Tehotenstvo, skončenie TPP, PN a podpora

zornicka69
12. apr 2022

Ahojte baby! Potrebovala by som poradiť v mojej situácii. Som zamestnaná v jednej firme od 10.5.2021 (predtým som bola inde zamestnaná) pracovnú zmluvu mám na dobu určitú čo mi končí 30.4.2022 a keďže som už oznámila tehotenstvo mi ju nepredlžia. Od 13.3 som na pn kvôli krvácaniu,čo našťastie sa už ustálilo a všetko je zatiaľ v poriadku. Lekár by mi už najradšej pnku ukončil od mája keďže už vraj nevidí dôvod na pn,ale ja už vtedy budem nezamestnaná. Moja otázka znie ako ďalej? Som v ochrannej lehote takže pn by mi mohla kľúdne ísť ďalej aby som mala aspoň nejaké peniaze alebo mám sa zahlásiť na úrad práce a poberať podporu? Nemá vplyv podpora potom na materskú alebo rodičovskú? Teda nedostanem kvôli podpore menej? Alebo si ešte skúsiť nájsť nejakú prácu kým budem vládať? Som bezradná úplne a na googli o takom probléme som nič nenašla :/

kacena4
12. apr 2022

ak mas zmluvu na dobu urcitu konci ti k 30.4. ci budes na pn ako nie. ak ti dr. ukonci pn musis sa tak ci tak nahlasit na uprad prace a mozes si hladat aj pracu ale nikto ta asi nezamestna ked si tehu na par mesiacov (moj nazor)

zornicka69
autor
12. apr 2022

@kacena4 áno,to viem,že PP mi tak či tak skončí,ide mi o to,že čo je premňa výhodnejšie,skúsiť ostať čo najdlhšie na pn,alebo poberať podporu,pritom mám pod otázku,či mi to nepokazí materskú alebo skúsiť nájsť novú prácu,čo bude samozrejme veľmi ťažké

kacena4
12. apr 2022

@zornicka69 aj jedno aj druhe ti pokazy matersku ak to porovnavas s klasickym prijmom. ale v globale je jedno co spravis sprav tak aby si sa ty a dieta citili pohodlne nie nieco silit a mat potom problem zdravotny

lenuska9999
12. apr 2022

@zornicka69 kedy máš mať nástup na matersku ?

zornicka69
autor
12. apr 2022

@lenuska9999 9.9.2022,ježiš toľko deviatiek 😅

zornicka69
autor
12. apr 2022

@kacena4 v SP mi nejak tak hovorili,že PN nemá vplyv na materskú a nezapočítava sa,že bude sa mi to rátať z obdobia pred PN,teda normálne z odpracovaného obdobia,tak neviem,nerozumiem sa do toho vôbec,prvá PN v živote a aj prvé tehotenstvo..

lenuska9999
12. apr 2022

@zornicka69 ono aj keď ti skončí zmluva, tak si v 8 mesačnej ochrannej lehote. Nástup na MD máš v septembri , to sú 4 mesiace a par dni. Ja by som na tvojom mieste ostala na PNke, tu ti bude ďalej vyplácať sociálna poisťovňa a nemá to vplyv na výšku materskej ( ta TJ bude pocitana z toho obdobia, kedy si bola zametsnana ) Skus povedať lekárovi na rovinu aká je tvoja situácia a ze potrebuješ ostať PN, veľa lekárov je k tomu zhovievavych. Podporu by som si vyčerpala napr po skončení materskej dovolenky , vtedy by si mohla preniesť rodičovský príspevok na muža, vyčerpať podporu a potom ho zasa preniesť na seba. Alebo teoreticky stíhaš ešte ukončiť PNku , zamestnať sa niekde na aspoň 90 dní najlepšie s vysokým príjmom a potom ti bude počítača materská len z nového pracovného pomeru. Napr zamestnala by si sa na sumu 2000 eur mesačne a materská by ti bola počítana z tejto hrubej mzdy. Tuším 75% z hrubej mzdy.

lenuska9999
12. apr 2022

@zornicka69 otázne je , či máš 9.9 termín pôrodu alebo nástup na matersku. Pretože na matersku sa nastupuje 6-8 týždňov pred pôrodom. To by si tých 90 dní nestíhala asi

zornicka69
autor
12. apr 2022

@lenuska9999 nástup na MD mám 9.9,termín až v októbri,ale Tvoja odpoveď mi v podstate dosť pomohla a trošku aj stresy upadli,ďakujem pekne 😊 tak teda skúsim navrhnúť doktorovi pokračovanie PNky,lebo s tou prácou a ešte +/- s takým príjmom asi nemám šancu vybaviť...

melanta
13. apr 2022

@zornicka6pn ani PN ani podpora ti výšku materskej nepokazia. Materská sa počíta z príjmu, PN ani podpora na to nemajú vplyv.