Trvalé bydlisko novorodenca

24. apr 2023

Prosím pekne, v pôrodnici automaticky zapíšu babatko na trvale bydlisko matky alebo je možné aby zapísali trvale bydlisko otca (sme manželia)?
V prípade že to v pôrodnici neriesia a tam to ide automaticky na moju adresu ako sa dalej postupuje ak by som chcela zmenu toho trvalého pobytu na adresu otca dieťaťa ? Máte niekto skusenost ?

alenah31
24. apr 2023

stačí súhlas otca dieťaťa (manžela) - ak je on vlastník nehnuteľnosti kde chcete, aby dieťa malo zapísaný trv. pobyt. Ak má manžel napr. trv. pobyt u rodičov - súhlas treba mať od jeho rodičov - vlastníkov. Inak bude mať trv. pobyt automaticky po matke....resp. si toto vybavíte aj po narodení keď sa vrátite domov - ono trv. pobyt má len informačný charakter.

zuzkacik4
24. apr 2023

Po narodeni automaticky bude mat zapisany trvaly pobyt matky..potom to mozes zmenit

lienka.7
24. apr 2023

Zo zákona má TP po tebe. Ak chceš iný, treba to ísť na úrad zmeniť. Miestny/mestský úrad, evidencia pobytov.

autor
24. apr 2023

@alenah31
@zuzkacik4
@lienka.7
Ďakujem za odpovede, ešte otázka budeme musieť ísť zmenu hlásiť osobne do miesta mojho trvalého bydliska (čo je v inom meste) alebo stačí že pôjde manžel priamo tu v meste kde chceme zmenu adresy ? Riesim to len kvôli obvodnej lekárke, pretože ma zatiaľ všade odmietli…všade berú len z obvodu a keďže by moj syn mal trvalý pobyt po mne v inom meste tak nemáme doktorku 😃

paciko9
24. apr 2023

Poinformujte sa. My nie sme manzelia a stacil nam prechodny pobyt na adrese priatela. Trvaly pobyt mame inde

kulumulu123
24. apr 2023

Ved si zmen zrvaly pobyt aj ty na miestom urade kde ho ma tvoj muz a mas vyriesene

alenah31
24. apr 2023

u dieťaťa nejde o zmenu - nahlasuješ v pôrodnici ten, na ktorom sa dohodnete s manželom a doložíš súhlas manžela - matrikárka to tak odošle do systému.

maranco
24. apr 2023

Zmena trvalého pobytu sa dá nahlásiť aj cez internet, je na to služba "Podanie prihlásenia na trvalý pobyt "
https://portal.minv.sk/wps/wcm/connect/sk/site/...

Manžel potrebuje mať občiansky preukaz vydaný po 7/2021, ak by mal starší môže si bezplatne vybaviť nový.

Občan môže hlásiť trvalý pobyt :
sám za seba
za dieťa do 18 rokov
za členov rodiny (manžel a nezaopatrené dieťa)

Ty ak máš trvalý pobyt inde a nechceš si zmeniť na manželov, tak si aspoň zapni elektronickú schránku slovensko.sk na doručovanie aby si nemusela chodiť na poštu do iného mesta vyberať si úradné listy.

autor
24. apr 2023

@alenah31 ten súhlas treba nejak zvlášť vypisat a priniesť so sebou k pôrodu alebo to je len slovná dohoda pri vypisovaní informácii pri narodeni dieťatka ešte v pôrodnici ?

maranco
24. apr 2023

Potvrdenie o súhlase vlastníka nehnuteľnosti nemusí byť predložené ak ide o prihlásenie manžela alebo nezaopatreného dieťaťa vlastníka nehnuteľnosti.
Takže dieťa aj seba vieš nahlásiť na trvalý pobyt k manželovi aj sama.

https://portal.minv.sk/wps/wcm/connect/sk/site/...

autor
24. apr 2023

@maranco ďakujem, mna ale zaujima či to viem riešiť priamo pri pôrode alebo to dodatocne budem musieť zmeniť

maranco
24. apr 2023

To neviem, nie je to jasne napísané
https://www.slovensko.sk/sk/zivotne-situacie/zi...
podľa bodu 9.
Dieťaťu je automaticky pridelený trvalý pobyt rovnaký, ako má matka dieťaťa – teda rodič nemusí nič ohlasovať. Samozrejme je ho možné zmeniť na mestskom alebo obecnom úrade v mieste bydliska (ohlasovňa pobytu), kde musíte nahlásiť nového člena aj v súvislosti s poplatkami za odvoz smetí.

Seba neplánuješ prihlásiť na trvalý pobyt k manželovi?
Tým pádom by dieťa dostalo automaticky spoločný trvalý pobyt.

Ale v každom prípade nemusíš nikam chodiť po úradoch a zmenu trvalého pobytu urobíš kedykoľvek z domu. Stačí ak ty, alebo manžel má OP vydaný po 7/2021 a máte počítač.

alenah31
24. apr 2023

K trvalému pobytu dieťaťa podľa otca je potrebný súhlas matky. Ak nahlasis jeho trv. pobyt, bude jeho. Otec potom predloží v ohlasovni v mieste trvalého pobytu platný občiansky preukaz, list vlastníctva, súhlasy všetkých vlastníkov nehnuteľnosti ak nie je ako vlastník sám, rodný list dieťaťa a vybavené.