Trestný čin - podvod - nevedomosť

8. sep 2023

Dobrý deň,
chcem sa spýtať či niekto nemá skúsenosť.
Prišiel mi papier, že mám ísť vypovedať vo veci spáchania trestného činu podvodu.
Prišlo mi najprv jedno predvolanie, to bolo zrušené a následne mi prišlo predvolanie druhé.
Chcem sa opýtať ako je možné že o žiadnom podvode neviem, ani mi nenapadá čoho by sa to mohlo týkať a ako je možné že vopred ma nik nejakým spôsob neupozornil alebo sa to nesnažil vyriešiť v civilnom konaní ?
Ďakujem

bloger
8. sep 2023

Polícia ti zrejme všeto vysvetlí. To je ťažko povedať. Možno si sa nevedomky do niečoho zaplietla. Alebo potrebujú tvoju výpoved pre objasnenie niečoho.

viestta
8. sep 2023

Ake civilne konanie? Trestny cin sa riesi v trestnom konani.

mary888999
8. sep 2023

Nie, nikto ti nezavola o čo sa jedna, zistíš to na mieste. Može to byť hocičo.Tiež kamaratke takto prišlo, rozmyšlali sme čo kto spachal, aky frajer 😀 a napokon v byvalej praci jej šef robil hluposti v papieroch či o tom niečo nevie ....

kvetinka75
8. sep 2023

to sa dozvieš až na mieste. Pravdepodobne niekto, koho poznáš, má niečo na ,,svedomí,, a ty si predvolaná kvôli tomu, či im niečo bližšie k tomu nebudeš vedieť povedať.

autor
8. sep 2023

@mary888999
@kvetinka75
ja som nemyslela to tak že mi zavolajú z polície a povedia mi o čo sa jedna 😄
ja som skôr myslela, ze keď som spáchala trestný cin alebo je teda to obvinenie podané na mna (čo neviem lebo je tam len ze mám prísť vypovedať vo veci spáchania TČ), tak či by som dopredu nemala o tom niečo vedieť, akože ak sa to týka financií alebo ja neviem čoho sa podvod ešte môže týkať tak prečo daná osoba, ktorá to podala si tie peniaze alebo neviem čo nepýtala najprv odomna ak som sa niečoho takého dopustila
neviem ako by som to inak sformulovala, ale hádam chápete

maca1984
8. sep 2023

Vôbec sa to nemusí týkať teba, možno ťa niekto uviedol ako svedka..
A ak si ty nikoho nepodviedla, tak sa predsa nemáš čoho báť.

kvetinka75
8. sep 2023

autorka - ty si sa nemusela ničoho dopustiť. A nie nemusíš to dopredu vedieť. Na teba nie je podané obvinenie, ty máš ísť vypovedať kvôlie nejakej ,,aktivite,, ktorú vykonal niekto iný

liz_lemon
8. sep 2023

mozno sa jedna aj o omyl, ako sa to stalo mojmu bratrancovi, ale pre neho si policajti rovno prisli k nemu domov, a ze udajne ponukal pracu v zahranici, ale islo o zamenu osob

surama
8. sep 2023

Pozri ci tam nemas uvedenu nejaku kontaktnu osobu a skus mu zavolat a informovat sa.

ibrunova
8. sep 2023

A máš tam napísané, či si svedok alebo kto?

kvetinka75
8. sep 2023

@surama po telefone jej pravdepodobne nič nepovedia, ale za pokus to stojí

autor
8. sep 2023

@ibrunova nemám tam napísané nič, iba že to je predvolanie za účelom doplnenia oznámenia

melanta
8. sep 2023

Píšeš, že ak si ty spáchala trestný čin, že prečo si osoba od teba nepýtala peniaze ale rovno podala trestné oznámenie. Takže si spáchala nejaký podvod alebo si niekoho obabrala? Ak áno, musíš niesť dôsledky a ani v takom prípade ti nebudú nič oznamovať vopred. Ak si nič nespáchala, tak budeš zrejme len svedok. Nie je čoho sa báť, ak si nič neurobila. A to snáď vieš.

autor
8. sep 2023

@melanta - nie o ničom takom, že by som niekomu ja zobrala peniaze alebo spáchala podvod neviem, to som sa len opýtala v zmysle, že ak niekto podáva trestne oznámenie ci to nejak nerieši vopred 🤷🏼‍♀️

anjelicek26
8. sep 2023

Mozno ta potrebuju len ako svedka k pocinom inej osoby... proste tam chod a uvidis...

lukbe
8. sep 2023

Veď naozaj môžeš byť ako svedok. Ja som raz tak bola. Človek,ktorý nám čosi robil v byte,neodovzdal firme peniaze. Urobil to xkrat,a tak mal súd. Potrebovali svedkov.

ibrunova
8. sep 2023

nemáš tam nadpis? Že predvolanie svedka? alebo také niečo?

Doplnenie oznámenia neznamená, že si ty podávala nejaké oznámenie?

autor
8. sep 2023

@ibrunova nie, žiadny nadpis
jedine čo mi napadlo tak, že pred asi rokom a pól mi chcela jedna žena predať telefón a dostala peniaze ja som telefón nedostala, volala mi pani z banky že takto oklamala viacero ľudí a po pár mesiacoch mi volala aj polícia, ale už si presne nepamätám ako to vtedy dopadlo - je možné že by sa to riešilo až teraz ?

ibrunova
8. sep 2023

No ťažko povedať, zavolaj na číslo, čo je tam uvedené a hneď budeš vedieť, my to nemáme skade vedieť. Môže byť aj toto, ale nemusí, my to tu nevyriešime.

lukbe
8. sep 2023

Môže byť,niekto podal TO, ktovie,ako dlho sa to ťahá, tu to nevyriešiš.

autor
8. sep 2023

@ibrunova
@lukbe
ďakujem 🙂

surama
8. sep 2023

@kvetinka75 Ja som podavala trestne oznamenie a normalne to potom prevzal prislusny policajt a komunikovali sme mailom aj telefonicky.