Ahojte viete mi prosim poradiť? Máte skúsenosť?
Bola som na rodičovskej dovolenke do 3 rokov a potom som sa vrátila do prace po 5 dňoch cerpania dovolenky mi dali výpoveď z organizačných dôvodov a tak som išla na úrad prace poberám dávky v nezamestnanosti.
Pri podpísaní výpovede som bola oficiálne znova tehotná k 2.9 a k 4.9 som dostala výpoveď. Mám nárok na materské? Ak áno z čoho sa vypočíta? Ak tu je podobný prípad Ďakujem za každé info.
@carrot_apple ak boli dôvodom na výpoveď organizačné dôvody, pri nich sa môže dať výpoveď aj tehotnej, či žene na MD/RD. Okrem toho výpoveď je jednostranný krok, nepodpisuje sa resp. nemusí sa podpisovať, podpisuje sa iba dohoda o ukončení PP.
@emchuana po ukončení PP si v ochrannej lehote 8 mesiacov, takže ak máš TP do 8 mesiacov od ukončenia PP, tak budeš mať nárok na MP.
@ivkazba a organizačné dôvody sú konkrétne čo? že rozdelili jej prácu na iné osoby...?a nieje to tak, že sa teda musí zmeniť aj zamestnávateľ? meno, sídlo, forma z sro na as napríklad...???
@carrot_apple nadbytočnosť z dôvodu zrušenia pracovného miesta, presťahovanie firmy, zrušenie prevádzky aj keď firma ako taká ostáva a pod. Nemusí sa zmeniť zamestnávateľ. Stačí zrušiť pracovné miesto. Zákonník práce, paragraf 63, dôvody uvedené v odstavci 1 a 2b. Nemyslím to v zlom, ale odporúčam v tomto radiť vtedy, ak človek ovláda zakonník práce, neradiť na základe domnienok.
@ivkazba veď v poriadku.ok.rada sa priučím tak som sa tým pádom stretla s porušením zákona...
@emchuana ochrana je 8 mesiacov......čiže by ti to malo výjsť.......kedy máš termín pôrodu?..............a rozhodujúce obdobie bude iba tých 5 dní čerpania dovolenky čo ti môže výjsť vysoká materská......oznámila si písomne, že si tehotná? aký paragraf ti uviedli vo výpovedi?
@carrot_apple no to je žiaľ časté, veľa zamestnávateľov sa spolieha na to, že ľudia zákony nepoznajú a ani sa neporadia vopred s niekým, kto ich ovláda a tým pádom ich môžu odrbať, s prepáčením sa výraz.
@ivkazba ahoj, nemáš úplnú pravdu......ak by oznámila písomne, že je tehotná, tak ochrana sa na ňu vzťahuje.....zákaz výpovede počas ochrannej lehoty sa nevzťahuje na výpoveď danú zamestnancovi z dôvodov uvedených v §63 ods. 1 písmena a v prvom a druhom bode .... čiže §63 odst. 1 písmena b sa zákaz výpovede netýka ...
@carrot_apple nemáš celkom pravdu........270 dní NP sa berie za 2 roky a počíta sa tam aj ukončené NP aj rodičovská a materská.......na ňu sa vzťahuje ochranna doba 8 mesiacov...........a keď stihne nastúpiť na materskú počas ochrannej lehoty tak jej materská vyjde vyššia z ukončeného pracovného pomeru ako si platiť dobrovoľné najmenej 26 týždňov.......ak sa platí menej tak jej vypočítajú materskú z najnižšieho základu......
@juliatriscova termín pôrodu 6.6 nástup na MD 26.4.2021 čo je do 8 mesiacov od ukončenia TPP. Počíta sa nástup na MD tuším. O tehotenstve som nevedela je to prvý deň poslednej menštruácie ako sa oficiálne tehotenstvo počíta.
@juliatriscova neoznámila som že som tehu pretože som o tom nevedela v case podpisovania výpovede. Otehotnieť som mohla kedykoľvek v septembri rozhodujúci je prvý deň poslednej MS
Dostala si výpoveď zo strany zamestnávateľa? Tým pádom si vo výpovednej dobe? Či si podpisovala nejaku dohodu o ukončení pp?
Ja som dostala po navrate z Rd výpoveď z organizačných dôvodov. Mala som 3-mes výpovednú dobu. Avšak počas nej som otehotnela a tým sa mi výpovedná doba predlžuje až do ukončenia RD. Čiže pracovný pomer mi skončí až ked ukončím RD
@emchuana tak to potom si v ochrannej lehote čiže materskú dostaneš......vypočítaš si ju tak, že si kuk výplatnú pásku a v nej si pozri akú máš hrubú mzdu a vydelíš si ju 5 a vyjde ti denný vymeriavaci zaklad a z neho 75% a máš denný základ pre materskú krát 30 a máš materskú na mesiac............ 🙂.........mala by byť slušná.......
@ceklis nie je to škoda........je to práveže v jej prospech........uvediem ti príklad.........1. výpoveď 2 mesiace a príjem 1800€ čiže materská 1800/61=29,5082€ x 75%=22,1311€ na deň x 30=663,94€ materská, nič viac pretože bola na rodičovskej a podpora je oslobodená a 2. dohoda a 5 dní dovolenky čiže 214,29€/5=42,858€x75%=32,1435x30=964,31€ materská......čiže v prvom prípade by materskú dostala iba 663,94€ a v druhom 964,31€............😉..........tak čo je lepšie?
@juliatriscova
V jej prípade sa bude materské počítať z PVZ, nie zo mzdy za 5 dní.
@draik tak to sa veľmi mýliš..........príklad od Mihála..........................................
Neodpustím si v tejto súvislosti nasledujúci príklad a súčasne tip ako jednoducho dosiahnuť maximálne možné materské pri druhom dieťati...
Príklad
Pani Marta bola na prvej materskej do konca februára 2019. Bezprostredne po skončení materskej čerpala rodičovskú dovolenku. V decembri 2019 však po dohode so zamestnávateľom prišla na jeden deň do práce a za tento deň dostala mzdu brutto 70 eur. Za mesiac december sa tak platilo poistné za jediný deň a to z vymeriavacieho základu 70 eur.
Na druhé materské nastupuje od 1.6.2020.
Rozhodujúce obdobie pre výpočet druhej materskej je rok 2019.
V tomto roku mala pani Marta vymeriavací základ, a to príjem za jeden deň práce vo výške 70 eur.
DVZ = 70/1 = 70 eur
Maximálny možný DVZ pri nástupe na materské v roku 2020 je 66,6083 eura. Materské sa preto vypočíta z maximálneho možného DVZ.
Materské bude 75% z DVZ 66,6083 eura a pani Marta tak dostane maximálne možné materské 1498 - 1548 eurmesačne a za celú materskú v trvaní 34 týždňov sumu 11890 eur.
tu nie je podstatné či je v ochrannej lehote či je na úrade či rodičovskej.......rozhodujúce obdobie je rok 2020 a v ňom mala rodičovskú a 5 dní dovolenky čo je vymeriavací základ z ktorého sa platilo nemocenské.........😉
@juliatriscova čiže by vystačilo ísť na jeden deň do roboty po RD a ostatnú dovolenku si nechať preplatiť napríklad?
@juliatriscova to som si myslela aj na podpore že bude max. a mám cez 500€ tak snáď materská bude lepšia 🙄😯 neviem či to urobil prelom mesiacov lebo tých 5 dni bolo z augusta a septembra.🤷♀️
@juliatriscova kiežby to bola pravda lebo podporu som tiež myslela že budem mat max a nemám 😀
@juliatriscova
Žiaľ, zjavne neovládate právne predpisy a aj preto ste dali, v súvilosti s prípadom zadávateľky, nesprávny príklad. Čo Vám hovorí § 54 ods. 8 zákona o sociálnom poistení?
@draik a keď jej zaniklo poistenie, tak mala vymeriavací základ 5 dní dovolenky....
@juliatriscova
Len potvrdzujete, že sa v tom nevyznáte...
tak prečo si podpísala výpoveď keď si vedela, že si tehotná,či si to nevedela vtedy? to si im mala povedať a nemohli by ti dať výpoveď...ak teda si im to nepovedala, tak ťa brali ako netehotnú,ale ako nezamestnaná si môžeš platiť dobrovoľné menocenské poistenie do sociálnej poisťovne lebo na poberanie materského potrebuješ mať aktívne nemocenské 270 dní pred predpokladaným dátumom pôrodu a tebe skončilo dňom ako si podpísala výpoveď, keď že si na úrade práce tak ti štát "platí" len zdravotné poistenie. Ak sa teda nemýlim...