Tehotná a úrad práce

7. jan 2023

Ahojte, dodržiavajú tety na úrade práce odsek 12 (na foto) v zákone? Či sa mám pripraviť, že sa budem musieť ešte aj mesiac pred pôrodom hlásiť a dokladať že si hľadám prácu?😅

nikoleta999
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
nikoleta999
7. jan 2023

Zle som sa vyjadrila, tak ešte raz ... Záleži od pracovníčky, ale mám kamošky, kt. sa museli hlásiť a dokladovať, že si hľadajú prácu až pokiaľ nenastupili na matersku 🙂

veronikaszabova
7. jan 2023

Behom prveho tehotenstva som bola evidovana na UPSVAR a ano, musela som nosit potvrdenie o hladani si prace. Dokonca v 7m ma poslali na pohovor 🙂

jaja20
7. jan 2023

Presne ako veronikaszabová - aj mňa ešte v 7.mesiaci poslali na pohovor a tí sa na mňa pozerali ako na zjavenie a krútili hlavami,že či sú tie ženské na úrade normálne 🙄

autor
7. jan 2023

@nikoleta999
@veronikaszabova
Fuha.. ono v nižšom štádiu tehotenstva mi to nerobí taký problem, ale teda tých 6 týždňov pred by už mohli dať pokoj.

judit47
7. jan 2023

Ked chces mat pokoj tak sa odhlas z uradu prace nikto ta nenuti byt nahlasena-ci vyhody su dobre ale povinnosti uz nie? Nerobme z tehotnych nevladne nemohuce osoby 😝

jjanulienka
7. jan 2023

Ja som tak bola pri prvom, s obrovským bruchom som tam stala v rade nikto ma nepustil si sadnúť zle mi tam bolo🤦‍♀️Nechápem ani ja načo je to dobre, kto už zamestná zenu pred pôrodom?🤦‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️

loginexistuje
7. jan 2023

sest tyzdnov pred porodom by si uz mohla ist na matersku 😉

autor
7. jan 2023

@judit47 musím to takto riešil keďže partner ide na materskú so starším.
Ja sa nevládna ani nemohuca nerobím ale kto by už len zamestnal ženu vo vyššom štádiu tehotenstva? Z toho dôvodu sú tie pohovory úplne zbytočné.

A áno, chcela by som si čerpať podporu, dlhé roky som poctivo pracovala a mám na to nárok, tak čo je na tom zlé.

jaja20
7. jan 2023

@judit47 Ide o ten princíp,že je to úplne zbytočné. Ak nenašla vhodnú prácu už skôr,tak na konci tehotenstva ju už fakt nikto nezamestná.

autor
7. jan 2023

@loginexistuje veď práve, že nárok na materskú nemám keďže pracovný pomer mi skončil tesne po nástupe s prvým.

judit47
7. jan 2023

@jaja20

Vies kolko veci je zbytocnych?ale su raz zadane tak nevidim problem sa raz za mesiac niekde hlasit ak chce byt evidovana ak nechce a ma problem s touto navstevou nech sa odhlasi.

lienka.7
7. jan 2023

@autorka Zavisi aka si "kamoska" s danou tetusou... poznam prípady, ze zdravý mlady muz ani 1x nebol poslaný na ziadny pohovor (za vsimne samozrejme) a tiež ako pise niky
@veronikaszabova tehotnú vo vysokom štádiu poslala na pozíciu kuchárky!

autor
7. jan 2023

@judit47 ty vidíš čo je napísané v tom bode 12 zákona o zamestnanosti? Keď je to tak v zákone, pracovníčky úradu by sa podľa toho mali riadiť?

judit47
7. jan 2023

@autor ale ved to ti ti vsetci pisu ze 6 t pred a po porode sa nebudes muset hlasit dovtedy tuto povinnost mas…

januska12323
7. jan 2023

Musia dodržiavať zákon, ale do tých 6 týždňov pred pôrodom si uchádzač ako každý iný.

autor
7. jan 2023

@januska12323 jasne s tým problem nemám.. len teda zjavne to tak všade nefunguje, ako tu bolo písané, že niektoré sa museli hlásiť až do pôrodu.. presne na toto som sa pýtala, že ako to je reálne.

jaja20
7. jan 2023

@judit47 Neverím,že by nemali vhodnejších kandidátov na poslanie na pohovor,ako ženu v poslednom štádiu tehotenstva. Ako bolo písané vyššie,aj ja osobne poznám niekoľko ľudí,ktorí sa stále nejako vyhovárajú,aby nemuseli chodiť na pohovory alebo ich nevyradili z evidencie,aj keď viacero prác odmietli a vždy sa to nejako ututlá...

mondolina
7. jan 2023

veď im tam ten odsek ukáž priamo na úrade, dopredu sa nasieraš a ani nevieš ako to bude.

mogaa
7. jan 2023

povinnosť evidovať sa na UP nie je....a cielom evidovania je, aby ti UP hľadal prácu - tehotná, netehotná, podmienky sú rovnaké....veď sa hlásiť nemusíš a nemusíš byť ani evidovaná.....

bilberryday
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
luccija
7. jan 2023

Každý mesiac budeš reagovať na nejakú ponuku na profesii a pošleš či vezmeš, že si reagovala

janinamojka
7. jan 2023

Ja som na úrade povedala ze som tehu a že nemá zmysel aby ma niekam posielali..aj si to poznačila ceruzkou na spis, takže na podpis som chodila ale neposielala ma nikde...asi záleží aj na koho natrafis

lucia147852
7. jan 2023

Keď som kedysi robila na UP tehotné sme neposielali nikam, úprimne? Aj tie čo veľmi chceli a hľadali nikto nezamestnal. Ale záleží na koho natrafis . Ak na nejsku “dobrú dušu” vie znepríjemniť život

judit47
7. jan 2023

@bilberryday dakujem tehotna som bola a mam syna a dufam ze moja nevesta si dopredu rozmysli kedy otehotnie a nie v case kedy bude nezamestnana aby nemusela riesit ci sa musi ,,trepat,, raz za mesiac nieco nahlasit,ale dakujem za odporucania…

jaja20
7. jan 2023

@judit47 Hmmm,tak dúfaj ďalej.

svetlonos
7. jan 2023

@judit47
Aka si ty dokonala s empatiou a porozumenim. Teba je urcite radost mat v rodine, ci za priatelku.
Skusila si v tomto pripade uvazovat ako zamestnavatel?
Zamestnala by si tehotnu zenu v 7 mesiaci i ked len do kancelarie? Co by si z nej realne mala?
Alebo ju zamestnas v tretom mesiaci a pojde ti po chvilke na rizikove?
Neviem ako je to na Sk. Zijem AT. Mala som pisomne potvrdenie od zamestnavatela, ze ma o dva mesiace prijme.
Pan si to vsak rozmyslel na poslednu chvilu. Pani na urade len krutila hlavou na jeho spravanie, Bohudik im bol znamy.
O dva tyzdne som zistila tehotenstvo. Na urade som povedala, ze aj tehotna budem velmi rada pracovat a podpisem aj zmluvu dobu urcitu, aby mi nemuseli platit nic „ naviac“ a podpisala by som aj, keby som musela odist na rizikove, ze od nich nic nechcem.
Vies co mi povedala? Ze mali dve zeny, ktore zamestnavatel prijat chcel ale pravnik ho odhovoril.
A tak som chodila aj tak na pohovory dobrovolne a aktivne si hladala pracu. Nebola som fajnova ani vyberava. Vsade mi povedali, je nam velmi luto, radi vas uvidime po materskej.
A tak mi teraz povedz ako by si reagovala ty 🙂?

svetlonos
7. jan 2023

Autorka, bolo by fajn keby sa k tomu vyjadrila personalistka, ak tu na fore nejaka je. Ako som uz vyssie napisala, mna nezamestnal zial nikto.Mojim cielom nebolo byt na up, nikdy v zivote som sa tam neohriala dlhsie ako 1,5 mesiaca bola som zufala. Ta pani tam mi na to povedala, ze sa nemam stresovat, na to je predsa socialny system a nech sa radsej tesim, ze taky existuje. Bola velmi zlata.
Ty SK zakony nezmenis, nalad sa kazdomesacnu navstevu a pohovory ber pokojne ako zacvik po materskej. Nemas co stratit a oni budu spokojni, ze spolupracujes. Inak si uzivaj tehotenstvo a vsetko dobre ti prajem 🙂

autor
7. jan 2023

@svetlonos no mne to vychádza tak, že úradom práce budem potrebovať vykryť posledné dva mesiace tehotenstva, preto ma zaujimalo, ako to reálne chodí keď je žena v takom vyššom štádiu.

mondolina
7. jan 2023

to sú dve návštevy nie?