Čaute baby 🙂 je tu niektorá,ktorá by mi vedela poradiť? Som v 6 tt a práve končím školu. Poradíte mi čo a kedy treba vybaviť? Teda hlavne tie papierovačky 🙂 a myslíte,že to mám v škole oznámiť,alebo nie?
Stredná,posledný ročník 🙂
@jennstella tak kvoli telesnej to oznám. ale zákonnú povinnosť nemáš. ostatné papierovačky sa vybavujú až v čase, keď budeš mať po maturite a už si to budeš riešiť cez úrad práce, sociálnych vecí a rodiny. nárok budeš mať na rodičovský príspevok cca 200 eur mesačne a potom jednorazový príspevok pri narodení dieťaťa
Ďakujem. A potvrdenie o otcovstve stačí kedy?
@jennstella otec súhlasí s otcovstvom?
ak áno, stačí pár týždňov pred pôrodom ísť na matriku a urobiť do zápisnice súhlasné vyhlásenie rodičov. keď sa bábo narodí, na matrike ho na základe toho zapíšu do rodného listu ako otca.
ak nesúhlasí, po pôrode podáš návrh na súd na určenie otcovstva.
@jennstella ahoj 🙂 Ja som to pred rokom mala rovnako. V škole som to neoznamovala lebo som nevidela dôvod prečo by som mala :D V máji som končila, potom v sep. som išla na úrad práce, tam ma vypísali ako nezamestnanú a potom keď ma lekárka vypísala na materskú tak som na úrad doniesla prefotený doklad a originál som dala na sociálku a ostatné formulovačky ma čakali po pôrode 😉
@tansulinka a telesnú si ako riešila? Ani ja to moc nechcem oznamovať,chodím na gympel a každý čakal,že pôjdem na VŠ. Len my sme sa s priateľom rozhodli inak ;) nebolo to v škole na tebe vidieť? :D
@jennstella tak to neoznamuj, choď k svojej lekárke pediatričke a povedz jej, čo je vo veci, nech ťa oslobodí od TV bez uvedenia diagnózy, tá je lekárskym tajomstvom. a máš to vyriešené.
zatiaľ ak sa cítiš dobre, ešte cvičiť môžeš. ja som inštruktorka na trampolínkach a skákala som na nich do 9tt.
do matury to možno na tebe ani nebude vidno, mne v prvom tehu bruško vykuklo až po 25 tt, dovtedy nič, len sa stratil pás, ale to sa dá maskovať oblečením.
@zamilion to ma ani nenapadlo :D dík za radu
Popravde my sme síce telesnú mali v rozvrhu ale nikdy sme ju nemali, takže vďaka tomu som to oznamovať nemusela 🙂 čo bola pre mňa výhoda. So spolužiačkami som si nerozumela a presne ako ty, všetci čakali že pôjdem na VŠ a budem budovať kariéru no ja som mala iné priority. A keďže som mala zdravotné problémy ani sme nedúfali, že budeme mať niekedy miminko 🙂 takže čiarky na teste nás ani nevieš ako potešili a prekvapili!
Nebolo, do 5mesiaca nevidelo nič potom ale bruško vyskočilo. Ja som otehotnela v marci.
Síce moje "super"spolužiačky čo leteli na diétach a fitku hlásili vety tipu "Bože tá ale je" 😀 Hlavu som si z toho vôbec nerobila. Prvoradé bolo zdravie malinkej.
A čo sa tej TV týka, nemohla by ti PN vypísať obvodná lekárka? Ak sa s ňou dá dohodnúť a povieš jej že nechceš aby to v škole ešte vedeli, pretože ešte si len na začiatku tehotenstva a zväčša sa to aj tak do 3 mesiaca nehovorí .
@tansulinka ja som zatiaľ len mamine povedala 🙂 a priateľ to vedel ešte skôr ako ja,keďže išiel ževraj na istotu. My sme tiež chceli babo,len som neverila,že to vyjde na prvý šup :D hlavne keď sme ani ovulaciu nesledovalu ;)rodine si to kedy povedala?
U nás som to prvá vedela ja, bola som z toho úplne mimo. Plná radosti ale aj strachu, potom som to povedala priateľovi. Ani neviem prečo ale úplne ma pritom triaslo a nevedela som ako mu to povedať aj keď som vedela ako zareaguje prepadla som pochybnostiam čo ak sa nepoteší ale samozrejme že bol šťastím bez seba. Plánovali sme svadbu, rok pred tým ako som otehotnela ma požiadal o ruku no mojim sa to pochopiteľne zdalo skoro. A chceli nech si ešte užijem a nech vyštudujem. No osud to zariadil inak ... 😉
Potom som to povedala mamine a tá ocinovi, muž to oznámil sestrám a otcovi a po čase sme to povedali babke a po 3 mes. celej rodine. V škole sa to moja spolusediaca dozvedela v máji ale povedala som jej nech to nikomu nehovorí a naozaj si to nechala pre seba. Ale ak ti môžem dať radu, pokiaľ to chceš niekomu v triede povedať a neveríš mu , radšej to nehovor lebo či budeš chcieť alebo nie, bude to vedieť celá trieda.
a s triednym / triednou máš aký vzťah? myslím, že by sa s ním/s ňou dalo o tom porozprávať, veď budeš musieť chodiť do poradne, môže ti byť zle... ja som toto riešila s jednou svojou žiačkou, ona ale bola druháčka, takže sme sa nakoniec dohodli, že to budú vedieť aj kolegovia a to hlavne preto, že každú chvíľu odpadávala. keďže končíš, môžeš sa s nim/s ňou dohodnúť, že si to nechá pre seba. veď do konca mája si to aj tak nikto nevšimne (jedine žeby ťa sledoval). inak voči škole nemáš žiadnu povinnosť to oznamovať.
@maarlie Klobúk dole , chcela by som takú triednu! Ja som mala takú triednu, že keby som jej to povedala asi by o tom ešte v ten deň vedela celá škola 🙂
@maarlie triedna je super,ale pokiaľ nebudem mať nejaké tazkosti,tak jej to neoznamim. Zatiaľ mi nebyva zle,tak uvidíme.
@tansulinka no u nás je to s tou svadbou trsku ťažšie. Ja by som sa aj chcela vydávať,ale priateľ povedal,že až za par rokov. Mne to síce moc nechyba,ale chcela som mať mimco v manzelstve... Citim že ma priateľ veľmi lubi,tak to asi nebudem silit 🙂
My sme to chceli obaja preto to bolo jednoduchšie no problém ani neviem či to nazvať problém ... proste vo februári zomrel môj starký, mamin oco a v máji tragicky môj ujo, mamin brat. Svadba bola vybavená, no otázkou bolo čo teraz? naši boli psychicky úplne vyšťavení a nevedeli či svadbu zvládnu ... My sme ale svadbu chceli, vedeli sme že aj ujo a starký by s tým súhlasili a chceli sme aby sa malé narodilo do rodiny.
Takže svadba bola , našli boli radi že nakoniec bola a aj babky ktorá prišla o muža a aj syna bola naplnená radosťou... Nakoniec všetci z rodiny boli radi že svadba bola a myšlienky sa sústredili na niečo príjemnejšie
a myslím, že pokiaľ to tebe nebude až tak prekážať svadba zas nie je povinnosť. A má ti to priateľ niekedy vyčítať, že si ho do toho dotlačila.
Môžeš mu to ešte niekedy pripomenúť, že po svadbe túžiš a uvidíš ako zareaguje možno sám zmení svoj názor 🙂 Čo ty na to? Možno keď prehodnotí všetko, veď bude z neho ocko a každý muž, správny muž, je hrdý na svoje dieťatko a manželku ktorá mu dieťa " dala " no hrdý môže byť aj bez svadby Už je to na vás Hlavné je že ťa ľúbi a ty vieš že bude pri vás a bude ti pomáhať!!!!
@jennstella a rodicom nevadi, ze si ta nechce zobrat? tak ide "na istotu", prepac, ale oplodni stredoskolacku ale zobrat si ta nechce?
a ty citis, ze ta strasne miluje? Och dievcata, zamienate si "chtíč" s láskou.
Budes to mat tazke.
@filipal on nepovedal že nechce vôbec,ale že nie teraz...ja verim,že si vie predstaviť,aká to bude zodpovednosť aj pre neho byt otcom, a že to nebol len chvilkovy stav 🙂 Mamine som to vysvetlila a nič proti tomu nemá,a že nás nebude do toho tlačiť.
@jennstella a kolko ma tvoj priatel rokov? uz pracuje? A tvoj otec ma na to taky isty nazor ako mamina?
ja by som to v skole urcite neoznamovala. Ja som otehotnela v poslednom rocniku na vyske, vybavovala som si individualny plan a cela skola to nakoniec vedela...teda bolo to nakoniec na mne aj vidno, ale bolo to dost neprijemne. Kazdy hned zacal rozoberat blbe temy so mnou, kladli trapne otazky....na strednej to musi byt este vacsia "novinka"
@filipal priateľ ma 33 (nemajú s tým problém ani jeho ani moji rodičia že sme spolu). Ano,pracuje. Žijem s nevl. otcom s ktorým sa nerozpravam. mam tiež pocit,že mas k tejto diskusii negatívny postoj,ale je to tvoj názor... 🙂
@jennstella nemusis to brat vzlom,ale my co sme na konikovi dlhsie pozname tieto pripady - hoci ten tvoj nemusi patrit k tym zlym 🙂 Ale model mlada zubrienka nezabezpecena, otehotnie planovane s muzom starsim o 12-15 rokov starsim, ktory sa zatial nechce zenit je pomerne casty a bohuzial konci diskusiami typu: som mlada matka dvoch deti, bez praxe, slobodna, zijeme v priatelovom byte, nemam nic, neviem si najst pracu, kto mi pomoze? ...samozrejme, papier nemusi znamenat nic, ale tak ci onak je vyjadrenim toho, ze "lubim ta a prijimam za teba zodpovednost. Som hrdy/a na to, ze si moj/a." Zo skusenosti okolia viem, ze ak svafba nepride na pretras klasicky - po urcitom case chodenia a impulzom nie je ani tehotenstvo, tak potom je uz trchu vytrucovana,ak vobec....
@jennstella ježiši, to bude terno... 33 ročný a tehotná stredoškoláčka - vlastne ešte pubertiačka (17? 18?)
je aspoň bohatý? lebo dúfam, že len z "lásky" si to neurobila, to bude riadny prúser do pár rokov... 😅
@zuzanka.zuzu mam 19,mimco budem mať v 20,a nie ,nerobila som to koli peniazkom 🙂 Ja viem,je to také,že si každý povie,že nam to nebude klapat a tak... Ale nikto nas nepozna aký sme,tak preto by som bola rada keby ste nesudili dopredu... Viem.ze prídu problémy,ale kto ich nemá? A nie,nie som pubertiacka,ktorá veri na dokonalý vztah
@sue ani ja som sa nechcela vydávať,a už sme sa o tom bavili aj pred tým,ako som vedela,že som v tom. A pasovalo to aj mne tak. Svadbu by som chcela len koli mimcu. Písala som,že to nebudem silit,ale rozprávať sa o tom ešte isto budeme 🙂 tak uvidím
aká škola, vysoká či stredná? ja som bola tehotná na vysokej škole v ročníku, kedy som ešte mala povinnú tzv. telesnú, tak som to oznamovala na študijnom, aby som ju nemusela absolvovať. a potom som si tesne pred pôrodom vybavovala individuálny študijný plán.