Ahojte baby, chci se zeptat jestli je zde někdo kdo ví jak to je,když jsem česka s přechodným pobytem na SK a přítel je Slovák čekáme mimi a budu rodit v Čechách...ako vybavím trvalý pobyt pro malého??a lze vybavit zdravotní pojištění pro něj na SK??jelikož se narodí v ČR bude mít české občanství, kde se dá v,bavit SK občanství??a do jaké doby se to musí vlastne všechno vyřídit?mockrát děkuju za radu jsem z toho docela v nervu
Ked porodis v cz, bude mat trvaly v cr po tebe. Ak mate daku nehnutelnost na svk, mozete prihlasit dieta aj tam. Ak ty si ceska a muz slovak, dieta ma automaticky obe obcianstva. Najskor dostanes rl cesky, s tym pojdes na matriku na svk a vybavite rl slovensky a potvrdenie o sk obcianstve. S tym potom vybavis pas/op.
@ofzuza a v Čechách je povolené dvojité občianstvo? Tiež sme československý pár ale naše dieťa bude mať len slovenské občianstvo. Nemám ten pocit že by bolo možné mať dve občianstva.
@kkovacovak je mozne mat 2 obcianstva.
Jsem češka ale rodila jsem na slovensku. Mám tu trvalý pobyt. Malá je pojištěná na slovensku (jelikož jsem pojištěná i já tu). V česku mě na matrice řekli, že si můžu zažadat o rodný list i v česku, když jsem češka. Trvalý pobyt má malá na slovensku... Zkus se poptat na matrice.
@katkamus ahoj, ja mam trvaly pobyt v sk, jsem Česka, otec slovak. Rodila jsem v sk ale i tak dite sdedilo vse po me, to jsem zjistila kdyz jsem sla vyridit malej obcanku aby mohla cestovat do cz. Tak na sk urade mi rekli ale ze mala je ceska. Ja jsem zazadala o sk obcanstvi pro malou sk rodny list a v cz jsem zazadala o cesky rl. Ale mala ma slovenske doklady nebot je slovenka. Ale ma dvoji obcanstvi sk a cz. Ma trvaly pobyt v sk a v cz po me. Hlavne me pomohli v cz na matrike to vybavit, ty to budes mit jen naopak.
@katkamus neviem konkretne poradit ale na trvaly pobyt by som sa phtala na nejakom Okresnom riaditelstve policajneho zboru a na poistovnu priamo v nejakej slovenskej poistovni. Drzim palce 🍀