) tak budem prinútená to poriešiť.
Ale uz nechcem ist pred posudkovu komisiu kde mi lekarka povie vyzliecť sa a jej asistentka ma na mňa plný výhľad. Nič príjemné. Nie som hanbliva ale ked mam takto doriadené telo... Je mi to od určitého času😌 veeelmi nepríjemné.
Držím päste 🤗.