Trestné oznámenie - dlžoba peňazí

janulka1985
4. okt 2023

Chcem ísť podať trestné oznámenie na osobu,ktorá.mi dlží značnú časť peňazí..splatnosť bola do 30.9.2023.Doteraz mi vyplatil 500€. Dôkaz o požičke mam všetko podpisane a overené notárom..Otázka znie ako polícia postupuje dalej po trestnom oznámení.Ako najlepšie by bola exekúcia na plat.... Prosím kto ma overené info alebo skúsenosti

veklipo
4. okt 2023

My sme riešili 2 cesty: jedna trestno-právna - podali sme TO (v našom prípade podvod) + právnickú firmu na vymáhanie dlhov - ti sú šikovní a idú občiansko-právnou cestou. berú zväčša 3% zo sumy.
Náš dlžník sa ale zľakol, tak nám hneď 2 dni po podaní TO vrátil celú sumu.
Právnička nám ale ešte pred vrátením radila, ze treba riešiť hneď. Nečakát. Dlžníkov môže byt viac

alickapusinka
4. okt 2023

Ja som mala tiež papier požičala som známej peniaze. Ale to že ešte máš papiere a súd vydá exekučný príkaz neznamená že peniaze dostaneš-vymôžeš. Ja som to mala tak že známej dcéra sa podpísala na papier u notára že ak jej mama mi nevráti tak budú strhávať jej. Lenže medzi tým kde pracovala moja známa odišla z práce aby jej exekútor nestrhával nechcela platiť. Išla na nahlásiť na UP. Na nič jej nemohli siahnuť lebo to sú peniaze od úradu. Bola dlho doma. A potom náhle zomrela. Lenže nastúpila dcéra platiť dostala som síce peniaze nazad ale až po 5 rokoch naťahovačiek. Mlada medzi tým prišla o robotu a druhu si nehľadala. Tak že pokiaľ som dostala peniaze trvalo to 5 rokov dátum bol že vráti do roka. Dalšia vec aj aj ma dotyční/dotyčná majetok neznamená že nemôže prepísať na rodinného príslušníka .Mám ponaučenie nikdy by som peniaze nepožičala ani súrodencovi nie to cudziemu. Bola som podať TO .Ale ešte predtým poslala som jej list s tým že je to výzva na vrátenie celej sumy Tu si ani na doporučenú zásielku neprevzala. Vymožiteľnosť práva navrátenia peňazí je u nás 0.Zákon chráni toho čo si požičal a nie poškodeného. Potom s polície som išla na súd s tým že súd vydal exekučný príkaz . A potom som išla za exekútorom. Ale to čo som mala mať do roka nazad tak som čakala 5 rokov. Nikdy viac nepožičiam ani súrodencovi a nie to ešte cudziemu. Teraz sa neoplatí pomôcť čo sa týka peňazí a ani ručiť na pôžičku alebo ísť za ručiteľa ani súrodencovi nikdy by som to neurobila a ani neodporúčam.

nikayla
4. okt 2023

Náš prípad - dlží nám niekoľko tisíc €. Podané TO na polícii, odsedel si pár rokov v najnižšom stupni stráženia a žije si spokojne. Samozrejme, máme zo súdu platobný rozkaz, podali sme exekúciu, ale keďže nič nemá, tak sme ešte zacvakali trovy exekúcie my 😤

alickapusinka
4. okt 2023

@nikayla katastrofa tak to beží na Slovensku.

lienka.7
4. okt 2023

@janulka1985 pokial mas notársky zápisnicu, ta sama je exekučný titulom, čize podat na sud. Zvaz si však, či mu reálne mas aj co zobrať (nielen plat ale aj napr.nejaky majetok), aby si neplatila len trovy a neostal ti v ruke iba "papier", ze si v práve. TO môžeš podat tiež.

janulka1985
autor
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
draik
4. okt 2023

Na úspech TO by muselo ísť o podvod - samotné nevrátenie dlhu trestné nie je. TO tak obvykle môže slúžiť nanajvýš na postrašenie neznalého.
Ak nemá iné dlhy, má príjem resp. majetok, tak musíte ísť cestou civilnej žaloby návrhom na vydanie platobného rozkazu a pod. Právoplatným rozhodnutím súdu by ste získali exekučný titul a mohli podať návrh na vykonanie exekúcie.
Požičiavať "značnú časť peňazí" bez záložného práva a iných podobných inštitútov už neraz skončilo tak, že dlžník išiel cestou tzv. osobného bankrotu, v ktorom sa pohľadávky veriteľov uspokojujú len vo veľmi malej miere, ak vôbec.

alickapusinka
4. okt 2023

@draik veľmi pekné dakujem za vašu odpoved ja nie som autorka avšak taká vec sa zíde vedieť.

erikavesela
5. okt 2023

My sme mali/mame podpisanu zmenku, prebehol sud, uz je dotycny clovek v exekucii, ale kedze ich ma 8, tak nulova sanca na vratenie penazi...uz nikdy nikomu nepoziciam

koleso249
Odpoveď bola odstránená
Zobraz