Dobrý deň, prosím ak by som tu dostala odpoveď na môj problém, bola by som vďačná. Takže 31.5. som dala výpoveď v práci kde som odrobila 9 rokov a od 1.6. som na úrade práce a 5.9. mam nastúpit do novej práce a však včera som zistila ze som tehotná, takže teraz keď jej to oznámim tak samozrejme ma nezoberie už, ako to bude ďalej? Budem ďalej na úrade evidovana? A co vlastne budem dostávať? Alebo z čoho mi vypocitaju materskú? Ďakujem
@vso10 no práca nie je náročná je to viac menej sedavé zamestnanie nasla som si ju kvôli tomu ze nemôžem chodit na zmeny keďže mam doma ešte 3,5 ročnú dcérku takže je to jedna zmena, čo by som mala vydržať... Áno nasla som si dve čiarky na oboch testoch (jeden test ukázal ze som v 2-3tyzdni).. V predchádzajúcom zamestnaní som pracovala ale sedela do 8 mesiaca 😄 nič mi nebolo celé tehotenstvo 🙏😄 takže mi odporúčaš neozmamovat to ani na úrade ani novému zamestnávateľovi... Normálne nastúpiť a pracovať až teda po nejakom čase mu povedať ze som tehotná..
@matulkal vieš, môžu nastať rôzne scenáre...
1. Bez ohľadu na tehotenstvo, nebudú s Tebou spokojni a vyhodia Ťa. Na to je skúšobná doba...
2. Budú s Tebou spokojní, prejde skúšobná doba, oznamis tehotenstvo. Vysvetlis im, že si to takto neplánovala (z toho čo píšeš si asi nemala naplánované byť na Up a keď si konečne nájdeš prácu, tak o ňu možno prísť, možno ste sa roky snažili a roky to nešlo a možno to je kindersurprise 🙂 nevyzvedam a ani zamestnávateľ by nemal). Ak budú s Tebou spokojní, nechajú si Ťa aj napriek tehotenstvu. Ak nie, vyhodia Ťa za hocijaký iný dôvod. Tehotnú je možné vyhodiť, nie z dôvodu tehotenstva, ale napr "znižovanie stavov, zrušenie danej funkcie, atď"...
Môže byť aj smutný scenár, keď oznámis tehotenstvo v práci, nebudú Ťa chcieť a nakoniec sa bábätko neudrží, žiaľ prvý trimester je rizikový... :(
Bola som v podobnej situácii, avšak ja som v tej firme pracovala rok popri VŠ ako brigadnicka, poznali sme sa už. Tehotenstvo som oznámila v 9tt, po prvom sone, keď lekár potvrdil, že je všetko v poriadku. Tpp som získala aj napriek tehotenstvu. No odrobila som krátko, vyskytli sa nejaké komplikácie, bola som hospitalizovana a som dlhodobo PN. Čo ma neteší, lebo to nie je dobra vizitka pre mňa a ja by som tam rada pracovala aj po MD... Predošlé tehotenstvo bolo ok a zvládala by som robiť dlho, ale našťastie v robote chápu, že niektoré veci sa nedajú naplánovať... 😅
@lilinka88 co je prosím ta OL? A čo to pre mňa znamená keď som v ochrannej lehote? Inak na úrade mam celkom milú pani, rozumieme si možno keby jej poviem o tehotenstve poradila by mi...
@vso10 práveže sa nám nedarilo vyše roka a teraz to nastalo takže som si hľadala prácu, nasla som si ( čakajú na mňa) a na plane bolo ukončiť evidenciu na úrade a nastúpiť.
Ak budeš na úrade práce, nebudeš mať aktívne nemocenské poistenie a teda nespĺňas podmienku na vznik nároku na tehotenské a MD... Čiže buď si budeš platiť dnp v čase, keď Ti ma vzniknúť nárok na tehotenské a MD (pracovala si 9rokov, čiže máš poistenie aspoň 270 dni), alebo nastúpiš do práce a budeš pracovať pokým budeš vládať... Akú máš prácu? Niečo fyzicky náročné, čo nie je vhodné v tehotenstve, či skôr niečo, čo je v pohode (kancelárska práca a pod)? Ak v novej práci odrobis viac ako 90 dni bez PN, ocr, tak Ti md vyrátajú z tejto novej práce. Ja by som zatiaľ tehotenstvo neoznamovala, veď asi si si len našla // na tehotenskom teste, celý prvý trimester je taký rizikový... A ešte asi nemáš ani potvrdené lekárom. Držím Ti palce, aby bolo tehotenstvo bezproblemove 😊 no ešte je skoro oznámiť to...
Ja osobne by som nastúpila do novej práce, pokiaľ sa jedná o prácu, čo je v poriadku v tehotenstve, veď teh nie je choroba.