Trvalý pobyt nájomníkom

16. jan 2024

Dobrý deň, máte niekto skúsenosť?
Prenajímam byt a nájomníci sa má pýtali či by som im tam dal trvalý pobyt,aj kvôli dieťaťu,že ide do škôlky, nájomnú zmluvu máme podpísanú do 2026
Máte s tým niekto skúsenosť?
Sú to solidní nájomníci
Ďakujem za odpoveď

melanta
16. jan 2024

Áno, mám s tým skúsenosť. A nemám absolútne problém dávať nájomníkom prechodný či trvalý pobyt, ak to potrebujú kvôli parkovaniu či škôlke. TP má iba evidenčný charakter. Nemá to žiadny právny vplyv na to, ak by si sa nájomníka chcela zbaviť. Kedykoľvek sa rozhodneš, zrušíš ho a iba mu oznámiš, že TP má zrušený.

autor
16. jan 2024

@melanta ďakujem pekne za odpoveď,lebo teraz aj s tým parkovaním je problém,a oni majú dve autá a ja mám iba jedno parkovacie miesto,tak oni by si chceli kúpiť na rok no potrebujú mať trvalý pobyt v mieste kde bývajú
Takže prihlasim a kedykoľvek odhlasim

katkaseiner
16. jan 2024

za mna len prechodny pobyt, ale popravde este nikto neziadal ani trvaly ani prechodny

melanta
16. jan 2024

@katkaseiner tak napríklad u nás nie je šanca dostať dieťa do škôlky bez TP, nedá sa parkovať zadarmo bez toho. Dávala som TP viac krát, nie je nič, čím by to mňa ako majiteľa mohlo ohroziť. Navyše, mestá dostávajú podľa počtu obyvateľov peniaze. Tak prečo má dostať za dotyčného peniaze Námestovo, ak dotyčný žije v Bratislave.

autor
16. jan 2024

@melanta a komunálny odpad platia potom podnajomnici alebo ako to je,lebo teraz platím ja oni si platia v mieste trvalého pobytu,ale keby zmenili,tak by mali platiť tu kde im dám TB ?

melanta
16. jan 2024

Všetky poplatky spojené s nehnuteľnosťou platím ja, v zmluve mám zvlášť nájom a zvlášť energie a všetky poplatky. Kvôli vyúčtovaniu je to tak jednoduchšie (preplatky a nedoplatky) a tiež kvôli tomu, že ak sa zvýši nejaký poplatok či energia, nemusím vysvetľovať zvyšovanie nájmu. Ten vlastne nezvýšim, zvýšim len dodatkom výšku platby za energie a poplatky.

zuzanka.zuzu
16. jan 2024

to je úplne jedno, rizikovi sú neplatiči a je úplne jedno či sú to neplatiči s trvalým pobytom alebo neplatiči bez trvalého pobytu 😉

autor
16. jan 2024

@zuzanka.zuzu nechápem

zuzanka.zuzu
16. jan 2024

že ten trvalý pobyt nič nezmení na tom ak sa niekto rozhodne neplatiť. ale ak sú to slušní ľudia, tak sa nemáš čoho obávať.

lienka.7
16. jan 2024

@autorka ako majitel nehnuteľnosti môžeš najomnikom TP kedykoľvek zrušiť.

slovenka753
16. jan 2024

Vždy som žiadala ako nájomník trvalý pobyt. Hádam nebudem evidovaná na obecnom úrade ako bezdomovec.

autor
16. jan 2024

@melanta pýtam sa preto lebo komunálny odpad je na osobu takže teraz platím za 1 osobu a keď im zmením TB tak oni sú 4 osoby

lienka.7
16. jan 2024

@autorka komunálny odpad mas platit tam, kde realne bývaš a teda ho "tvoris". Platí sa len raz preto, aby ten kto ma 10 bytov neplatil KO 10x. Ale iba raz. Zvyčajne to potom býva podľa TP. Kamoska, ktora prenajíma byt účtuje nájomníkom normalne aj KO, vsak predsa robia "naklady" jej tu, nie tam kde majú TP. Treba si pozrieť, ako je napísané VZN mesta/obce.

denkatn
16. jan 2024

aj ja som dala najomnikom, raz koli skolke a aj koli podnikaniu som uz dala suhlas s pobytom. nema to vplyv na trvanie zmluvy, ak je najomnik co nenici byt a plati ti, tak mozes to zvazit. stoji ta to trochu casu.

martinka13
16. jan 2024

Nie je s tým problém. Môžeš ho kedykoľvek zrušiť bez prítomnosti nájomníkov.

denkatn
16. jan 2024

o to o co sa ti zvysi poplatok im zvys najomne, proste pridaj to do zmluvy ako poplatok za odpad. zisti ci za deti sa u vas v meste tiez plati, zisti poplatok presne.

nika523
16. jan 2024

Trvalý pobyt nič neznamená ako majiteľ bytu ho môžeš kedykoľvek zrušiť takže áno kľudne im daj. Odpad sa neplatí k bytu ale každý kto má trvalý pobyt v tom meste platí odpad je jedno kde býva, takže ty ďalej budeš platiť odpad len za seba nie za byt

nika523
16. jan 2024

Takže poplatky za byt sa ti nezvýšia, keď ich prihlásiš k trvalému pobytu a doteraz nemali nikde alebo nie v tom meste tak im nie tebe príde platiť KO ak trvalý pobyt niekde v tom meste mali tak platia ďalej rovnako.

katkaseiner
16. jan 2024

na platbu smeti sa vie najomnik prihlasit na mestskom urade - tiez to tak riesim. Mne smeti vyrubia ako majitelovi nehnutelnosti a potom ja poskytnem kopiu zmluvy a na zaklade toho si sparuju a mne zrusia predpis. Mam to tak 2 roky. Akurat tento rok to budem po dohode s najomnikom platit sama (on sa prihlasovat nechce, zaplatil to mne)

sarahh09
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
tilly
16. jan 2024

Prečo nie? Veď ho vieš kedykoľvek zrušiť...

mimicka2013
16. jan 2024

Ja sa pridam do tejto temy, mna tiez najomcovia poziadali o prechodny pobyt ale su ukrajinci, je to tiez v poriadku? Mate skusenosti? Dik

pe_mi
16. jan 2024

@denkatn ahoj,ak si dávala kvôli škôlke.napr.zapisy sú v máji a v polovici júna máš už rozhodnutie v ruke.staci napr len na tieto mesiace dať?alebo počkať do septembra?a po nástupe dieťaťa zrušiť?či?

lilke
16. jan 2024

Neviem, ako v iných mestách, ale v BA sa KO platí cez správcu podľa počtu nahlásených osôb v byte. S trvalým pobytom nemá nič spoločné.

kristiii
16. jan 2024

@nika523 troška zavádzaš ( troška viac )... záleží od mesta. U nás sa napríklad platí podľa toho, kto kde reálne býva a koľko osôb, nikoho nezaujíma TP.

nika523
17. jan 2024

@kristiii áno, už som to zistila, záleží od mesta ako to má určené, myslela som si že je to všade tak...

melanta
17. jan 2024

@mimicka2013 niekoľko rokov mali u mňa trvalý pobyt cudzinci. Nie je žiadny rozdiel medzi tým, či máš nájomníka Slováka alebo cudzinca.

denkatn
17. jan 2024

@pe_mi v tom tlacive pre mesto ktore som podpisala nebolo ze na kolko mesiacov, proste som suhlasila na neurcito, s tym ze da sa to hocikedy zrusit.