Prosím pekne, v pôrodnici automaticky zapíšu babatko na trvale bydlisko matky alebo je možné aby zapísali trvale bydlisko otca (sme manželia)?
V prípade že to v pôrodnici neriesia a tam to ide automaticky na moju adresu ako sa dalej postupuje ak by som chcela zmenu toho trvalého pobytu na adresu otca dieťaťa ? Máte niekto skusenost ?
Po narodeni automaticky bude mat zapisany trvaly pobyt matky..potom to mozes zmenit
Zo zákona má TP po tebe. Ak chceš iný, treba to ísť na úrad zmeniť. Miestny/mestský úrad, evidencia pobytov.
@alenah31
@zuzkacik4
@lienka.7
Ďakujem za odpovede, ešte otázka budeme musieť ísť zmenu hlásiť osobne do miesta mojho trvalého bydliska (čo je v inom meste) alebo stačí že pôjde manžel priamo tu v meste kde chceme zmenu adresy ? Riesim to len kvôli obvodnej lekárke, pretože ma zatiaľ všade odmietli…všade berú len z obvodu a keďže by moj syn mal trvalý pobyt po mne v inom meste tak nemáme doktorku 😃
Poinformujte sa. My nie sme manzelia a stacil nam prechodny pobyt na adrese priatela. Trvaly pobyt mame inde
Ved si zmen zrvaly pobyt aj ty na miestom urade kde ho ma tvoj muz a mas vyriesene
u dieťaťa nejde o zmenu - nahlasuješ v pôrodnici ten, na ktorom sa dohodnete s manželom a doložíš súhlas manžela - matrikárka to tak odošle do systému.
Zmena trvalého pobytu sa dá nahlásiť aj cez internet, je na to služba "Podanie prihlásenia na trvalý pobyt "
https://portal.minv.sk/wps/wcm/connect/sk/site/...
Manžel potrebuje mať občiansky preukaz vydaný po 7/2021, ak by mal starší môže si bezplatne vybaviť nový.
Občan môže hlásiť trvalý pobyt :
sám za seba
za dieťa do 18 rokov
za členov rodiny (manžel a nezaopatrené dieťa)
Ty ak máš trvalý pobyt inde a nechceš si zmeniť na manželov, tak si aspoň zapni elektronickú schránku slovensko.sk na doručovanie aby si nemusela chodiť na poštu do iného mesta vyberať si úradné listy.
@alenah31 ten súhlas treba nejak zvlášť vypisat a priniesť so sebou k pôrodu alebo to je len slovná dohoda pri vypisovaní informácii pri narodeni dieťatka ešte v pôrodnici ?
Potvrdenie o súhlase vlastníka nehnuteľnosti nemusí byť predložené ak ide o prihlásenie manžela alebo nezaopatreného dieťaťa vlastníka nehnuteľnosti.
Takže dieťa aj seba vieš nahlásiť na trvalý pobyt k manželovi aj sama.
@maranco ďakujem, mna ale zaujima či to viem riešiť priamo pri pôrode alebo to dodatocne budem musieť zmeniť
To neviem, nie je to jasne napísané
https://www.slovensko.sk/sk/zivotne-situacie/zi...
podľa bodu 9.
Dieťaťu je automaticky pridelený trvalý pobyt rovnaký, ako má matka dieťaťa – teda rodič nemusí nič ohlasovať. Samozrejme je ho možné zmeniť na mestskom alebo obecnom úrade v mieste bydliska (ohlasovňa pobytu), kde musíte nahlásiť nového člena aj v súvislosti s poplatkami za odvoz smetí.
Seba neplánuješ prihlásiť na trvalý pobyt k manželovi?
Tým pádom by dieťa dostalo automaticky spoločný trvalý pobyt.
Ale v každom prípade nemusíš nikam chodiť po úradoch a zmenu trvalého pobytu urobíš kedykoľvek z domu. Stačí ak ty, alebo manžel má OP vydaný po 7/2021 a máte počítač.
K trvalému pobytu dieťaťa podľa otca je potrebný súhlas matky. Ak nahlasis jeho trv. pobyt, bude jeho. Otec potom predloží v ohlasovni v mieste trvalého pobytu platný občiansky preukaz, list vlastníctva, súhlasy všetkých vlastníkov nehnuteľnosti ak nie je ako vlastník sám, rodný list dieťaťa a vybavené.
stačí súhlas otca dieťaťa (manžela) - ak je on vlastník nehnuteľnosti kde chcete, aby dieťa malo zapísaný trv. pobyt. Ak má manžel napr. trv. pobyt u rodičov - súhlas treba mať od jeho rodičov - vlastníkov. Inak bude mať trv. pobyt automaticky po matke....resp. si toto vybavíte aj po narodení keď sa vrátite domov - ono trv. pobyt má len informačný charakter.