Ahojte , prosím o radu. Manzel pracuje na TPP a s inou firmou ma uzavretú zmluvu o dielo tento rok podla občianskeho zákonníka na vykonavanie štatistík. Odmena vyplácaná kvartalne 300€.
Treba urobiť danove priznanie, je mozne este oslobodiť tých 500€? Našla som si, ze by sa mala z toho platiť zdravotka a aj daň( dokopy 33%), ráta sa rralne prijem ktorý do konca roka príde a bude vyplatený na účet? Keďže posledná platba za Q bude až v roku 2023.
Dakujem za radu, nevyznám sa v tom moc
@lucka_ke ďakujem ano viem ze musime uviest príjem z tpp a plus aj zo zmluvy o dielo. Bolo mu povedané ze zo zmluvy si moze oslobodiť 500 euro ale co som nasla uz to neplatí.
Prijem zo zmluvy ktorý uvádzame do DP bude ten ktorý mu príde do kona roka 2022 na účet? Tym ze sa vypláca po Q je viac platieb
áno, to čo mu bude vyplatené do 31.12.2022 dá do daňového, ktoré podáva v r. 2023
ale pri TPP je to inak - tam vychádza z Potvrdenia, ktoré mu vystaví zamestnávateľ, tam sa uvádzajú aj príjmy za 12/2022 vyplatené v 01/2023
@zazulkaa ja som mala TPP a zároveň zmluvu o dielo, ale dostala som už zdanený honorár, takže som nemusela dávať do daňového priznania.vydavateľstvo, ktoré mi vydávalo knižné dielo to takto navrhlo-buď si zdaním sama v daňovom priznaní u zamestnávateľa, alebo oni za mňa. ale mzdárka nie som, ani daňováčka, takže presný postup neviem, len teda, ja som to už neriešila v daňovom
oslobodenie do výšky 500 Eur sa nevzťahuje na príjmy, ktoré sú vyplácané na základe zmlúv, do daňového priznania však musí zahrnúť všetky svoje príjmy čiže aj z TPP aj z iných zdrojov