Trvalý pobyt novorodenca

20. feb 2024

Dobrý deň, chcela by som zistiť ako to je s trvalým pobytom po narodení dieťaťa keď nie sme manželia. Ide o to, že na adresu kde býva priateľ sa kvôli nezhodám s jeho rodinou neviem prihlásiť.Trápi ma, že podľa toho, čo som čítala, by dieťa dostalo trvalý pobyt po mne a teda 300 km odtiaľto.Je vôbec možné napriek tomu tu nájsť pediatra, nahlásiť na úradoch, neskôr škôlke?Neviem si predstaviť chodiť k lekárovi a na úrady s rodným listom takú diaľku.Je možnosť, že by dostalo adresu po otcovi?Ďakujem za rady.

januska12323
20. feb 2024

Novorodenec dostane po matke, neskôr môžete dať kam chcete. A áno, môže byť problém väčšinou berú najprv trvalý pobyt a potom ďalších.

nelca84
20. feb 2024

K lekarovi sa nechodi podla trvaleho bydliska, normalne si najdete vo svojom okoli pediatra.

autor
20. feb 2024

@nelca84 obvolala som zopár pediatrov v okolí a všetci tvrdili, že musí mať trvalý pobyt tu, inak nezoberú, majú toho veľa. Už som zúfalá 😔

autor
20. feb 2024

@januska12323 aj bez súhlasu spolumajiteľov nehnuteľnosti? Lebo priateľ je len čiastočný vlastník.Čo som čítala, musia s tým súhlasiť aj ostatní vlastníci, čo je v tomto prípade problém.

colsami
20. feb 2024

@nelca84 nehovoris pravdu. Pretoze ak su pediatri (a je ich vacsina) co maju natrieskane obvody, tak jedine co su povinny zobrat, je dieta z obvodu ktory im pripada.
Ostatne odmietnu, neberu novych pacientov.
Takze ano, ak by malo jej dieta trvaly pobyt v danom meste, dany pediater ktoremu tam pripada jej 'rajon', dieta musi zobrat.

vevesh
20. feb 2024

A neda sa prihlasit na obec, kde byvas?

autor
20. feb 2024

@vevesh no to je tých 300 km ďaleko, neviem si predstaviť tam chodiť s novorodencom k pediatrovi a na všetky úrady kvôli vybavovačkám.

januska12323
20. feb 2024

Nie bez súhlasu sa to nedá. Ty bývaš 300 km od frajera?

autor
20. feb 2024

@januska12323 nie, bývam s ním, no trvalý pobyt mám inde.Ako som písala, trvalý pobyt si neviem vybaviť na byt, kde bývame, pretože jeho rodina to odmieta.

vevesh
20. feb 2024

Myslela som obec/mesto, kde teraz byvas u priatela. Niekedy bola taka moznost, kedze pre ludi z prenajmov sa nedavali tp, tak sa mohli prihlasit na mesto a tam im chodila aj posta.

autor
20. feb 2024

@vevesh tam, kde som mala možnosť, som dala kontaktnú adresu túto.

alex49
20. feb 2024

Môžeš mať trvalý pobyt aj na meste. Bez konkrétnej ulice, pošta ti bude chodiť na obecný úrad.

januska12323
20. feb 2024

Súhlasia vôbec s tým aby ste tam bývali? Ideálne by to bolo odkúpiť ale s tým zrejme tiež bude problém.

autor
20. feb 2024

@januska12323 Byt je pol na pol na priateľa a jeho mamu, ona býva v inom byte, ktorý je napísaný iba na ňu.Priateľ tu býval sám roky, prerobil si ho na vlastné náklady dávno predtým ako ma spoznal.Lenže jeho mama ma nevie doteraz prijať , aj keď čakáme spolu dieťa, zasnúbili sme sa.Nikdy som jej nič nespravila.A teda odmieta ísť s nami na úrad a udeliť mne a následne dieťaťu trvalý pobyt.

jaskolka
20. feb 2024

Tak novorodenec dostane trvalý pobyt po tebe, keď pediater ho nechce v takom prípade zobrať (ak majú plný stav, tak skutočne nemusia)a u priateľa to nejde (bez dovolenia spolumajiteľov to nepôjde) jedine si vybaviť trvalý pobyt na mesto, bez adresy

katkaba1
20. feb 2024

Skús napísať sem do právnej poradne aké sú možnosti. Keďže aj partner je majiteľom nehnuteľnosti. Či by dieťa nemohlo mať TP podla otca.
Prip.TP podľa Teba a pediatra nájsť súkromného v mieste akt.bydliska (napr. ak by to bolo v BA tak je to žalostné, asi by bábo bez TP nevzali)

simca06022011
20. feb 2024

No kľudne si obvolaj lekárov teraz už a nájdi si pediatra, nahlas sa tam a po pôrode ho budeš kontaktovať. Moja vôbec neriešila nás pobyt tým pádom. A kým pôjdete.do škôlky tak hádam si poriesite situáciu. V každom prípade sni moja škôlka nemala ani jedna s tymto problem, keďže prácu, aj bývanie sme.mali v.tom.meste bol.by aj nezmysel aby sme.dochadzali kilometre inam. Ale situácia s miestom je kadejaka. Tak ten tp by vám pomohol.

autor
20. feb 2024

@jaskolka ďakujem za radu, opýtam sa na miestnom úrade.

nelca84
20. feb 2024

@colsami vzdy sa najde nejaky, co ta vezme. My tiez nechodime podla obvodu ani k pediateovi, ani k obvodakovi, ani k zubarovi... Ani neviem o nikom, kto z rodiny ci blizkeho okolia navstevuje lekarov podla obvodu 🤷‍♀️ ja vyberam podla skusenosti a recenzii.
Neviem, ci autorka byva v takom kritickom obvode...ale mna sa nikdy nikto nepytal na bydlisko, ked som volala nejakemu lekarovi.

colsami
20. feb 2024

@nelca84 zas nemas pravdu. "Vzdy sa najde..." Toto co pises je iba Tvoja skusenost. Aj ja si nastastie mozem vyberat a nechodim podla obvodu.
Ale v mensich mestach kde je tych Dr zalostne malo, mas niekedy obrovsky problem dostat sa do obvodu hockomu, ak nemas spadoveho ktory Ta proste musi vziat. Kludne mas mesta kde mas 1 max 3 lekarov, z toho ziaden proste noveho pacienta nevezme kym nemusi, lebo ma plno.

nelca84
20. feb 2024

@colsami Nemusis ma chytat za slovicka, chcela som povedat len to, ze by som skusala hladat dalej. Tak najde v susednom meste, vzdy lepsie ako dochadzat 300 km.