Tehotenstvo ako PVP - postup v prípade rizikovej práce po čas tehotenstva

mich_mich
2. feb 2022

Zdravím, riešil niekto odchod z práce kvôli tehotenstvu ale nienz dôvodu MD, ani PN ale ako prekážku v práci (nie úplne vhodná práca pre vyššie štádium tehotenstva) Ako postupovať, aby mi to v práci nemohli zamietnuť? Počas PVP je práca hodnotená ako riziková a tak by tehotná žena mohla ostať doma, no nie na pn ale s tým, že jej je preplácaná plná výška mzdy. Pracujem 12tky na pokladni, kde sú nepohodlné stoličky, stáť 12h nemôžem a ani nesmiem v tehotenstve. Zároveň sa sedieť nedá, lebo je to iba atrapa stoličky a večer je kostrč úplne zničená. Blokujeme aj z vozíkov, aj sa treba zohýbať, atď, nie je to pokladňa v potravinách. Prestávky máme len tri krátke a nemôžem kedykoľvek odísť z pracoviska, že si oddýchnem. Som v 6m a na PN ísť nechcem lebo viem, že v inej práci by som mohla pokojne pracovať. Preradenie na inú pozíciu u nás nemá zmysel, nič jednoduché nemáme. K 8h smenám nie som naklonená, ani vedenie. Riešil toto niekto? Ako postupovat? Treba na to pracovný posudok od lekára? Ďakujem

ivkazba
2. feb 2022

No takto, sú 2 možnosti. Buď robíš prácu, ktorá je tehotným ženám zakázaná. Tie sú stanovené vyhláškou. Prikladám, aby si si mohla uvedené prečítať, či sa tam nájdeš.
https://www.epi.sk/zz/2004-272

Alebo potom druhá možnosť je mať lekársky posudok, kde lekár tvoju prácu hodnotí ako prácu, ktorá ohrozuje tehotenstvo.

V obochd prípadoch, ak nemá zamestnávateľ pre teba iné pracovné miesto, ostávaš doma s plnou mzdou.

mich_mich
autor
2. feb 2022

@ivkazba ano, citala som zoznam zakazanych prac, tam spada moja praca z dobodu nekomfortu a neprisposobenia pracoviska tehotenstvu. Ako to vsak predlozit zamestnavatelovi?

ivkazba
2. feb 2022

@mich_mich ak tvoja práca spadá do prác, ktoré sú podľa zákona pre tehotné nevhodné, tak to je jednoduché. Tam sa zamestnávateľ nemá čím ošívať. Napíš žiadosť, že na základe zákona XY a § XY žiadaš do odchodu na MD o preradenie na inú pozíciu, v opačnom prípade si uplatníš nárok ostať doma s náhradou plnej mzdy.