Ahojte. Chcem sa opýtať ako môžem podať trestné oznámenie vo veci nepravdivých informácií?? ... Dá sa to aj cez gmail alebo len osobne na Kriminálke?? ... Ďakujem za odpovede.
Rado sa stalo. Držím palce
Dobrý deň prajem, vychádzam z Trestného poriadku, resp. z komentára k Trestného poriadku, kde je uvedené, že trestné oznámenie je možné urobiť písomne, ústne do zápisnice, telefaxom, elektronickými prostriedkami so zaručeným elektronickým podpisom alebo aj bez neho. Ak je trestné oznámenie urobené telefaxom alebo elektronickými prostriedkami bez zaručeného elektronického podpisu, je potrebné ho potvrdiť do troch pracovných dní písomne alebo ústne do zápisnice, inak orgány činné v trestnom konaní o takom podaní nekonajú.
V zmysle vyššie uvedeného by teda podľa mňa bolo možné podať ho aj emailom a následne potvrdiť písomne alebo ústne do zápisnice, no odporúčam využiť prioritne písomnú formu alebo osobne ústne do zápisnice na ktorejkoľvek polícii, prokuratúre alebo súde, ktorý ho následne zašle prokurátorovi, aby ste mali aj vy potvrdenie, že ste ho podali. Toľko môj názor 🙂
to sa už tak zmodernizovali? Ani som nevedel. Pred 3 rokmi bolo nutné íst na prokuraturu,alebo políciu. Mailom,ani listom to nešlo,taktiež ani telefonátom.
trestné oznámenie sa podáva písomne na prohurature,alebo polícii osobne. Cez email ani telefonicky nie je možné podat trestné oznámenie,len oznámit skutok.