Ahojte. Chcem sa opýtať tých mamičiek, ktoré boli pozitívne (mesiac/dva spatne):
IDETE SA TESTOVAŤ?
ŽIADA TO OD VÁS ZAMESTNAVATEĽ?
BUDU ŽIADAŤ NEGATIVNY TEST (vlak, obchod, banka, hotel, priroda...)
Niekde sa píše, že aj napriek prekonanemu covid a bezinfekcnosti moze vyjst test pozitivny --- preo by sa tí co boli pozitivni nemali testovat (aby neboli zbytocne v karantene).
Inde sa zas pise ze aj po mesiaci sa moze clovek opatovne nakazit....
... tak ako, idete? 🙂
@anjetta ja poznám osobne dvoch ľudí čo sa nakazili opätovne cca po mesiaci. Druhýkrát obaja horší priebeh, takže ten trojmesačný papier je za mňa dobrá hovadina. Myslím, že pozitívny by ti mohol vyjsť ešte PCR test, nie antigenovy. Ale podľa boha pravdy ísť nemusíš, stačí ti ten papier o prekonaní.
Ja som volala lekárke kvôli potvrdeniu, povedali mi, že si mám vytlačiť rozhodnutie o karanténe z RÚVZ a tým sa preukazovať. Potvrdenia vydáva tým, ktorí boli antigénom pozitívni a najprv im urobí test na protilátky, ak je málo, tak odporúča znova testovať
@anjetta nie, nejdem. Jasne je uvedene, ze v pripade, ze mas paper o prekonani covidu nie starsi ako 3 mesiace, test nepotrebujes. Pozitivne ti moze vyjst pcr, antigenovy nie. Ved ten nie je presny ani pri infekcnych bezpriznakovych ludoch..
@kristiii prosim ta, ake testy im potvrdili pozitivitu? Citala som nejaky vycuc z britskej studie, kde bolo uvedene, ze len velmi nizke % ludi sa opatovne nakazi.. preto ma to zaujalo, co pises..
@beronsche môj názor je, že známi
@kristiii či kto to vlastne bol, boli proste stále pozitívni, to je celé. niekto môže byť pozitívny aj 1,5 mesiaca. ja osobne som bola dlho pozitívna a môj lekár sa vyjadril, že možno by som bola aj o 2,5 mesiaca, keby ma posielal dookola, jednoducho niektorým ľuďom ten test vykazuje pozitivitu dlhodobo. a bolo to tak aj na jar. u mnohých prípadov. vtedy sa ešte testovalo až do úplného "vyliečenia", pamätám si, že boli ľudia opakovane aj 4x po sebe (vyše mesiaca) pozitívni.. toto mohol byť pokojne aj prípad tých známych.
@anjetta ak nemáš viac ako 3 mesiace od vyliečenia choroby, tak lekár ti dá potvrdenie a nemusíš ísť na test.
Mňa by k tejto téme zaujímalo, neviete či to prekonanie pred tromi mesiacmi sa ráta deň začiatku karantény alebo konca. Manžel má totiž situáciu že ak sa to ráta od začiatku je to viac ako tri ak od konca tak menej?
@kristiii vo vyhláške je uvedená, že 90 dní po prekonaní ochorenia sa testovať nemusí, alebo pokiaľ nebude mať ZNOVU príznaky. Nevylučuje sa, že môže ochorieť skôr, sama poznam takých ľudí, prevažne lekárov z nemocnice (druhý krát mali zatiaľ všetky prípady o ktorých viem horší priebeh, tak ako píšeš).
@panelacikova neviem prečo sa vyjadruješ štýlom, známi či kto to vlastne bol alebo to je celé, ako keby si bola prítomná a vedela presne ako to bolo. Prvá bola suseda PCR, kontrolné PCR negatívne, po mesiaci (5-6) týždňov pozitívne, príznaky horšie. Druhý je synov spolužiak, prvýkrát PCR, teraz druhýkrát potvrdený atg.. A je pravda, že na testovanie ísť nemusí, ani ja by som nešla, ak by som nemala opäť príznaky, len vravím, že ten papier má asi takú istú výpovednú hodnotu ako aj antigenovy test 10 minút po pretestovaní.
Ja nejdem, mam papier o prekonano covidu, okrem toho som PN na rizikovom 🙂
@ajka0207 mne doktorka zapísala na pptvrdenie ododňa testovania čiže napr. 29.12. som bola na teste a platí mi do 29.3.
@monkabohdalova myslela som že to tak bude. Takže pre manžela to neplatí.
Tri mesiace po nákaze sa na test nemusí. Choď k lekárovi ten ti dá papier s ktorým sa budeš preukazovať namiesto testu 🙂