Ahojte mamičky, nemamičky. Potrebovala by som od Vás info, lebo už mám mišung v poslednej dobe v práci. Chcem sa spýtať.
Zamestnaná som od roku 2005 u toho istého zamestnávateľa, V práci to vyzerá všelijak, jeden den musíme ťa prepustiť, druhý den už nie....tak už človek nevie čo je. Ja by som potrebovala nasledovné info:
Keby sme ukončili pracovný pomer dohodou tento rok napr. 31.12.2017 a už by som bola tehotná 2-3-4 mesiace, tak teoreticky 1.1.2018 môžem nastúpiť na PN? Budem dostávať od SP nemocenské do nástupu na materskú? Dátum je len orientačný, Hlavne ma zaujíma, či môžem hned na druhý den nastúpiť na PN a či budem dostávať nemocenskú dávku. Či mám nárok.
Vopred ďakujem za príspevky.
ano, po skonceni PP, mozes ist na PN, ale treba to stihnut do 7 dni od skoncenia PP
co sa tyka tehotenstva, tak ak by si uz v case skoncenia PP bola tehotna, tak budes mat narok aj na materske
@evkakorcek výpoveď dohodou chcem preto, že sa chceme dohodnúť na odstupnom, ja sa sem už vrátiť nechcem....a mám to šťastie, že by mi dali.
@liz_lemon ano aj ja som tak čítala, že do 7 dní, len som si chcela byť istá a aj to mi niekto vravel, že ohľadom materskej, že tam mám 8 mesiacov ochrannú lehotu, takže by som mala byť pre istotu aspon 2-3 mesiace tehotná. A chcem sa spýtať ešte, že kebyže mám pomer ukončený dohodou, nastúpim na PN, materské a rodičovský , potom sa mám zaevidovať na úrade práce a dávka mi bude počítaná z tohto zamestnania?
@katica2011 pozor, ak by si skoncila PP, isla na MD/RD, tak po skonceni RD, narok na podporu mat nebudes
o podporu treba poziadat do roka po skonceni PP, vtedy by si RP prepisala na muza, alebo by pripadne mohol ist aj on na MD, ak by splnal podmienky
@liz_lemon fu to som nevedela...a tak ked skončím materskú a prepísala rodičovský na partnera-manžela, tak by som mohla hned požiadať o podporu , ale momentálne on je živnostník. Môže aj tak poberať? Môže pri rodičovskom nadalej pracovať? Dovoluje to zákon?
@liz_lemon a ešte niečo mi prišlo na um, ked skončím pracovný pomer s dohodu , namiesto PN ,môžem čerpať dávku v nezamestnanosti a potom nastúpiť na mateskú?
@katica2011 ano, aj to by sa dalo
co sa tyka partnera, on moze pracovat aj pocas MD aj RD
@liz_lemon ďakujem ti pekne za vysvetlenie 🙂
@katica2011 na tvojom mieste by som neriesila vobec vypoved. Ty ked oznamis zamestnavatelovi, ze si tehotna si automaticky chranena a vypoved ti nemoze dat. Po oznameni tehotenstva sa daj na PN az do zaciatku MD a 3 roky nemusis riesit nic (po dobu MD a RD).