Tresty za marihuanu

21. jan 2023

Príde vám to v poriadku? Neviem ako je to presne v tej legislatíve, ale také prisne tresty máme snáď jediní v EU. A príde vám, že to niečo rieši? V mojom okolí je veľa mladých ľudí, čo si miesto alkoholu dajú raz za čas jointa. Jediný rozdiel je v tom, že o pár kilometrov ďalej za hranicami, by nemuseli tŕpnuť či mu nájdu pol gramu a bude to v televíznych novinách. Keby v našom parlamente sedia ľudia, ktorí miesto slepého zakazovania hľadali skutočne riešenia, bolo by tu aj tých huličov menej. Kúpiť trávu je v dnešnej dobe ľahké a zvládne to žiak základnej školy. Keby ju tu máme legálnu a jej predaj vekovo obmedzený, hneď by sa k tomu mladí menej dostali, obchod by bol regulovaný a nie komplet v rukách mafie a fetakov. Prišli by ďalšie peniažky do štátnej kasy a nové pracovné miesta pre občanov. Čo si o tom myslíte? Všade sa to legalizuje alebo aspoň dekriminalizuje, fajčenie je brane rovnako ako alkohol, ktorý urobil vo svete určite mnohonásobne viac škody ako nejaká rastlina. Aj keď nehovorím že je bezpečná a zdravá. Je to droga tak isto ako alkohol. Ale nepoznám vo svojom okolí jediného človeka, co by sa fajčením marihuany prepadol tak ako väčšina alkoholikov. Reguláciou trhu by sa k tomu nedostalo toľko detí, ktoré nemajú ani občiansky preukaz a vlastne by sa to odrazilo aj na cene, takže väčšina strednej vrstvy by musela fajčiť menej aby ich to nezruinovalo.

mk2023
21. jan 2023

Marihuana je droga. Kolko je pripadov kedy clovek, ktory fajcil marihuanu skoncil s derealizaciou, depersonalizacou.. To, ze to neskodi si obhajuju len pravidelnu konzumenti.. Dorgy su z dlhodobeho hladiska problem a naozaj uz deti v ranom detstve a k tomu nemaju problem dostat..co je dost smutne.

beata_k
21. jan 2023

@mk2023 Vacsi problem je alkohol...

lindous
21. jan 2023

Nemyslím si, že reguláciou by sa tomu zabránilo a ilegálny predaj mimo regulácie by zrazu zmizol.. aj cigarety a alkohol sú od 18, ale myslím, že drvivá väčšina má prvé skúsenosti ooomnoho skôr... tým nechcem povedať, že som proti dekriminalizácii (práve naopak), len že tento problém by to asi až tak neriešilo

mk2023
21. jan 2023

@beata_k Myslim, ze je to na rovnakej urovni

beata_k
21. jan 2023

@mk2023 Ja nie. Len alkohol je v spolocnosti tolerovany. Ak tu na MK davaju zeny fotky jak piju vino ked deti zaspia. 🤷🏼‍♀️

autor
21. jan 2023

@mk2023 to všetko je pravda, ale koľko ľudí podľahlo alkoholu a skončili na samom dne. Tak keď už zakazovať, tak zakázat všetko, alebo nerobiť rozdiely. Lebo marihuanou ľudia väčšinou ubližujú len sami sebe, ale alkoholici zo sebou často stiahnu aj rodinu. To, že hulici si to obhajuju a tvária sa že to nie je návykové a že je to rastlina ktorá lieči nekomentujem. To sú už vysmazene hlavy.

autor
21. jan 2023

@lindous sťažilo by to prístup deťom. Určite by to nebolo riešenie 100% tne, ale to nie je nič.

autor
21. jan 2023

@beata_k keby sem dá niekto fotku ako fajčí brko keď deti zaspia, tak by sa asi strhla veľmi búrlivá diskusia 😮

nikolka1986
21. jan 2023

Keď to preženieš s alkoholom, tak sa vyvraciaš a si ako ta OK. Ale ak to preženieš s "marišou" to sú stavy, ktoré gradujú a nevieš ako budeš reagovať ( či neublížiš sebe alebo okoliu ). Určite ak to pomáha proti bolesti chorým, tak to sa dá tolerovať, inak v žiadnom prípade.

mk2023
21. jan 2023

Drogy by sa mali jednoducho zakazat. Podla mna nie je normalne si dat ani len sem tak..nikdy nevies co sa moze stat.. Keby to bolo na mne aj alkohol sa reguluje...ale takito ludia si vzdy najdu cestu 😣

autor
21. jan 2023

@nikolka1986 zas na druhú stranu veľa opitých ľudí je agresívnych, nebezpečných pre svoje okolie, ničia veci na verejnosti.

nikolka1986
21. jan 2023

A? Po "mariši" by boli lepší? Boli by nekontrolovateľní a horší. Ak si chceš húliť tak si húľ, ale obhajovať to a čakať že mladý človek bude mať presnú mieru a nebude chcieť "frajeriť" je hlúpe a naivné.

marca12
21. jan 2023

Ilegalny predaj by sa nezastavil. Pozri na krajiny,kde je marihuana pivolena. Ilegalne pestovatelske "farmy" funguju nadalej. Neviem sa k tomuto vyjadrit. No stale je to droga. A takisto aj alkohol by uz konecne mal byt nejako obmedzeny.

autor
21. jan 2023

@mk2023 ide presne o to, že zákazom sa konzumácia nikdy nezníži. Podľa mňa by veľmi pomohlo keby aj na školách nehovorili že drogy sú fuj a nikdy nedroguj lebo skončiš ako bezdomovec, ale ukázat im REÁLNE rizika. Zavolať na takú prednášku psychiatra a nie policajta. Toto mi na škole vždy prišlo zbytočne a my ako deti sme si z toho robili akurát tak srandu.

autor
21. jan 2023

@nikolka1986 ja nehulim. Ale nikdy v živote som nevidela sfajceneho človeka čo by bol pre svoje okolie nebezpečný. Za to opitých ľudí sa bojím každý večer, keď idem cez mesto sama.

mk2023
21. jan 2023

no pozri..ono to je vzdy na danom cloveku..nikdy nevies ako a kedy do toho mozes spadnut...hlavne je to, e nikto ta nenuti..len tu pri drogach je problem ten, ze pri niektorych staci 1, 2 davky a si v P.. Pri alkohole nie..ale tak neschvalujem ani alkohol.. Jednoducho vzdy budu na svete ludia, ktori ak tu drogu velmi chcu, potrebuju urobia vsetko aby ju mali...nepomozu ani prednasky, ani regulacie..

nataly420
21. jan 2023

Áno sme ako 100 rokov za opicami … alkohol je najhoršia droga ako nejaka rastlina bohužiaľ toto Slovensku nevysvetlíš 🙂 ja žijem v USA tu to je v niektorých štátoch legálne. Ja osobne nehulim ale tváriť sa že tráva je problém je pokrytecké :D

nataly420
21. jan 2023

@nikolka1986 prosím ? 😂😂😂

mk2023
21. jan 2023

@nataly420 A nie je problem? Ja sa vzdy usmejem ked niekto toto povie.. Je to droga preboha ..uz si to prestante obhajovat neustale

nataly420
21. jan 2023

@mk2023 droga 😂 rastlina ktorá tu rástla stáročia :D a ja sa vždy usmejem keď je niekto obmedzený ako ty

mk2023
21. jan 2023

@nataly420 jasne ved aj z makovic opiaty su neskodne a su rastlinneho povodu..taktiez kokain 🙂

nataly420
21. jan 2023

@mk2023 porovnávať heroin s trávou 😅 to chce odvahu

mk2023
21. jan 2023

@nataly420 ty si zacala pisat o rastline, ktora tu rastie starocia.. 🙂

annelise17
21. jan 2023

Ja osobne nie som za legalizáciu marihuany, pretože je to droga, psychotropná látka ktorá ovplyvňuje správanie človeka. Ja napríklad zas narozdiel od teba poznám veľa ľudí, ktorí totálne prerazili dno a väčšinou to neskončilo "iba" pri marihuane. Je jasné, že nedovolíme napríklad ani voľný predaj napr. lexaurinu od 18 rokov, takže ak niekto argumentuje, že marihuana pomáha chorým ok, ale na predpis a mieru určenú príslušným odborníkom. Čo sa týka dekriminalizácie, cieľom vysokých trestov je odstrašiť potenciálnych páchateľov. To že to moc nefunguje vidíme sami, takže za mňa je vhodnejšia oveľa väčšia pomoc závislým, podpora a najdôležitejšia je PREVENCIA. Osveta ľudí s reálnymi dôsledkami, nie 1 prednáška na základnej škole a tým to končí.

annelise17
21. jan 2023

A ak niekto argumentuje, že alkohol je horší, tak nesúhlasím že je horší, myslím že je to taký blízky krok / medzistupeň k iným drogám a predaj by tiež mal byť obmedzený, keďže vidíme ako má tento "liek" dopad na spoločnosť. Cigarety napríklad nijakým spôsobom správanie človeka neovplyvňujú, to že ničia zdravie, prispievajú rakovine a ničia ovzdušie vieme, a každý jeden fajčiar si je za toto zodpovedný. Nie je to ok, ale keď si zapáli nezmení sa jeho správanie.

mk2023
21. jan 2023

@annelise17 Na 1000% s tebou suhlasim

nataly420
21. jan 2023

@mk2023 no ale to máš napríklad aj kavu 😄kofeín môže takisto spôsobiť nepríjemne stavy a je navykovy :D a neporovnávame ju s marihuanou alebo s heroinom 😅

annelise17
21. jan 2023

A autorka, ja osobne poznám jednu, ktorá si dala "iba brko" ,zatiaľ čo jej 2 mesačný syn spal. Dopadlo to tak, že ju museli budiť susedia, keďže malý chudiatko vrieskal hodiny od hladu a "zrelaxovaná" slečna proste nevnímala. Netvrdím, že keby bola napr opitá sa to nestane, ale zrovnávať 1 pohár vína a brko nie je ok. Takže ja keby vidím nejakú, o ktorej viem, že má doma malé dieťa a večer si pridá fotku, ako fajčí brko, asi rovno volám políciu..následky môžu byť fatálne. Predstav si že by tá moja známa nebývala v bytovke ale niekde v dome, kde by toho malého nikto nepočul.

annelise17
21. jan 2023

@nataly420 no ale v USA je napríklad podľa The Gun Control Act of 1968 povolený aj predaj zbraní osobám, ktoré majú 18 rokov, pri niektorých typoch od 21 .. takže nie všetko, čo je ok v USA je príkladom pre iné krajiny 🤷‍♀️ aspoň teda už vidím tú masívnu vlnu kritiky, keby niekto chcel presadiť takýto zákon aj tu.

mk2023
21. jan 2023

@nataly420 marihuana je droga, ktora dokaze zmenit vnimanie a myslenie cloveka, co je velmi nebezpecne. Je to tak ci si to pripustis alebo nie.